Ha csak egy filmet nézel meg halloweenkor, ez legyen az!

Az 1991-es Addams Family – A galád család a mai napig a legjobban sikerült feldolgozása az 1938-ban a The New Yorker egyik képregényeként indult Addams családnak. Ma este a tévében!

A címbeli galád család imádni valóan rosszindulatú teremtményekből áll: Gomez és felesége, Morticia két komisz kölyköt nevel, és néhány fura szerzet is él még velük egy fedél alatt. Addamsék mindent elkövetnek, hogy minél visszataszítóbbnak tűnjenek a külvilág számára. Ezt azonban annyira bájosan teszik, hogy már-már szeretetre méltóak.

Ennek szellemében karácsony éjjelén a szeretetről énekel az egész família. Egyedül a kedves Fester bácsi hiányzik közülük, akinek vagy negyedszázada veszett nyoma. Egy sikeres szellemidézésnek köszönhetőn azonban Fester egyszer csak megjelenik a küszöbön.

Mindenki boldog, amíg rá nem jönnek, hogy valami nem stimmel a kedves rokonnal...


A nagyon hasonló téma és stiláris jegyek miatt közkeletű tévedés, hogy az egyszerre morbid és vicces filmet a rémmesék nagymestere, Tim Burton rendezte – viszont aki ezt hiszi, nem is téved olyan hatalmasat, mivel az Addams Familynek eredetileg tényleg Burton lett volna a direktora. Ám végül úgy alakult, hogy a producerek azt a Barry Sonnenfeldet kérték fel rendezőnek, aki korábban operatőrként dolgozott, és ez lett a bemutatkozó nagyjátékfilmje direktorként.

És Sonnenfeld abszolút büszke lehet első rendezésére. Az 1938-ban a The New Yorker egyik képregényeként indult Addams családnak az évek során annyi feldolgozása volt tévésorozattól kezdve színpadi musicalen át animácós filmig, hogy kis túlzással kijelenthetjük:

minden generációnak megvan a maga Addams Familyje – ám a mai napig talán ez a legnépszerűbb (és legjobb) verziója a rémes família kalandjainak.


Mindez a Charles Addams nem kevesebb mint 50 éven át futó képregénycsíkjain alapuló sztori mellett elsősorban a tökéletes szerepválasztásnak köszönhető. Addamset sokan vádolták azzal, hogy Morticiát saját feleségéről mintázta (ami a névegyezés miatt nem is olyan vad gondolat), de az igazság az, hogy a képregényművész már első házassága előtt megalkotta az Addams családot.

Az alkotó viszont egy interjúban azt vallotta, hogy azért emlékeztet Morticia Addams annyira a saját feleségére, mert a rajzolt figura alakjában fejezte ki, hogy milyen számára a tökéletes nő.

Ezt a tökéletes nőt a vásznon végül Anjelica Huston formálta meg (bár korábban felmerült Cher és Kim Basinger neve is, de szerintünk Huston volt a helyes választás), férjét pedig a Puerto Ricó-i tehetség, Raul Julia játszotta, akinek

ez volt messze a legkedvesebb szerepe,

elsősorban azért, mert pár évvel később bekövetkezett halála előtt nagyon sokat adott neki, hogy emiatt ismerték fel mindenhol, főleg a gyerekek – ami mindig megmelengette a szívét. Nem utolsósorban pedig, ha nem is ez volt pályája első szerepe,

az Addams Family adott hatalmas lökést az akkor még gyermek Christina Ricci karrierjének, amiért nem győzünk elég hálásnak lenni...

 

Ha inkább streamelnél...

Ez a 10 film tökéletes választás halloweenre

Ajánlunk horroron kívül sok minden mást is, még olyat is, amiről nem is gondolnátok, hogy halloween idején játszódik!

Tovább