„Sz*rni lehet?” – 6 pusztítóan vicces idézet A pusztítóból

Bár már 31 év eltelt A pusztító bemutatója óta, a Sylvester Stallone és Sandra Bullock sci-fi akcióvígjátékán ma is sokat lehet nevetni, köszönhetően az olyan poénoknak, mint a Schwarzenegger Elnöki Könyvtár és a sok-sok beszéderkölcsi szabálysértés.

1. „John Spartant egy egység pénzbüntetésre ítélem beszéderkölcsi szabálysértés miatt!”

Ki ne emlékezne erre az örök klasszikus gépi hangra, no meg persze A Pusztító többi pusztítóan jó poénjára? Elvégre Sylvester Stallone 1993-as kultfilmje pont abból csinált viccet, hogy a '90-es évek két lábon járó tesztoszteronbombája, John Spartan őrmester sehogy sem illik bele a futurisztikus jövő píszí világába. Ám mégis kénytelen pont ott boldogulni, mert bár 1996-ban lefagyasztották, 2032-ben végül mégis kiolvasztják, hogy a rendőrség az ő segítségével kaphassa el az ördögi terroristát, Simon Phoenixet (akit Wesley Snipes alakít fergetegesen).

 

2. „Sz*rni lehet?”

A film másik szórakoztató főszereplője Stallone mellett Sandra Bullock, aki a furcsa jövő egyik egyenruhás rendőrét, Lenina Huxley hadnagyot alakítja a történetben. Lenina nagyon kedves és kötelességtudó, ezért ő magyarázza el végtelen türelemmel az új társának, a múltban megrekedt, bunkó Spartannak a civilizált együtt élés új szabályait:

– A dohányzás nem tesz jót. Márpedig minden, ami nem tesz jót, az rossz, tehát tiltott. Alkohol, koffein, küzdősportok, hús... – Sz*rni lehet? (...)
– Csúnya beszéd, csokoládé, benzin, szerencsejátékok és mindenféle fűszer. Az abortusz is törvénytelen, akárcsak az engedély nélküli terhesség.

Érdekesség, hogy 1993-ban mindez még őrültségként hangzott – mostanra viszont már nagyot fordult a világ, és egyre közelebb jutunk a filmbéli jövőhöz. Nem lehet ám csak úgy akárhol rágyújtani, a szigorú szerencsejáték-törvény miatt a magyarországi kiskocsmákban egy ideje már nincsenek villódzó nyerőgépek, tanulmányok sora bizonyítja, hogy az alkohol tényleg rossz, bármilyen mennyiségben, bármelyik életkorban, és így tovább. Épp ezért nagyon érdekes lenne megtudni, hogy vicces tudna-e lenni manapság is egy A pusztító 2, amit 1996 óta tervezgetnek, 2020-ban maga Stallone is arról beszélt, hogy készül, de máig nincs semmi hír a projektről.

10 régóta ígért folytatás, amit már nagyon várunk

Van élet a Star Wars- és a Marvel-filmeken túl is: jön A pusztító 2, a Doktor Szöszi 3, a Beverly Hills-i zsaru 4 és a Sikoly 6!

Tovább

 

3. „Nagyon köszi, te sz*revő, húgyagyú, b*zeráns csipsz*r, te s*gglyuk, te vadbarom!”

Maradjunk továbbra is az altesti humornál! A fenti monológot ma már egészen biztosan nem mondhatná el ugyanígy Stallone (és az állandó szinkronhangja, Gáti Oszkár) anélkül, hogy ne háborodna fel rajta valaki. Természetesen a békés 2032-es évben egy ilyen káromkodáscunami sok-sok beszéderkölcsi szabálysértést és pénzbüntetést jelentett John Spartan számára is.

Bunkó vagy, Bugsy! Sz*rni lehet? Ereszd ki a gőzt, Bennett! – Gáti Oszkár 10 legütősebb szinkronja

Idehaza egy egész generáció hallhatta Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Laurence Fishburne és Samuel L. Jackson örökös magyar hangja tolmácsolásában az akciófilmes zsáner legemlékezetesebb mondatait.

Tovább

 

Csakhogy hősünk nem véletlenül káromkodott ennyit: a filmbéli jövőben ugyanis kagylók vannak vécépapír helyett a mellékhelyiségekben, John Spartannak viszont nagyon kellett a hagyományos papír...

A kagylók pontos használatát egyébként máig nem kötötték a készítők a nézők orrára, de persze keringenek a témában olyan gyomorforgató tippek és rajzok a neten, amikért szintén ki lehetne szabni néhány erkölcsi szabálysértési pénzbírságot. Más, nem annyira undorító magyarázatok szerint a jövő társadalmának vécéje gyakorlatilag egy vízöblítéses bidé, ahol a három kagyló az öblítés fázisait szabályozza.

 

4. „Volna-e kedve a szexhez?”

A bizarr módon békés jövőben az emberek már nem fizikai valójukban, hanem virtuális valóságban szeretkeznek, így a film egyik legviccesebb, egyszersmind legsutább jelenete, amikor Lenina szexuális aktust kezdeményez a vigyori Spartan társaságában, aki nem sejti még ekkor, hogy

a szex itt csak egy „általános neurológiai izgalmi állapot”, amely a partnerünkről készült pszichedelikus színű képek gyors felvillanásából áll.

De szegény Spartant annyira sokkolja így is az egész, hogy rögtön letépi a fejéről a VR-sisakot.

 

5. A Schwarzenegger Elnöki Könyvtár

Lenina az egyik közös autózásuk alkalmával arról mesél Spartannak, hogy nagy rajongója a '90-es évekbeli dolgoknak, ezért utánaolvasott az újdonsült kollégájának az archívumban. Itt hangzik el a film egyik legviccesebb párbeszéde:

– Az a helyzet, hogy átböngésztem az anyagát a Schwarzenegger Könyvtárban. És akkor, amikor...
– Várjon! Schwarzenegger Könyvtár?
– Igen, a Schwarzenegger Elnöki Könyvtár. Nem akkor volt színész, amikor maga?
– Állj, elnök lett belőle?
– Igen, annak ellenére, hogy nem itt született, olyan népszerű volt, hogy a 61-es törvényt, ami kimondja, hogy...
– Nem akarom tudni! Pföe, elnök...

Ez a fricska (hiszen alkotmánymódosítás nélkül Schwarzeneggerből tényleg nem lehet amerikai elnök) annak az ide-oda beszólogatásnak volt a része, ami visszatérő poénforrás volt a két VHS-ikon között a '80-as és a '90-es években. Schwarzenegger például lefitymálta Stallone bicepszét az Ikrekben, amikor a moziban meglátta a Rambo plakátját, de emlékezetes volt Az utolsó akcióhős alternatív világa is, ahol Stallone volt a Terminátor-filmek arca, Arnold pedig itt is gúnyosan heherészve nevezte kollégáját a legjobb hollywoodi színésznek.

 

6. „Víg napot, polgár! Mi a bánata?”

Természetesen nemcsak John Spartan és a néző, de a film rosszfiúja, Simon Phoenix is gyakran rácsodálkozik, mennyire más az élet 2032-ben, mint a '90-es években. Wesley Snipes pedig látványosan lubickol a kettyós sorozatgyilkos szerepében,

főleg abban a jelenetben, amikor úgy szerzi meg a jövőbeli fegyvermúzeumban a randalírozásához szükséges „csúzlikat”, hogy behajítja a vitrinbe az őt „Víg napot, polgár! Mi a bánata?” mondattal köszöntő tárlatvezetőt.