Kínos vagy menő volt a Sztárbox?

Ez itt a kérdés. De igazából lényegtelen, mivel az éppen tévézők több mint fele nézte, ami akkor több mint 2,5 millió embert jelentett.

Friderikusz Sándor műsoráról szokás rendszeresen elmondani azt, hogy voltak olyan epizódjai a Friderikusz Show-nak, amit a lakosság fele nézett. Hogy a panelekben egyszerre vibráltak és váltakoztak ugyanazok a fények, mert mindenki ugyanazt nézte: Fridit, a zakóját és a meghívott vendégét, aki lehetett akár maga Jockey Ewing is. Ha az RTL nem támasztja fel a Sztárboxot, akkor talán nem is jött volna fel, hogy ez a műsor milyen döbbenetes számokat produkált - amúgy teljesen érthető okból.

Az Origo akkori cikke szerint: 

"2004. március 27-én volt az első ilyen bokszgála, a teljes lakosságot vizsgálva, este tíz körül 2,73 millió néző követte figyelemmel az AGB Hungary adatai szerint. Már ez 53,3 százalékos közönségarányt ért el, de még ennél is jobbat az utolsó két meccs, ugyanis a nagyszájú rapperek dühös bunyójára már 58,2 százalék kapcsolt oda."

Olyan gigászok csaptak össze, mint Kozsó és Bebe, VV Szilvi és Survivor Tünde, Segal és VV Szabolcs, Pandora és Anettka, illetve Majka és Dopeman. A legenda szerint a sztárok a ringben rendezték nézeteltérésüket. De emlékszik bárki is valódi konfliktusra Majkáén és Dopemanén kívül? Zárójelben megjegyzendő, hogy a tévézés hőskorát, annak nívóját visszasíró emberek nézzenek rá erre a színvonalas névsorra. Vagy nézzék meg a Sztárbox második évadának neveit, ahol már feltűnt Fekete Pákó, Indián, de nem mellékesen egy felnőttfilmes is, Niki Belucci. 

Ehhez képest az idei gála tényleg egy A-listás hírességekkel megpakolt szuperrangadó. A kérdés, hogy anno miért működött trashcelebekkel is a műsor, miért volt jó nézni, ahogy Döglégy Zolee Rékasi Károlyt sorozza a ringben, ahogy Anettka táncol Pandora elől, ahogy Pákó próbál fogást találni Indiánon? A válasz rém prózai. Azért, mert alapvetően szeretjük nézni, ha a celebek szívatva vannak. 

Megannyi finomabb, blődebb, bugyutább, kis cukiskodóbb celebszívatós műsor volt már, meg akadt, ami aztán tényleg befosatta az embereket, lásd Celeb vagyok, ments ki innen! vagy A Rettegés foka, de azért a Kész átverésnek is voltak súlyosabb részei. Ezekben azt lehetett élvezni, hogy a híres ember végre civilként működik, és történetesen szenved, lefolyik a sminkje, öklendezik, fél stb. Mi lehetne még ennél is jobb?

Ha azt lehetne nézni, hogy ezek az emberek verik egymást.

Mindegy, hogy ki kapja a nagyobbat, a lényeg, hogy fájjon nekik. És a nézettség is szinte előre könyvelhető volt, mert a bokszoló pár egyik feléért egy bizonyos közönség rajongott, a másik feléért meg egy másik, tehát a nézők rendesen be lettek targetálva. Ahogy ez történik most is. Lesz, aki azért akarja majd nézni a műsort, mert látni akarja, ahogy Istenes Bencét elveri az ifjabb Schobert Norbi. Meg aztán lesznek azok, akik a fitneszguru trónörökösét akarják elgyepálva látni. Win-win az RTL-nek. 

Annak idején a Comment:com-on azt a pár sort kapta a Sztárbox, hogy

az RTL kiizzadta magából a Sztárbox nevű szörnyszülöttet, ami a kereskedelmi tévézés egyik legszánalmasabb pillanatának számít a mai napig.

Merthogy ez egy manapság nagyon trendi külföldi recept. A már a küzdősportból épp kiöregedni készülő sztárok rájöttek, hogy egy-egy meccs körüli hype-pal sokkal több pénzt tehetnek zsebre, mint egy sima győzelemmel, így elkezdtek YouTuberek is beszállni ebbe a dologba, így az óriási publicitásnak köszönhetően igazából mindegy, hogy ki nyer, mert a végén csak a pénz számít. Aztán jöhet a visszavágó. Még nagyobb hype, még több pénz. (Lásd Jake Paul vs bárki.) Ezeknek a meccseknek a közvetítési jogaiért pedig nem is mezei sportcsatornák küzdenek, hisz esélyük sincs az HBO-val vagy a SHOWTIME-mal szemben. 

Lezajlott az RTL-es Sztárbox mérlegelése, itt a pontos menetrend

Az október 29-én induló Sztárbox első negyeddöntőjének versenyzői edzőik kíséretében vettek részt a mérlegelésen és néztek egymással farkasszemet.

Tovább

 

A győztes formulát még az is segítette, hogy 2004 körül nagyon nagyot ment a magyar box. 2023-ban viszont nincsnek olyan neveink, akiket a hétköznapi ember is fejből ismerne. Nincs egy Nagy Csönttörő Jánosunk, nincs egy Kovács Vipera Attilánk. Persze Madár és Kokó még mindig ott él a köztudatban, de ma is aktív bokszolót kevesen tudnának mondani. De majd jön a Sztárbox és visszahozza az ökölvívás népszerűségét. Vagy nem. Az RTL-nél az a lényeg, hogy megint olyan pusztító számokat hozzon, mint annak idején. Ezért is van az, hogy most nem egy nagy gála van, hanem heti összecsapások és kiesések.