Összeesküvés Amerika ellen - Egy kis alternatív történelem mindig jól jön

Egy New Jersey-beli zsidó család azzal a rettentő ténnyel szembesül, hogy a fél Európát már elfoglaló nácik Amerikában is megjelenhetnek, ha a hős pilóta, Charles Lindbergh nyeri az elnökválasztást. Philip Roth regénye alapján.

Az olyan gyakran feltett „Mi lett volna?” kérdés, az alternatív történelem remek irodalmi, és persze ami a mi szempontunkból izgalmas, filmes alapanyag volt, és ki tudja miért, de ezen hipotetikus történeteknek mindig fontos szereplői a nácik. Ilyen volt a közelmúltból a rendkívül ötletes finn Iron Sky: Támad a Hold  vagy Az ember a Fellegvárban című sorozat. Utóbbiban a háborút elveszítő Amerikát felosztja egymás között a III. birodalom és a császári Japán, a most debütáló  Összeesküvés Amerika ellenben viszont pont az a kérdés: csatlakozik-e az USA a szövetségesekhez a II. világháborúban, és ha nem, mi történik az országgal.

Az HBO saját gyártású, Philip Roth azonos című, díjnyertes regényén alapuló hatrészes minisorozatának kulcsembere – de nem főszereplője – a valóban élt Charles Lindbergh. Lindbergh ünnepelt hős volt, aki azzal vívta ki a világ és Amerika elismerését, hogy ő volt az első ember, aki 1927-ben egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, és amikor 1932-ben elrabolták, majd megölték kisfiát, a „Lindbergh bébit”, az egész ország szimpátiáját is elnyerte. Lindbergh ugyanakkor fennen hirdette az északi faj magasabb rendűségét, gyakran tett antiszemita kijelentéseket, szimpatizált a hitleri Németországgal, és ellenszenvvel viseltetett Nagy-Britanniával szemben. Mindebből kifolyólag hatalmas hévvel támogatta az ország izolációs törekvéseit – szembemenve Roosevelt elnök célkitűzéseivel, a minisorozat pedig azzal a lehetőséggel játszik el: mi van, ha Lindbergh indul az elnökválasztáson és esetleg megnyeri azt.

Mindezt egy New Jersey-beli munkásosztálybeli zsidó család szemszögén keresztül ismerjük meg. Az apa, a biztosítási ügynök Herman Levin (Morgan Spector) éppen egy előléptetésen gondolkodik, de akkor olyan városrészben kellene élniük, igaz, jobb körülmények között, ahol nem néznek jó szemmel a zsidókra, és egyre idegesebben figyeli Lindbergh felemelkedését. Felesége, Bess (Zoe Kazan) beteg édesanyja és még mindig hajadon nővére, Ev (Winona Ryder) miatt aggódik, aki épp most jött rá, hogy szeretője sosem fogja feleségül venni – nem azért, mert gój, hanem mert egy seggfej. Két fia közül a kisebbik most ismerkedik meg az olyan dolgokkal, mint a pikáns képek és a női fehérnemű, a nagyobbik remek rajzoló, felnéz Lindberghre és még jobban felnéz velük lakó, már felnőtt unokatestvérére, Alvinre (Anthony Boyle), aki rossz társaságba keveredett, és kisebb stiklik után nyilván nagyobb zűrbe fog kerülni – Herman hirtelen haragjában el is zavarja a házból. A most vetített első epizód végén pedig megismerhetjük Lionel Bengelsdorfot(John Turturro), aki rabbi létére nem csak rokonszenvez Lindbergh semlegességi törekvéseivel, hanem fennen hirdeti is azokat – és a férfi felkelti Ev érdeklődését.

Az Összeesküvés Amerika ellen nem siet, sokkal többet foglalkozik azzal, hogy megismerjük a Levin család különböző tagjait, mint azzal, hogy megismerjük a politikai hátteret. Az utóbbit a készítők egyszerűn oldják meg, a család egyik barátja mozigépész, amikor őt látogatják meg, korabeli híradófelvételeket látunk – gyanítom, itt sok olyan német felvétel is látszik, amiket az akkori amerikai közönség nem láthatott, de az utókor már jól ismeri őket. És sikerül is megkedvelnünk ezeket az embereket, elsősorban a korhű ábrázolás, és csak másodsorban a közepesen izgalmas karakterek miatt. Az már most látszik, hogy Winona Ryder és John Turturro karaktere elég bicskanyitogató lesz, és az epizódot lezáró véres verekedés faji villongásokat és további erőszakot ígér, de innen még nem derül ki, hogy azon túl, hogy a kis zsidó közösség egyre fenyegetettebben érzi magát, merre fogunk haladni. Az izgalmas szálat nyilvánvalóan a rossz útra tévedt unokaöcs viszi majd, és a két kissrác is érdekes figura, a stáblistán pedig újabb rokonként beígérték nekünk David Krumholtzot is. Az biztos, hogy amit látunk, érdekfeszítő, de az alternatív történelmi rész még nem indult be, és maga Lindbergh (Ben Cole) is csak híradófelvételeken látszik.

A kritikusok szerint azonban érdemes kivárni a további részeket: az Entertainment Weekly írója szerint „az utolsó egy óra epizód az általam a televíziózás története során látott leginkább lélegzetelállító módon izgalmas epizódja, amely egy, lángokban álló országon át vezeti a nézőt." Ezek elég nagy szavak.