Így készült a Motel, amely kisebb politikai felzúdulást okozott Szlovákiában

Eli Roth horrorjának köszönhetjük a „kínzáspornó” kifejezést.

A kritikusok annak idején elhatárolódtak az ultraerőszakos horrortól a jó ízlés nevében, de 18 évvel később már elmondható, hogy Eli Roth műfajt teremtett. Lássuk, hogy készült a hírhedt „kínzáspornó”, amelyben két amerikai egyetemista kegyetlenül megszívja a kelet-európai vakációját.

  • A filmet papíron "valós események” ihlették. Eli Roth rendező talált egy thaiföldi weboldalt, amely "gyilkos nyaralásként" hirdette magát, és 10 ezer dollárért kínzási és gyilkossági lehetőséget kínált a felhasználóknak. Állítólag olyan videók kerültek fel az internetre, amelyeken valaki besétál egy szobába, és fejbe lő egy embert. Roth megmutatta az oldalt Quentin Tarantinónak, akinek tetszett az ötlet, és biztatta a rendezőt, hogy írja meg a forgatókönyvet. Tarantino és Roth később egy izlandi talkshow-ban azt mondták, hogy fogalmuk sincs, hogy a weboldal valódi volt-e vagy sem.
  • Roth eredetileg azt tervezte, hogy a történetet ál-dokumentumfilmes stílusban készíti el, valódi emberekkel és helyszínekkel a feltételezett "gyilkos nyaralásokról". Amikor alig talált hiteles információt a témáról, elvetette az ötletet, és inkább egy hagyományosan horrorban kezdett gondolkodni.
  • A forgatás Csehországban zajlott, számos jelenetet Český Krumlovban vettek fel. A kínzókamrás jeleneteket egy 1918 óta elhagyatott prágai kórház szárnyában forgatták. A 10-es épületben, ahol sok jelenetet forgattak, a legsúlyosabb elmebetegeket kezelték. Az alagsor annyira hátborzongató volt, hogy Eli Roth egy vonósnégyessel klasszikus zenét játszatott, hogy a forgatás alatt egy kicsit barátságosabb hangulata legyen.

  • Az amszterdami jeleneteket nem Amszterdamban vették fel. A ház, az utcák és az autók kelet-európaiak, és az egyik snitten látható kastély és a folyón átívelő hosszú híd sem a holland városban található.
  • Roth igazi utcagyerekeket bérelt fel a Rágógumis Banda eljátszására.
  • Roth Oli szerepét Eythor Gudjonsson számára írta, aki nem is színész volt, hanem egy helyi vállalkozó. A rendező a Kabinláz izlandi sajtókörútja során találkozott vele, és annyira megragadta a kisugárzása és a sármja, hogy megígérte, egyszer majd ad neki egy szerepet. Gudjonsson meglepődött, amikor kiderült, hogy Roth betartja az ígéretét. Néhány tévéreklámtól eltekintve ez maradt az egyetlen színészi szerepe.
  • A holland üzletembert alakító Jan Vlasák egy szót sem beszélt angolul, a szövegét fonetikusan tanulta meg.
  • Roth a stáb szinte minden egyes tagját belerakta a filmbe, köztük a produkciós könyvelőt, Mark Bakunast is, aki három különböző jelenet hátterében is szerepel a fiktív rockzenekarának, a Bakunas and the Essential Elementsnek a plakátján. A poszteren a banda többi tagja Mike Fleiss és Chris Briggs producerek, Daniel Frisch társproducer, Franco-Giacomo Carbone produkciós és jelmeztervező, valamint Roth.
Forrás: Intercom

 

  • Roth jó barátja és kollégája, Tarantino is feltűnik a filmben, német férfiként kiabál le egy ablakból a 9. perc körül.
  • A film elkészítéséhez több mint 568 liter vért használtak fel, közel háromszor annyit, mint Roth első filmjében, a Kabinlázban.
  • A három főszereplő a 237-es szobába került, ami utalás a Ragyogás című Kubrick-filmre.
  • Roth úgy rendezte meg a filmet, hogy tudta, elsőre NC-17-es besorolást fog kapni, de a legkeményebb pillanatok kivágásával megkaphatja az R-besorolást. Meglepetésére azonnal R-es besorolást kapott a film, így nem kellett egyetlen erőszakos jelenetet sem kivágnia.
  • A film DVD-változatában 128 alkalommal hangzik el a "fuck" szó.
  • A film a "splatter" nevű horror alműfajba tartozik, ezt a kifejezést George A. Romero alkotta meg a Holtak hajnala című filmre. David Edelstein kritikus azonban "kínzáspornónak" („torture porn”) nevezte a Motelt, és ezzel megalkotta a 21. században a splatterfilmekre használt kifejezést. A "kínzáspornót" aztán visszamenőleg olyan korábbi filmekre is alkalmazták, mint a Fűrész.
  • A film legelső vetítésén, a 2005-ös torontói filmfesztiválon kétszer is mentőt kellett hívni. Egy férfi Josh kínzása közben hagyta el a mozitermet, majd elájult és lezuhant a mozgólépcsőn, míg egy nő azt hitte, hogy szívrohamot kapott Paxton kínzási jelenete alatt. Mindkét néző megúszta, a helyi média pedig azt sugallta, hogy csak Roth reklámfogásról van szó. A rendező azonban azt állítja, hogy semmit sem tudott az esetekről.
Forrás: Intercom

 

  • A film bemutatóját követően a szlovák és a cseh képviselők egyaránt felháborodtak azon, hogy a film országukat fejletlen, szegény és kulturálatlan országként ábrázolja, ahol nagy a bűnözés és a prostitúció, és attól tartottak, hogy a film "árt Szlovákia jó hírnevének", és a külföldiek úgy érzik, hogy Szlovákia veszélyes hely. A szlovákiai idegenforgalmi hivatal meginvitálta Rothot az országukba, hogy láthassa, nem lepukkant gyárakból, gettókból és rágógumiért gyilkoló gyerekekből áll. Tomas Galbavy szlovák parlamenti képviselő így nyilatkozott:
Megsértődtem ezen a filmen. Úgy gondolom, hogy minden szlováknak meg kellene sértődnie".
  • Roth védekezésképpen elmondta, hogy a filmmel nem akart megsérteni senkit, és így érvelt:
Az amerikaiak azt sem tudják, hogy ez az ország létezik. A filmem nem földrajzilag pontos mű, hanem az a célja, hogy megmutassa, az amerikaiak mennyire tudatlanok a körülöttük lévő világot illetően.

Roth példaként A texasi láncfűrészes mészárlást hozta fel, amely számos folytatása ellenére nem vette el az emberek kedvét attól, hogy Texasba utazzanak.

  • Eli Roth hivatalos kegyelmet kért az izlandi elnöktől, amiért Oli karakterével részeg szexmániásoknak állította be az izlandiakat. Az elnök megadta neki a kegyelmet, mondván, hogy az izlandiaknak egy olyan oldalát mutatja be, amely a filmekből általában kimarad. Roth emellett hivatalos bocsánatkérést intézett az izlandi kulturális miniszterhez, mindazért a kárért, amit a Motel Izland hírnevének okozhat.