Így változnak az X-faktor szabályai

A magyar változat módosításai a külföldi X-faktorokra is hatással lehetnek.

A Media1 interjút készített Verebély Marcellel, az X-faktor kreatív senior producerével, aki elmondta, hogy a 11. évadába lépő műsor szabályain változtattak, hogy felfrissítsék a show-t. Az egyébként licenszelt produkción már korábban is változtattak – módosítottak az eredetin, vagy akár teljesen új dolgokat vezettek be –, és Verebély reményei szerint előbb-utóbb a külföldi változatok is átveszik az újításokat.

A legnagyobb eddigi változások közül az egyik az volt, amikor 2017-ben a mentorházat újították meg. Ekkor vezették be, hogy mind a négy mentor részt vesz a mentorházban a munkában, tehát a mentor nem csupán hív egy segédet, hanem a mentorok kezében marad a döntés. A másik változás az volt, amikor bevezették az élő showműsorokban és a táborokban a székes fordulót némi átalakítással: a mentor dönt, hogy ki ülhet le a székre, de a nézők határozzák meg, hogy ki maradhat a széken, illetve kinek kell felállnia. Ezzel nagymértékben fokozni tudták a 3 órás műsornál az izgalmakat, hiszen a nézőknek így végig lehetősége lett a közvetlen interakcióra.

További újításként érkezik, hogy innentől majd a mentor választja ki a versenyzőket, tehát olyanokat válogathat össze a csapatába, akik iránt a leginkább lelkesedik

– foglalta össze a lap.

Forrás: RTL Sajtóklub

 

Verebély elmondta, hogy a formátum tulajdonosai egy hét alatt jóváhagyták a változtatásokat, és azok bekerültek a show bibliájába, azaz az X-faktor összes licenszelője számára hozzáférhetővé vált. A szabályok országonként különbözhetnek, így egymástól is tanulhatnak a műsorok gyártói. A szabálymódosítás előtt egyébként készítettek egy próbaadást – korábbi énekesek részvételével élesben próbálták ki, hogy a gyakorlatban működnek-e a változtatások, illetve, hogy kell-e csiszolni rajtuk valamit.

Korábbi magyar változtatásokat átvettek a dél-amerikai változathoz, ami egyébként naponta sugárzott, három óra hosszúságú adás. Leginkább olyan, mint egy talkshow: a versenyzők a zsűrivel részletesen megbeszélik a produkciókat. Az RTL Magyarország változata leginkább az olaszokéhoz hasonlít.

Címlapkép: RTL Sajtóklub