Meryl Streep kísérjen utatokon!

Hollywoodi igazi nagyasszonya ezen a hétvégén is itt lesz velünk, ráadásul mindkét műfajban, ami olyan jól áll neki, a melodrámában és a vígjátékban.

Julie & Julia - Két nő, egy recept (2009)

Julie, a harmincas írónő (Amy Adams) alkotói válságban szenved. Elhatározza, hogy egy év alatt megfőzi az összes receptet, ami Julia Child híres, a francia szakácsművészetről írt könyvében található, és egy blogban számol be az ezzel kapcsolatos élményeiről. Ezzel párhuzamosan Julia Child – természetesen ő Meryl Streep ezúttal barna hajjal - élete is megelevenedik, aki a második világháború után Párizsba költözik külszolgálatot teljesítő férjével. Az asszony elfoglaltságot keres és talál is magának, érdeklődése a francia konyhaművészet felé fordul, felfedezvén, hogy az evés a társadalmi érintkezés egyik formája, és a hozzávaló ételt művészi módon is el lehet készíteni. A Julie Powell regényéből készült film nem tartozik a nagy klasszikusok közé, de Streep életkedve és energiája most is ragadós.

Életem értelme (1998)

Senki nem ért úgy a melodrámához, mint Meryl Streep, senki sem tudja úgy kifacsarni a néző szívét, mint ő, és most is ezt teszi, bár nem ő az abszolút főszereplő, hanem a fiatal Renée Zellweger. Ő az, aki imádott édesapja kérésére feladja a munkáját, kapcsolatát és hazaköltözik, hogy a súlyos rákbeteg anyját ápolja, akivel régóta feszült volt a viszonyuk. Így ismeri meg igazán szüleit, házasságuk igaz történetét. Az anya családja érdekében feladta személyes álmait, bár mindig is szerette az életet, az apának pedig, aki irodalomtanár az egyetemen, beteljesületlen álma, hogy regényt írjon, kudarca pedig megölte szerelmüket. Az anya halála azonban új fordulatot hoz apa és lánya hirtelen megváltozott kapcsolatába.

Jól áll neki a halál (1992)

Talán már nem is emlékszünk arra az időre, amikor Robert Zemeckis még vígjátékokat rendezett, Goldie Hawn Amerika kedvence volt, Bruce Willisnek kackiás bajusza volt, Meryl Streep pedig képes volt teljesen körbefordítani a fejét. Utóbbi természetesen csak filmes trükk, de sokat elmond az éjfekete humorú vígjáték hangvételéről. Két régi barátnőről van szó, akik akkor váltak egymás ellenségeivé, amikor az egyik elcsábította a másik menő plasztikai sebész vőlegényét. Ám múlnak az évek és kopik a fényük, ezért mindketten egy titokzatos nő csodaelixírjéhez folyamodnak, aki örök fiatalságot ígér, ám ehhez alapos karbantartás kell. Amit csak a sebész adhat meg, de őt egyre jobban kiveri a frász a két szipirtyótól. Streep és Goldie Hawn igazi jutalomjátéka ez, és látszik, mennyire élvezték a film minden pillanatát.

Amit még mindig tudni akarsz a szexről (2012)

Akarunk az idősödő Mery Streep és sziklaarcú Tommy Lee Jones meghitt hálószobai titkaiba belesni? Hát persze, hogy akarunk, hiszen két nagyszerű színészről és remek komikusról van szó, a csudába a korukkal! Kay és Arnold hű társai egymásnak, ám az egymás mellett töltött évtizedek alatt kapcsolatuk kissé kihűlt, így Kay, aki régi meghittségre vágyik férjével, szeretné feldobni a házasságukat. Amikor tudomást szerez egy kisvárosban praktizáló híres párterapeutáról (Steve Carell egy klasszikus Steve Carell alakításban), megpróbálja meggyőzni a szkeptikus, szokásaihoz mereven ragaszkodó párját, utazzanak el egy egyhetes házasságterápiára. Már az utazásra sem könnyű rávenni a makacs férfit, az igazi feladat azonban mindkettejük számára az, hogy képesek legyenek megszabadulni gátlásaiktól a hálószobában, és felszítsák a régi tüzet, ami miatt annak idején egymásba szerettek.