Miért éppen Alaszka? - Hova tűnt Fleischman doktor?

Vasárnap este felszállhatunk a nosztalgiavonatra, és elutazhatunk Cicely-be, az – egyébként kitalált alaszkai városka – bogaras lakói közé, és találkozhatunk fiatalkorunk kedvenc orvosával és rádiósával.

Tegye fel a kezét az a nő/lány, aki nézte a Miért éppen Alaszka? sorozatot, és nem volt szerelmes Chris Stevensbe, a kisváros rádiósába! Na, ugye!

A sorozat tökéletes kikapcsolódás lehet vasárnap kora este, amikor az ember már nem akar semmi fontosat csinálni, csak megadja magát a hét utolsó napjának, és bátran szembenéz a hétfővel. Ekkor jön jól egy szívet melengető sorozat, amihez sok emlék fűzi, és jó nagyokat lehet rajta nosztalgiázni. A Miért éppen Alaszka? nem akar nagyot mondani, és éppen ettől jó. Kisváros kisemberekrő szól, akik alapvetően jók és tiszták: elfogadják egymást és persze magukat (fontos!), itt nincsenek véres ellenségeskedések, csak az ember és az emberközeli természet szépsége és jósága.

Az Emmy-díjas amerikai tévésorozat hat évadot élt meg, Magyarországon 1994-ben kezdte el sugározni a Magyar Televízió. A wikipédia szerint csak az első három évadot vásárolták meg. A TV2 ismétlése után 2008-ban a Viasat3-on is leadták, ahol egy zenével kapcsolatos szerzői jogi vita miatt az 1. évad 4. epizódja nem volt látható, de itt legalább levetítették a sorozat összes évadát.

A sorozatban egy New York-i orvos, bizonyos Joel Fleischman egy figyelmetlenül elolvasott szerződés miatt az álmos, alaszkai kisvárosban, Cicely-ben találja magát, amit kezdetben nehezen fogad, de aztán szépen lassan megbékél a helyzetével, és megszereti az ott lakókat is. A kisváros a valóságban nem létezik, a washingtoni Roslyn városában forgatták le a sorozatot.

Több furcsaság is történt a szereplők castingja során: Elaine Milest egy véletlen folytán választották ki Marilyn Whirlwind, Fleischman doktor hallgatag indián asszisztensének szerepére. Ő eredetileg az édesanyját kísérte el a castingra, aki Marilyn szerepére jelentkezett, de őt végül nem választották ki. Annál inkább lányát.

Aki figyelemmel követett minden évadot, az tudja, hogy Fleischman doktor, vagyis Rob Morrow elhagyta a sorozatot. Eredetileg Paul Provenza vette volna át a karakter szerepét, de kinézetükben, fellépésükben nagyon különböztek egymástól. A különbséget úgy akarták áthidalni, hogy egy jelenetben Maggie O'Connell (Janine Turner) levágja Rob Morrow haját, és lám-lám, egyből Paul Provenzává vedlik. Végül elvetették az igen hülye ötletet, és végül egy új orvoskaraktert hoztak be, akit Paul Provenza alakíthatott, sorozatbeli neve Phillip Capra lett. Ez meg is pecsételte a sorozat sorsát, Morrow távozása után már csak egy évadot élt a széria.

És hogy mi vezetett Morrow távozásához? A sorozat elképesztő népszerűségre tett szert, még a készítők sem látták előre, hogy ez lesz. A mellékszereplők is kultstátuszt értek el, és imádták őket a nézők. Ez pedig Morrownak gondokat okozott, így ő és képviselői próbálták elérni a sorozat készítőinél, hogy a színész a negyedik és ötödik évadra jobb szerződési feltételeket kapjon és többet szerepelhessen. Hogy bizonyítsa, hogy nem a levegőbe beszél, Morrow belengette távozását is. Ezt valószínűleg nem kellett volna, ugyanis a producerek nem, hogy növelték, de egyenesen csökkentették a doktor szerepét, és több új karakter is beraktak a sorozatba. Aztán Morrow el is pártolt a sorozattól, amely a különböző logikai bukfencek és egyéb történések miatt amúgy is mélypontra jutott.

Hogy ennyire hirtelen és meredeken zuhanjon az érdeklődés és a nézettség, abban a forgatókönyvírók és producerek belviszályának is szerepe volt: a korai kilencvenes években Joshua Brand és John Falsey dolgozott a sorozaton, és vele egy időben egy I'll Fly Away című szériát is forgattak. A két forgatás egy épületben zajlott egy folyosó két oldalán. David Chase, az I'll Fly Away executive producere és forgatókönyvírója egy dokumentumfilmben elmesélte, hogy mennyire gyűlölte a Brand/Falsey párost. Azt is elmondta, hogy a két férfi úgy viselkedett, mintha épp a rák ellenszerét találták volna fel, olyan önelégültek voltak az Alaszka- sorozat miatt. Chase azt is elmesélte a dokuban, hogy míg Brand és Falsey sorozata több Emmy-díjat is bezsebelt, addig Chase mindig üres kézzel távozott a díjkiosztókról. Később, 1993-ban a Brand/Falsey páros elhagyta a Miért éppen Alaszkát, és pont ez a bizonyos Chase vette át a munkálatokat. Később azt nyilatkozta, hogy „csak a pénzért csinálta”. Na, persze.

Így lett végül keserű vége a Miért éppen Alaszkának a színfalak mögött: éppen az szorult a valóságban a háttérbe, amiről a sorozat szólt. Az emberi tisztaság, egymás elfogadása, a konfliktusok békés megoldása.

De hogy ne legyen ilyen szomorú a cikk vége, essék szó a főcímben szereplő jávorszarvasról: az állat becsületes neve Mort volt, aki árván érkezett Alaszkából, és cumisüvegből táplálva nevelték fel. Mortot, illetve gazdáját 5000 dollárral jutalmazták a szerepért, mivel „ő volt az egyetlen dolgozó jávorszarvas a filmiparban”.