Lopta a sztoriját, de attól még szórakoztató A sziget

Ewan McGregor és Scarlett Johansson ide vagy oda, Michael Bay filmje annak idején megbukott. Érdekességek A szigetről!

  • A sziget történetét a hatvanas és hetvenes évek "menekülés a disztópiából" típusú sci-fijei (Fahrenheit 451, THX 1138, Logan futása) inspirálták, de a Parts: The Clonus Horror című film kapcsán a plágium vádja is felmerült.
  • Az 1979-es a Parts: The Clonus Horror szintén egy kolóniáról szólt, amely klónokat tenyészt, hogy szerveket gyűjtsön az elit számára. Az alkotók 2005-ben szerzői jogsértési pert indítottak, közel száz hasonlósági pontra hivatkozva a Clonus és A sziget között. A DreamWorks megpróbálta elérni, hogy a pert elutasítsák, de egy szövetségi bíró megállapította, hogy valóban szerzői jogsértési ügyről van szó, és 2007 februárjára tűzte ki az ügy tárgyalását. A DreamWorks azonban 2006 végén peren kívül megegyezett egy hét számjegyű összeg kifizetésében.
  • A DreamWorks az 1990-es évek végén opciós jogot szerzett Michael Marshall Smith 1996-os Spares című regényére, amelyben a főhős intelligens klónokat szabadít ki egy "tartalékfarmról". Máig nem tisztázott, hogy ez a történet ihlette-e A szigetet.
  • Az eredeti forgatókönyvben, amelyet Caspian Tredwell-Owen írt, a történet száz évvel a jövőben játszódott, és Scarlett Johansson karakterét, Jordan Two Deltát eredetileg Esternek hívták, és terhes lett volna. Miután a DreamWorks Pictures megszerezte a jogokat, a forgatókönyvet Alex Kurtzman és Roberto Orci írópárosa írta újra, akik akkoriban leginkább a televíziós sorozatokon végzett munkájukról voltak ismertek, a Herkules, a Xena és az Alias fűződött a nevükhöz. Az átírást, és azt, hogy a sztorit közelebb hozták a jelenhez, részben költségvetési okok indokolták.
Forrás: Intercom

 

  • A DreamWorks vezetői, Steven Spielberg, Walter F. Parkes és Laurie MacDonald választották ki a rendezésre Michael Bayt, mert lenyűgözte őket az addigi munkássága.
  • Ez az első olyan Michael Bay-film, amelynek nem Jerry Bruckheimer volt a producere.
  • Michael Bay úgy érezte, hogy Tredwell-Owen eredeti forgatókönyvéből hiányzott egy jelenet, amely bemutatja, hogyan születnek és nőnek a klónok. A megvalósult jelenethez végül 582 liter zselét használtak fel.
  • Bár a film városi jelenetei papíron Los Angelesben játszódnak, a forgatás fő helyszínéül Detroit városa szolgál. Az alkotók indoklása szerint egyrészt azért, mert ritkán használják filmekben, másrészt mert "voltak olyan kedvesek, hogy nyolc háztömböt lezártak" a forgatás idejére.
  • Bay évekkel korábban ismerkedett meg Djimon Hounsouval, amikor ő a Propaganda Films zenei videóklip-rendezője, Hounsou pedig modell volt az Omar's Modeling Agencynél, amely az utca túloldalán működött. Hounsou színész akart lenni, ezért Bay azt mondta neki, hogy dolgozzon az akcentusán. Végül szerepet adott neki A szigetben.
  • Bay azt mondta a klónokat játszó színészeknek, hogy lényegében gyerekek, ezért próbálták egyfajta gyermeki ártatlansággal játszani a szerepüket, amit nagyon szórakoztatónak találtak.

Forrás: Intercom

 

  • A forgatás közben majdnem végzetes baleset történt. Amikor a sugárhajtású motor átrobog az irodaházon, egy statisztát a szembejövő motor egy üvegablaknak lök. Ez nem volt benne a forgatókönyvben, a statiszta egyszerűen nem tudott elég gyorsan eltűnni a motor útjából. Szerencsére a speciális effektekért felelős stábnak sikerült néhány másodperccel korábban felrobbantania a robbanóanyagot, hogy az üveg is korábban törjön össze, ami Michael Bay szerint valószínűleg megmentette a statiszta életét.
  • Tom Lincoln skót származású, és szereti az egyedi sportmotorokat - ezeket a jellemvonásokat az őt megformáló Ewan McGregorról mintázták.
  • Scarlett Johansson nem akart kijönni a lakókocsijából, amikor a szexjelenet forgatására került a sor, Bay pedig feltételezte, hogy csak megijedt. Elment a lakókocsijához, ahol kiderült, hogy Johansson a filmbéli melltartójával elégedetlen, és azt mondta, hogy megcsinálja inkább meztelenül a jelenetet. El kellett magyaráznia neki, hogy ez nem jöhet szóba, mivel a film PG-13-as besorolású.
  • A fekete-fehér reklámfilmet, amelyben Sarah Jordan szerepel, nem kifejezetten a filmhez forgatták, valódi reklámfilmről van szó, amelyet Scarlett Johansson a Calvin Kleinnek készített.
  • A Tom Lincoln által használt telefon a Nokia 8800/8801-es modell. A film forgatásának idején csak prototípusként létezett, később került csak tömegforgalomba.

Forrás: Intercom

 

  • A sziget több mint 12,4 millió dollárt hozott a nyitóhétvégén, és ezzel a negyedik helyen végzett a Charlie és a csokoládégyár, az Ünneprontók ünnepe és a Fantasztikus négyes mögött. A film a hazai piacon 35,8 millió dolláros, Amerikán kívül 127 millió dolláros bevételt ért el, vagyis összesen 163 milliót, ami szerény eredmény, tekintve, hogy 126 millió volt a büdzsé.
  • Michael Bay szerint számos oka volt, hogy a film a karrierje legalacsonyabb nyitószámát hozta. Egyrészt nagy volt a konkurencia azon a nyáron, másrészt a cím sem volt szerencsés, és a marketinget is elhibázta a Warner Bros..
Inkább akciófilmként kellett volna eladnunk, ehelyett megpróbáltak egy intellektuálisabb utat választani”

- mondta Bay, akit A sziget kereskedelmi bukása is motiválta arra, hogy nekifogjon a Transformersnek (2007), és a lehető legpopulárisabb filmet készítse el.

  • A Sziget volt Spielberg, Bay, Kurtzman és Orci első együttműködése. Bay később az élőszereplős Transformers-filmsorozat első öt filmjét rendezte, amelyeknek Spielberg volt az executive producere, Kurtzman és Orci pedig később a Zorro legendája, az első két élőszereplős Transformers-film és a Cowboyok és űrlények című filmeket írták, amelyeknek Spielberg volt a producere, és közösen voltak a Sasszem producerei is.

via: IMDb / Wikipedia