Meghalt John Mahoney, a Frasier tévésorozat sztárja

A dumagép főhősének apját alakító brit-amerikai színész 77 éves volt.

Február 4-én Chicagóban elhunyt a Frasier - A dumagép című tévésorozat sztárja, John Mahoney. A 77 éves amerikai színész halálhírét a The Hollywood Reporter és Mahoney szóvivője, Paul Martino is megerősítette.

Fotó: Kevin Winter / Staff / Getty Images

 

John Mahoney 1940-ben született az angliai Bisphamben, de később az Egyesült Államokba költözött, hogy támogathassa nővérét, aki hozzáment egy amerikai katonához, akit a 2. világháború idején ismert meg. Először szerkesztő volt egy orvosi lapnál, a '70-es években csak kedvtelésből járt színészkurzusokra. 1977-ben viszont maga John Malkovich beszélte rá, hogy érdemes lenne teljes állásban dolgoznia a Steppenwolf Theatre-ben. Színházi karrierjét számos rangos díjjal ismerték el.

A '80-as évektől kezdve filmekben és sorozatokban is szerepelt, első főszerepét 1987-ben kapta meg a Bádogemberekben. Később szerepelt többek között Clint Eastwood Célkeresztjében, és számos rajzfilmben (Z, a hangya, Atlantisz, az elveszett birodalom, Szuper haver) kölcsönözte különféle szereplők hangját. Legismertebb munkája az 1993 és 2004 futó Frasier című tévésorozat volt: az NBC népszerű sitcomjában ő alakította a főszereplő nagydumás pszichológusból lett rádiós, Dr. Frasier Crane (Kelsey Grammer) apját, Martin Crane-t. A színész sosem házasodott meg, és nem voltak gyermekei sem. (via Looper)