Pokolian jó lett a „sátánista Sabrina” 2. évada!

Látványos, brutális és vicces a Netflix boszorkányos sorozata. Ha 666 kínzó kérdésre nem is, 6-ra jó lenne azért választ kapni a 3. évadban!

2018 egyik legemlékezetesebb tévésorozata egyértelműen az új Sabrina volt. De nem azért, mert a sátánisták 50 millió dollárra perelték a Netflixet a Baphomet-szobor lenyúlása miatt, hanem mert (ahogy azt a Porton meg is írtuk), az alkotók boszorkányos ügyességgel rebootolták a régi, '90-es évekbeli Sabrina sorozatot. Az új verzió ugyanis nem egy nosztalgikus, vidám bolondozás lett, hanem egy igen ütős (mondhatni: vérbeli) horrorsorozat. Mintha George A. Romero, Dario Argento, Labmerto Bava, Stephen King és a borzongatás többi nagymestere összeálltak volna, hogy leforgassanak pár horrorisztikus Harry Potter- és Alkonyat-filmet!

A készítők nagyon ügyesen szőtték tovább címbéli tinédzser boszorkány, Sabrina Spellman (Kiernan Shipka) történetét, aki egy Isten háta mögötti amerikai kisvárosban, Greendale-ben keveredik unalmasnak korántsem mondható kalandokba, mivel ez a hely hivatott elfedni egy ősi boszorkányrend, az Éjszaka Templomának létét és titkos tevékenységét. Az első évadból kiderült, hogy a Spellman-család ugyanúgy csupa ügyes boszorkányt és boszorkánymestert adott korábban ennek a rejtett varázslóvilágnak, ahogy a Potter-família is: Sabrina nagynénjei, Zelda (Miranda Otto) és Hilda (Lucy Davis) a vudu babák és bájitalok szakavatott mesterei, akárcsak az unokatestvére, Ambrose (Chance Perdomo), ráadásul korábban Sabrina apja volt az Éjszaka Templomának főpapja. Ám mivel Sabrina félvér, azaz egy boszorkánymester és egy halandó nő gyermeke, ugyanúgy a tiszta vérű varázshasználók szurkálódásainak céltáblája, ahogy Hermione is az volt J.K. Rowling történetfolyamában, így kétszeresen is bizonyítania kell, hogy igenis helye van a Sötét Tudományok Akadémiáján.

A 2. évadban viszont már az is kiderül, hogy Sabrina nem egyszerű boszorkány! Lucifernek nagyszabású tervei vannak vele, ő a réges-rég megjövendölt prófécia beteljesítője, az Apokalipszis elhozója, aki egy pokolbéli légió élén lesz a Sátán oldalán az új, förtelmes világ éjsötét szívű királynője. Csakhogy ennek az új világnak az eljövetelét nem mindenki akarja. A lázadó korszakát élő Sabrina például egyáltalán nem szeretne az ősi jóslatok beteljesítője és ronda démonok úrnője lenni, ezért mindent elkövet az Apokalipszis eljövetelének megakadályozásáért, a szentségtelen egyházvezetők pedig nem nagyon akarnak lemondani a hatalomról és a világi javakról holmi kénkőbűzös Ítéletnap vagy a Sátán óhaja miatt – inkább megpróbálják eretneknek bélyegezni és kiirtani a Spellman-családot. Az új évad egyfelől tehát ügyesen bemutatja az árulástól és gyilkosságtól sem visszariadó sátánisták belső hatalmi harcát (aki az egyik részben még ádáz ellenség volt, az később hasznos segítőtárs lesz – és persze fordítva), másrészt magasabb, nemzetközi szintre is emeli a greendale-i árnyékháborút olyan izgalmas, új karakterek behozásával, mint a ráncos Matuzsálem (érdekesség, hogy őt az X-akták Cigarettása, William B. Davis alakítja) vagy a kenetteljes Antipápa. 

Januárban összeírtam 13 kínzó kérdést azzal kapcsolatban, mikre lenne jó választ kapni a Sabrina 2. évadában – lássuk, mi derült ki ezek közül!

VIGYÁZAT!!! Extrém spoilerveszély!!! Csak saját felelősségre olvass tovább!!!

  1. Milyen évet írunk? Ez továbbra sem egyértelmű. Greendale városában mindenki régi autókkal jár, Sabrina fejpántos hajviselete a '60-as évek divatját idézi, a Sötét Főpap (Richard Coyle) Bell XIX. századi telefonján beszélget Dorian Gray-jel, és most már az első évadhoz képest is ritkábban bukkan fel egy-egy laptop vagy mobil.
  2. Mi történt Sabrina szüleivel? Hilda és Zelda azt mondták Sabrinának, hogy az apja, a híres boszorkánymester Sabrina halandó anyjával együtt repülőgép-szerencsétlenségben halt meg. Mostanra viszont kiderült, hogy Faustus Blackwood ölte meg őket, nehogy elvihessék a Rómában székelő Antipápához a Sötét Egyház és a boszorkánytestvériségek reformjáról szóló tervezetüket, amely többek között a boszorkányok számára is lehetővé tette az egyházvezetői címek birtoklását, de legitimmé tette volna a halandók és a varázslók közti házasságot is.
  3. Ki kezdte el öldösni a boszorkányokat? Az 1. évadban egy boszorkányvadász bukkant fel Riverdale-ben, és végzett Connorral, aki ebben az évadban Connor testvérét, Luke-ot is megölte, sőt, majdnem végzett Sabrinával és a boszorkányiskola növendékeivel is! De az is kiderült, hogy a boszorkányvadászok testvérisége is egy ugyanolyan hierarchikusan felépített szervezet, mint a boszorkánykörök, a vadászok is aktív mágiahasználók, legerősebb tagjaik pedig nyílpuskás angyalok, akiknek a varázshatalma a sötét főpapokéval vetekszik – csak persze ellenkező előjellel.
  4. Mi történt pontosan Luke-kal? Meghalt. Blackwood atya még az 1. évadban megbízta egy fontos küldetéssel, amit Riveldale határain túl kellett elvégeznie (bár az nem derült ki pontosan, mi volt ez a feladat), ám összetalálkozott egy nagyhatalmú boszorkányvadásszal, aki megkínozta, majd megölte, miután kiszedett belőle minden információt Blackwood atya boszorkánytestvériségéről.
  5. Dr. Cerberus valójában egy démon? A rajongók figyelmét nem kerülte el, hogy a vámpírjelmezes boltvezetőnek az 1. évadban pár másodpercre hüllőszerűvé változott a szeme, miután csőrözött Hilda nénivel. Hát most kiderült, miért: megszállta egy succubus/incubus, aki erős érzelmek hatására kitör belőle, és hatalmas ribilliót rendez...
  6. Most akkor Sabrina és Nick össze fognak jönni? Összejöttek.
  7. Mi van a Nagymester eltitkolt kislányával? Blackwood őszentségtelensége természetesen tudomást szerzett arról, hogy elhunyt felesége, Lady Constance valójában nemcsak egy kisfiúnak, de egy kislánynak is életet adott. ördögi tervében már ki is jelölte nekik az utat: felnőttként össze fognak házasodni, és a fia lesz az új főpap.
  8.  Mi a Sötét Úr jóslata, amit Ms. Wardwell folyton emleget? Lilith, a Sátán szeretője (Michelle Gomez) az 1. évad folyamán hol mézesmázos hangon, hol hazugságokkal és gyilkosságokkal terelgette Sabrinát a próféciák által megjövendölt ösvényére. Egy régi jóslat ugyanis úgy szólt, hogy egy félvér boszorkány nyitja majd ki a Pokol kapuját és hozza el Apokalipszist, hogy aztán az új világban a szörnypofa és ördögpata nélküli, angyalarcú Lucifer jobbján uralkodjon királynőként. Ám mivel a Sátán csak a démonseregek vezérének posztját ajánlja fel Lilith-nek a megbízhatatlansága miatt, minden boszorkányok öreganyja úgy dönt, nem lesz többé a Sötétség Urának szolgálólánya – hiszen a Sátán likvidálásával a Sötétség Úrnője is lehet!
  9. Sabrina akkor most gonosz lett?!? Nem. Ölt és gyújtogatott, de egyrészt nem volt mindig önmaga, amikor ilyesmit művelt, másrészt azért valahol mélyen minden cselekedetét az motiválta, hogy a szeretteinek jobb legyen a helyzete, és ne essen semmi bántódásuk.
  10.  A Sabrina és a Riverdale közös univerzumban játszódik? Nem derült ki.
  11. Meddig tart Hilda néni szerelmi bájitalának a hatása? Nem derült ki. Luke ugyanis hamarabb meghalt, mint hogy megtudtuk volna, hogy kölcsönösek-e az érzelmei Ambrose iránt.
  12. Miért fakult ki ilyen látványosan Sabrina haja? Egyrészt azért, hogy a néző lássa, Sabrina már nem az a 16 éves kislány, aki az első évadban volt, másrészt azért, mert egy régi mozaik fehér hajjal ábrázolta az Apokalipszis jóslatbéli királynőjét, aki megfújja Gábriel arkangyal kürtjét, és megnyitja a Poklot, hogy a démonok szabadon garázdálkodhassanak a Földön.
  13. Sabrinának van egy démoni ikertestvére? Nem derült ki pontosan, de nem kizárt, hogy van. Ebben az évadban is láthattuk ugyanis, hogy Sabrina születésénél az oltáron két kisbaba feküdt, és az egyiknek ördögpatái voltak.

A 2. évad természetesen az előzőhöz hasonlóan egy óriási cliffhangerrel zárult, ami sok-sok kérdést vetett fel. A TV Gude és a Meaww.com alapján mi is összegyűjtöttük ezeket – nem 666 darabot, csak hatot. Íme:

  1. Hogy a csudában tudnak varázsolni a boszorkányok még azután is, hogy a Sátánt legyőzték? A 2. évad fináléját megelőző összes korábbi epizód arról szólt, hogy a boszorkányok magától Lucifertől kapják a hatalmukat, ezért tudnak varázsolni. Az új évad  utolsó részében azonban Sabrináék néhány körömfont trükkel legyőzték a Sátánt: kihasználták a hiúságát, az önelégültségét, a hatalomvágyát és azt, hogy meg van győződve arról, hogy minden boszorkány áhítattal imádja őt, vakon követve minden parancsát. A nagy fináléban a Sátán be lett börtönözve egykori szolgája, az ígéretes feketemágus, Nicholas Scratch testébe, nyomtak rá egy altatóvarázst, Lilith pedig magával vitte a Pokolba fogolyként. A boszorkányok fekete mágiája viszont még úgy is vígan működik, hogy a varázslás képességének adományozója lényegében tetszhalott. Ez vagy azt jelenti, hogy a boszorkánymágia valójában nem is Luciferen keresztül áramlik a világunkba, hanem egy tőle teljesen független, kozmikus forrásból, vagy azt jelenti, hogy Lilith ténylegesen átvette a Pokol Hercegének helyét az alvilági hierarchiában. Az első verzióra az lehet a bizonyíték, hogy Blackwood és a tanítványai akkor is tudtak varázsolni, amikor szembeszegülve a Sátán akaratával és nagy tervével, hatalomféltésből átkeresztelték az egyházukat Júdás Templomára, és a Baphomet-szobor helyére az iskolaigazgató képmását tették ki. Ám nem kizárt, hogy Lucifer bukása után már valóban Lilith-en keresztül részesülnek a boszorkányok a mágikus hatalomból, mivel Zelda az utolsó részben elejt egy megjegyzést: át fogják keresztelni az Éjszaka Templomát Lilith Templomára.
  2. Mit szól majd a többi szentségtelen egyház és ördögi boszorkánykör ahhoz, hogy az Éj Templomának gyülekezete gondolt egyet, és likvidálta a Sátánt? Az addig rendben van, hogy a greendale-i boszorkánykör néhány prominens tagja önhatalmúlag úgy döntött, szembefordul Lucifer akaratával, és mostantól Lilith-et tekinti a legfelsőbb hatalomnak. Na de mit szól ehhez a többi gyülekezet? Mi van, ha például Budapesten, az Ördögároknál tevékenykedő (képzeletbeli) boszorkányszekta nem akarja elfogadni Lilith sötét istennővé magasztosulását, és továbbra is egy férfi alakban megjelenő túlvilági lényt akarnak követni? Mi van, ha egy vaskalaposabb szekta hallani sem akar arról, ami Sabrina és az apja reformtervezetében áll, és kézzel-lábbal tiltakozni fognak a női főpapok kinevezése ellen? Vallásháború jön a boszorkányvilágban?
  3. Hogyan akarja Sabrina kiszabadítani Nicket a Pokolból? Szép dolog a szerelem, de azért még Sabrina sem olyan rafinált, hogy élve vissza tudjon térni a Pokolból Nicholasszal, akit ugye pont azért vittek le az alvilág legmélyebb bugyraiba, mert a testében szunyókál a Sátán. Más kérdés persze, ha a Pokol új úrnője, Lilith segít majd Sabrinának a kirándulás során – bár az még mindig nagy kérdés, hogy a démonasszonynak szimpatikus volt-e valaha a karakán tiniboszorkány, vagy csak azért segített neki, hogy beteljesüljön Lucifer akarata és eljöjjön az új világrend. Jómagam egyébként arra hajlok, hogy Lilith tényleg megkedvelte Sabrinát – legkésőbb akkor, amikor a színdarabban a lány játszotta el őt, mert a démonúrnő itt jött rá, hogy hiába ő Lucifer szeretője már a bibliai idők óta, mindig is az örök második szerepkörére lesz kárhoztatva egy alapvetően férfiközpontú sátáni szertartásrendben.
  4. Sabrina egy szentségtelen Jézus? Egyre több jel mutat rá. Először is ugye ahhoz, hogy megnyíljon a Pokol kapuja, Sabrinának, mint Lucifer hírnökének Jézus csodatételeinek szentségtelen tükörképeit kellett megcsinálnia, egészen a feltámadás ellentétéig, az öngyilkosságig (ez utóbbit ugye kacifántos módon pont akkor tette meg, amikor lelőtte a saját mandragóra-hasonmását). Aztán ott van Sabrina születésének furcsa körülménye: a halandó anyjának nem lehetett saját gyereke, de nagyon szeretett volna, így egy Szűz Máriáéhoz hasonló, szeplőtelen fogantatással maga a Sátán lett Sabrina apja! Persze ezt csak Lucifer mesélte így a lánynak, és simán kamuzhatott is, hiszen ő az átverések és hazugságok nagymestere.
  5. A szökevény Faustus Blackwood tényleg magával vitte az ikreket? Hogy eredhetett a nyomába Ambrose, ha még le se járt a házi őrizete? Ezek elég nagy dramaturgiai bakiknak tűnnek így elsőre, úgyhogy mindenképpen választ kell kapnunk rá a 3. évadban. Az Antipápa meggyilkolásával és számos egyéb bűntettel megvádolt, bukott egyházfő, Blackwood atya ugye az évad végén eliszkolt, és gyanús, hogy magával vitte a kislányát és a kisfiát is. Az ikrek azonban még pici csecsemők, akikkel igen nehézkes lesz a bujkálás, hiszen folyton sírnak, ráadásul anyatej is kellene nekik. Blackwood ezt csak úgy oldhatja meg, ha talál olyan boszorkányokat, akik segítenek neki – kérdés persze, hogy lesz-e még ilyen, mert az Éjszaka Egyházának bukása, a Sátán bebörtönzése és Blackwood atya mesterkedése olyan hírek, amelyek alighanem a legeldugottabb erdei boszorkányviskóba is eljutottak. Ráadásul az sem egy jó életbiztosítás, hogy Blackwood keresésére a saját nevelt lánya, Prudence (Tati Gabrielle) indult el két varázskardot lengetve, bosszúszomjas fúriaként, akit az atya többször is elég csúnyán megalázott mindenki előtt. Vele tart az alkalmi szeretője, Ambrose Spellman is – ám igen nagy kérdés, hogyan? Hiszen a 75 éve tartó szobafogságát nem oldották fel hivatalosan, Blackwood csak az alól adott neki felmentést, hogy nem látogathatja a sötét tanok Akadémiáját.
  6. Továbbra is Ms. Wardwell marad a gimnáziumi igazgató? Lilith-nek valószínűleg valamiféle lelkiismeret-furdalása lehetett a történtek miatt, mert engesztelő ajándékként az utolsó jelenetben feltámasztotta Sabrina kedvenc tanárát, Ms. Wardwellt, akit még az első évadban gyilkolt meg, hogy a bőrébe bújva konspirálhasson a kisvárosban, és Sabrina bizalmába férkőzhessen. Csakhogy a harcos feminista allűrökkel rendelkező démonúrnő a kardigános szürke kisegér tanárnőből igazi Végzet Asszonyát faragott, aki egészen az iskolaigazgatói székig vitte! Így aztán különösen vicces lesz Ms. Wardwell első munkanapja a gimiben, hiszen az eddig történtekből saját bevallása szerint semmire sem emlékszik, viszont a tanáriban ugye már nincs meg az asztala, ellenben van egy saját irodája, telis-tele okkultista kódexekkel... Szomorúbb jelenet lesz az, amikor rádöbben, hogy a világjáró vőlegénye sosem fogja megkérni a kezét, mert már halott – Lilith ráadásul evett is belőle, miután a féltékeny Lucifer felszolgálta szerencsétlen flótást egy romantikus vacsora során. Persze Lilith a Pokol Hercegnőjeként valószínűleg Ms. Wardwell vőlegényét is bármikor feltámaszthatja.