Így szilvesztereztek anno a Szomszédokban és a Família Kft.-ben

A Szép család retróbulikat tartott a '90-es években, Gazdagréten Hofi volt a meglepetésvendég.

A szilveszteri buli a karácsonyi családi vacsorához hasonlóan olyan slágertéma, ami nem maradhat ki a több évadon át bonyolódó tévésorozatokból sem. Itthon két népszerű szériában, a Szomszédokban és a Família Kft.-ben is sokszor voltak olyan emlékezetes jelenetek, amelyekben vagy egy jó kis bulival, vagy viccesen didaktikus szentenciákkal búcsúztatták a szereplők az óévet. Például így:

Idén lesz napra pontosan 20 éve, hogy 1998-ban, a Szomszédok 305. epizódjában váratlanul felbukkant Hofi Géza! A nagy nevettető érkezéséről egy-két stábtag kivételével senki sem tudott, az Almát alakító Fehér Anna is akkorát sikított, amikor meglátta a művész urat a panellakás ajtajában, hogy kis híján elájult! A lenti videóban 0:56-nál egy megilletődött technikus mikrofonja is belóg a képbe – a rendező, Horváth Ádám valószínűleg olyan jól szórakozott Alma és a többi gazdagréti lakó spontán meglepődésén, hogy inkább nem vette fel újra a jelenetet.

1999. december 30-án került adásba a kultikus teleregény legutolsó fejezete. A befejezés igen szürreális lett: a gazdagrétiek egy vidéki panzióba utaznak szilveszterezni, hogy ott egy profi tévéstáb felvegye a bulizásukat. Ez Gábor Gábor épp aktuális bombaüzlete, bár sosem derült ki, hogy lett volna neki ebből pénze... Hogy a dolog még furcsább legyen, a szereplők parancsba kapták, hogy álnéven jelentkezzenek majd be a panzióba – szintén nem derült ki, miért. Bizarr módon mindenki azt a nevet kapta, ahogy az őt alakító színészt a való életben hívták: Vágási Feri hirtelen Nemcsák Károly lett, Etusból Csűrös Karola és így tovább! A névsorolvasás után, a legutolsó jelenetben Mágenheimék, Takácsék, Vágásiék és a többiek Gábor Gábor bérelt kisbuszával, Taki bácsi piros Ladájával és egy mentőkocsival (ebben ült Etus, akit az előző részben meglőttek a motoros martalócok!) elindulnak a titokzatos vidéki szállodába. De hogy ezen a bulin végül mi történt, azt már sajnos sosem tudtuk meg.

A tematikus epizódok természetesen a Szomszédok „nagy riválisára”, az 1991-től 1999-ig futó Família Kft.-re is jellemzőek voltak. 1992 szilveszterén például egy olyan epizód került adásba, ahol kivételesen nem volt se tolakodó termékmegjelenítés, se béna, ripacskodó humor – csak operettslágerek és tánc! Mintha csak az MTV bulizó színészei és tévései adtak volna elő esztrádműsort 10 évvel korábban, a Fészek Klubban:

A következő évben viszont már a sorozat két szellemi atyja, Szurdi Miklós és Gát György is érezhette, hogy a régi sanzonok és operettbetétek funkciótlan egymásutánjának a világon semmi értelme sincs, ezért a sok éneket és táncot szervesen beleépítették a sztoriba. Ez az epizód ugyanis azt a 25 évvel korábbi szilveszteri házibulit elevenítette fel, ahol annak idején Ágica (Esztergályos Cecília) és Károly (Ádám Tamás) megismerkedtek egymással. Én a mai napig élénken emlékszem erre az epizódra, mert egész vállalható retró parti kerekedett ki belőle, olyan megunhatatlan slágerekkel, mint a Csavard fel a szőnyeget! és a Little Richard énekel.