Kapcsolják be az öveiket, íme 10 érdekesség a Con Air – A fegyencjáratról!

A film, amiben sztárok szállnak a szabadság felé, majd pórul járnak.

1. A producer

Jerry Bruckheimer éveken át dolgozott együtt Don Simpsonnal, akivel rengeteg sikeres filmet készített (Beverly Hills-i zsaru, Top Gun, Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk?). Ám a kilencvenes évek közepére Simpson kábítószerfüggősége egyre nagyobb probléma lett. Végül megegyeztek, hogy különválnak, a Con Air volt az első film, aminek Bruckheimer egyedül volt a producere.

 

2. A rendező

Simon West első filmes rendezése a Con Air volt, korábban klipeket készített. Bár azóta olyan produkciókat vezényelt le, mint a Lara Croft: Tomb Raider (2001) és a The Expendables 2. – A feláldozhatók 2. (2012), a legnagyobb sikere a Con Air mellett Rick Astley videoklipje a Never Gonna Give You Up című dalhoz.

3. A forgatókönyvíró

Scott Rosenberg a Los Angeles Times egyik cikkéből szerzett tudomást az amerikai rendőrbírók fogolyszállító szolgálatáról: a Con Air program a valóságban nagyjából 150 000 foglyot szállított évente. Rosenberg ellátogatott az alakulat oklahoma city-i bázisára, hogy a saját szemével lássa a műveletet.

A forgatókönyv megírására készülve három napot töltött a Con Air repülőgépén az elítéltekkel, és bejárták az egész országot.

 

4. Menőzés

A Con Air alapvetően egy „pasis film", és ez a forgatás alatt is megmutatkozott: állandóan ment a macsó versengés a színésze közt. Danny Trejo elmondása szerint még köpködőversenyt is tartottak.

további érdekességek

10 dolog, amit nem tudtál a Con Air – A fegyencjáratról

Kedvenc újranézős filmjeink egyikét most megint újranézhetjük a tévében. Ennek örömére összegyűjtöttünk tíz érdekességet a kulisszák mögül.

Tovább

 

5. In memoiram

A filmet egy bizonyos Phil Swartznak ajánlják. Ő volt az egyik hegesztő a forgatáson, akire ráesett egy repülőmodell, és sajnos meghalt a baleset következtében.

 

6. A Nicolas Cage-hónap

1997. júniusa a Cage-rajongók hónapja volt, ugyanis nem csak a Con Airt, de az Ál/Arcot is ekkor mutatták be.

7. A francia cím

Franciaországban egész más címen mutatták be a filmet: Les ailes de l'enfer, vagyis A pokol szárnyai, ami elég baljósan hangzik. Erre azért volt szükség, mivel a ’con’ a francia szlengben a hülye emberre utal.

 

8. A bevétel

A Con Air költségvetése összesen 75 millió dollár volt. Az első héten kapásból 24,1 millió dollárt hozott vissza, és ezzel a boksz office lista élére került. A film összesen 101,1 millió dollárt hozott a hazai mozikban és 224 millió dollárt világszerte.

9. A komolyság

John Malkovich és Samuel L. Jackson 2015-ben a Graham Norton Show vendégei voltak. Mikor arra terelődött a szó, hogy még sosem volt közös filmjük, Jackson azzal indokolta, hogy: „Nos, nekem az egyik filmem sem komoly, ő meg egy komoly színész”. Mire Malkovich azzal reagált:

„Ugyan már, én szerepeltem a Con Airben. Ha az komoly, akkor én űrhajós vagyok!”

 

10. A lezárás

Korábbi listánkon már említettük, hogy amikor a stáb megtudta, hogy le akarják bontani a legendás Las Vegas-i Sands Hotelt, oda helyezték át a lezárást, hogy megörökítsék, és beletegyék a filmbe a látványos robbanást. Az korábban is egyértelmű volt, hogy egy kényszerleszállás lesz a végjátékban, de

eredetileg a Fehér Házba csapódott volna be a gép.

(via Yardbarker, IMDb)