Indul a feminista Django-sorozat – Előzetes!

Április 24-én érkezik a Direct One TV-csatornára Franco Nero kultikus westernjét átértelmező széria.

1966-ban mutatták be Sergio Corbucci ma már klasszikusnak számító westernjét, a Djangót, amelyben a Franco Nero által alakított egykori katona a koporsóban cipelt gépfegyverével intézi el a rosszarcú banditákat. A filmből több utánzat is készült, és maga Tarantino is megidézte a Django elszabadulban a névválasztással és Nero vendégszerepeltetésével.

Django most a Sky Atlantic és a CANAL+ közös produkciójában tér vissza. A sorozat az 1870-es évek Vadnyugatán játszódik, és egy diszfunkcionális, viszálykodó család történetét meséli el, ahol az erőszakos viselkedés tulajdonképpen normális, és senki sem az, akinek látszik.

A magányos, szűkszavú fegyverforgató, Django egy nap belovagol Új-Babilonba, a kitaszítottak utópisztikus városába. Megdöbben, amikor rájön, hogy a város egyik alapítója a lánya, Sarah, akit felesége és gyermekei meggyilkolásakor barátja, John Ellis vett magához. A lány arra kéri apját, hagyja el Új-Babilont, mert attól tart, hogy jelenléte veszélyezteti a várost, amelyet már otthonának tart. Django nem hajlandó eleget tenni a kérésnek, nem akarja megkockáztatni, hogy újra elveszítse a lányát. Mindeközben valóban veszély fenyegeti Új-Babilont, hiszen Elizabeth Thurmann bosszúra készül, és addig nem nyugszik, amíg John Ellis szívét a kezében nem tartja.

Django szerepében Matthias Schoenaerts flamand színész látható, akit korábban a Dán Lányban és a Rozsda és csontban nyújtott alakításaiért is díjaztak. Nicholas Piccock, aki az Amerika Kapitány: Első Bosszúálló című filmben játszott szerepéből lehet ismerős, John Ellis-t alakítja. Sarah X-et Lisa Vicari kelti életre, aki a Sötétség (Dark) című sorozatban volt már látható. A könyörtelen Elizabeth Thurmannt Noomi Rapace formálja meg, akit A tetovált lányban nyújtott alakításáért Emmy-díjra jelöltek.

Forrás: Direct One

 

A rendezői székben Francesca Comencini (Gomorra), David Evans (Downtown Abbey) és Enrico Maria Artale (Romulus) ült. Az első négy epizódot jegyző Comencini szerint a női perspektíva bemutatásához kulcsfontosságú egy olyan műfaj, mint a western, amely egyértelműen definiálja a férfiasságot.

„Ez a sorozat a patriarchális modell kihívásait aktualizálja, és ezáltal olyan kérdéseket is boncolgat, mint például azt, hogy mi a család, vagy éppen azt, hogy mit adnak a családi kötelékek: üdvösséget, kárhozatot? Emellett a westernből hagyományosan kizárt kisebbségek is megjelennek a sokszínű, utópisztikus városban, Új-Babilonban, ahol a különbözőségeikből merítenek erőt.”

A Canal+ franciaországi bemutatóját követően a 10 részes sorozat Magyarország mellett olyan európai országokban is látható lesz, mint Hollandia, Belgium, vagy éppen Románia. A sorozat nálunk április 24-én lesz látható a Direct One TV-csatornán. A premiert követő naptól pedig a Direct Now alkalmazásban az epizódok vissza is nézhetők.

Forrás: Direct One

 

A sorozat első két részét a Mammut moziban levetítették a sajtónak, és az eseményen a Port.hu kritikusa is ott volt. A bemutató előtt Trokán Nóra, Puzsér Róbert és Horváth Oszkár beszélgettek a szériáról. Puzsér kiemelte, hogy a Django a westerneknek abba a legújabb vonulatába tartozik, amelyben mai identitáspolitikai kérdéseket tárgyalnak az adott történelmi korszakba visszavetítve. Az első két epizód alapján valóban ez történik: a személyes tragédiája által traumatizált Django már nem a főszereplő, és nem is sebezhetetlen gyilkológép. Lányának, az Új-Babilont vezető családnak és a bigottan vallásos Elizabeth Thurmann-nak ugyanannyi szerep jut, és az akció mellett melodrámát is kapunk. Az eredeti Django rajongói emiatt nem valószínű, hogy díjazni fogják a szériát, de az alkotókat nem lehet azzal vádolni, hogy zsákbamacskát árulnának: vállaltan egy feminista, a műfaj bevett standardjait megkérdőjelező sorozatot készítettek.