Szóf*só Majka, láthatatlan Pápai Joci, vurstli feeling - megnéztük a Zsákbamacskát

Nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég, mert egy szerény nyereményeket kiosztó tippjáték azért közel sem olyan izgalmas, mint 3 milliót kockáztatva nem tudni, hogy az édes napindító az a tejeskávé két cukorral.

Ha kedd, ha szerda: Zsákbamacska!

A mai napig rendszeresen emlegetem itt a PORT.huban a kollégáimnak ezt a mondatot, ez volt ugyanis Rózsa György elköszönő szlogenje a Zsákbamacska című, legendás tippjátéknak, ami az 1994 és 1995 között jelentkezett minden kedden és szerdán 18:30-as kezdettel a köztévén.

Közel 30 év után a műsor visszatért a képernyőkre, de már nem Rózsa Gyurival, hanem Majkával és Pápai Jocival,

akik most már nem a köztévén szórják a pénzt és osztogatják a fekete macskás lapokat kedden és szerdán, hanem a TV2-n, minden hétköznap.

Forrás: TV2 Sajtószoba

 

Anno Rózsa Gyuri mindig a lelkesen tapsoló közönség sorai közül választotta ki a legmókásabb nevű vagy öltözékű embereket alkalmi játékosnak. Így a nézők egyszer Lacusnak és Papusnak, máskor meg Betti mamának, Ciberének, a csupa kékbe öltözött Törpillának, a cowboykalapos Jockey bácsinak vagy épp a tengerész egyenruhás Gingernek és Frednek drukkolhattak.

Az új Zsákbamacska viszont még erre is rátett egy lapáttal azzal, hogy csak és kizárólag farsangi maskarás játékosjelöltek ficeregtek a székeikben – már amelyik épp nem ugrott fel egy spárga, néhány diszkómozdulat vagy egy fejenállás erejéig!

 

 

Ha még emlékszünk, a régi Zsákbamacska igazi sava-borsát az adta, hogy a játékosok sosem tudták biztosra, milyen nyeremény van a papírmasé parasztház alatt, a 2-es színpad mögött vagy a Rózsa Gyuri kezében lobogtatott színes borítékokban. Valami mesés összeg? Egy mikró? Egy Mokép-videókazetta? Vagy csak a játék kabalája, a plüss fekete macska, amit vigaszdíjként vihettek haza mindazok, akiknek nem volt aznap szerencséje? Rózsa Gyuri persze végig tudta, hogy mit rejtenek a borítékok és a függönyök, így rendszeresen zakózsebből előrántott bankókötegeket lobogtatva győzködte a hiszékenyebb játékosokat, hogy vigyék csak el azt a pár ezer forintot, és még véletlenül se nyerjék meg a főszponzor Mercator Travel 190 ezer forintos, kétszemélyes floridai álomutazását...

A magas rizikófaktor és a rámenősen alkudozó műsorvezető természetesen megmaradt az új verzióban is, sőt!

Majka itt is emelni tudta a tétet olyan húzásokkal, mint amikor teljesen váratlanul odaugrott az elegáns krupié, János mellé, és megkérdezte, melyik zsebében van 400 ezer forint, a játékos pedig kitalálta, hogy a balban, így el is vihette!

Kicsit furcsa ugyan a napi Szerencsekerék-adások után (amelyekről itt írtunk rendszeresen), hogy a játékosok néhány százezer forintnak is úgy örülnek, mintha milliókat pörgettek volna ki – no persze azért nem olyan rossz órabér ez pár percnyi kamerák előtti bolondozásért.

 

 

Apropó, bolondozás! Egy szerencsealapú vetélkedő népszerűsége nagyban múlik azon is, hogy a játékosok komor fapofák-e, vagy épp ellenkezőleg, született bohócok, mint a Legyen Ön is milliomos!-tól az Észbontókig mindent széttrolkodó Riusz, akin még a műsorvezető is úgy röhög, hogy kizökken a szigorú ceremóniamester szerepéből.

Némelyik játékos most olyan one man showt nyomott, mintha csak valami tehetségkutató műsorban énekelne vagy táncolna – lehet, hogy a Zsákbamacskát át kellene keresztelni Zsákbanfutásra?

 

 

De persze ne hallgassuk el, hogy milliós összeget azért ebben a játékban is lehet nyerni. Például ha az ember olyan ügyesen húzza a kártyalapokat, ahogy a diszkókirálynőnek beöltözött Hajni tette a Húzz innen!-ben, és 1 milliót talicskázott haza.

Bár a megnyerő mosolyú, elegáns Rózsa Gyuri fájóan hiányzik az új Zsákbamacskából, azért Majka műsorvezetésére abszolút nem lehet panasz. Folyamatosan pörög a nyelve, viccesen adja elő a minijátékok olykor nem is teljesen követhető szabályait (ezeket egyébként abszolút az ex-valóságshow-hős pókeres múltjához igazították, és olyan címeken futnak, mint a Húzz innen!, az All In vagy a Nyertes lapok).

Pápai Joci viszont szinte láthatatlan Majka mellett. Ritkán csapják le a másik feldobott labdáit, nincs is igazán meg köztük az a fajta összhang, ami népszerűvé tette Balázs és Vadon Jani, Boros és Bochkor vagy Winkler és Karotta párosát.

Ez viszont azért furcsa, mert a Sztárban Sztár zsűrijében Pápai Joci még rekeszizomszaggató poénokkal cinkelte Majkát. Itt viszont sokszor csak a betű-, helyesebben a kártyaforgató inas szerepe jut neki – csakhogy ez ebben a műsorban is a „kötelező dekoratív biodíszlet”, „Dorci cica” feladata.

Szintén nagy kérdés, hogy a nettó szerencsére építő, tippelgetős Zsákbamacska, ahol sokan nyerhetnek keveset, tartogat-e majd minden napra annyi izgalmat a tévénézők számára, mint korábban a Szerencsekerék? Elvégre otthon, a fotelban ülve mindenki szeret okosabb lenni a lámpalázas játékosoknál, és büszkén vállon veregetni magát, hogy ő bizony elvitte volna a 3 milliót, mert hát mi más lenne az édes napindító, ha nem tejeskávé két cukorral? Azzal a játékossal viszont sokkal nehezebb azonosulni, aki az sem tudja, hány karika van az olimpiai jelképben, mégis hazavisz a végén egy 600 ezer forintos masszázsfotelt.

Ítélet: 7/10