Végre kaptunk egy ütős Trónok harca-részt! Miért nem volt a többi is ilyen jó?!?

Mindjárt befejeződik a világ legnépszerűbb fantasy sorozata, aminek a vége talán tényleg egy tévétörténelmi remekmű lesz. Spoileres Trónok harca-kibeszélő: 8. évad, 5. rész.

Nem túlzás, hogy a fél világ tűkön ülve várta a Trónok harca utolsó, 8. évadát – de sajnos egy nagyon hullámzó színvonalú lezárást kaptunk, ami egyszerre volt hihetetlenül grandiózus és iszonyú nevetséges. Az 1. rész még szódával elment, hiszen szívmelengetően összeterelte Deresbe a rég nem látott szereplőket, és volt egy kellemesen hátborzongató Alien-feelingje is. A 2. részben mindenki a nagy deresi csatára készült, ki-ki beszélgetéssel, borozgatással vagy épp szexszel. A 3. rész után a fél internet kiakadt azon, hogy semmit sem lehetett látni a szurokfekete harci jelenetekből, a másik fele pedig körömszakadtáig védte az alkotókat, hogy ez mind tudatos volt, és azért volt minden sötét meg kivehetetlen, hogy a néző átérezze: egy fantasy világban az éjszakai csata idején bizony sötét van, és nem látod, kivel harcolsz (ami egy nem VR-szemüveges videojáték promóciójának elmegy, de egy tévésorozat esetében védhetetlen). A 4. részre pedig valószínűleg már senki sem emlékszik, ellopta a show-t egy ottfelejtett kávéspohár (amiről ráadásul kiderült, hogy nem is a Starbucksé).

Ezek után érthető, hogy mindenki felfokozott várakozásokkal ült le az 5. rész elé, hogy eldőljön végre: tényleg tévétörténelmi fináléként fogunk emlékezni erre a sorozatra, vagy egy bakiktól hemzsegő blődliként marad meg az emlékezetünkben, ami az ezerszer látott hollywoodi fordulataival olcsó és hatásvadász fanfictionné züllesztette le George R. R. Martin jobb sorsra érdemes regényciklusát? Én most, hogy túlestem az 5. rész okozta sokkon, inkább már inkább az előbbire hajlok.

Íme a 8. évad 5. epizódjának 8 legütősebb jelenete – vigyázat, extrém spoilerveszély!!!

1. Varys halála

Idő kérdése volt, hogy egyszer a Nagy Konspirátor, a gyerekekből álló kémhálózat pókhasú feje, megannyi felemelkedett és elbukott westerosi uralkodó mézesmázos hangú eunuch szolgálója egyszer olyasvalaki tyúkszemére lép a nagy intrikák közepette, akinek holtan hasznosabb, mint élve. Kicsit sajnáltam is szegény Varyst, hogy pont Daenerys ítélte sárkányláng általi halálra, hiszen annak idején pont ő segített abban, hogy Dorne és a hajóhada is a Sárkánykirálynőnek fogadjon hűséget, ráadásul Varys segített Tyrionnak megszökni Királyvárból – nélkülük Daenerys bajosan lenne most karnyújtásnyira a Vastróntól. Varys halálával ráadásul az a konteó is értelmét vesztette.

2. Tyrion és Jaime nagy beszélgetése

Nagyon szép volt a két Lannister-testvér búcsújelenete. Különösen az, hogy Tyrion előkészített egy amolyan utolsó utáni menekülési lehetőséget a testvérének: Jaime ugyanúgy kijuthat egy rejtett csónakhoz a titkos alagutakon át, ahogy Tyrion tette évadokkal korábban, miután Cersei kimondta rá a halálos ítéletet, Jaime és Varys viszont megmentették és Essosba küldték.

3. Drogon végre felgyújtja a Vasflottát

A jelenet, amit már az előző részben is megmutathattak volna a készítők! Például ahelyett, hogy két sárkány meg egy sárkánylovas képtelen a levegőből kiszúrni egy sziget körüli, nyílt vízen állomásozó, ellenséges flottát, ami ráadásul egy sirályszaros kőrakás mögé bújva meg tudja ölni szigonyvetőkkel az egyik sárkányt, a másik viszont ahelyett, hogy lőtávolon kívül megkerülné a lassan forduló hajókat, és oldalról vagy hátulról lángba borítaná mindet, szemből rájuk repül – aztán nem csinál semmit!

4. Havas Jon egy becsületes harcos, Szürke Féreg csak egy vérszomjas barbár

Királyvár ostroma valami eszméletlenül hangulatosra sikeredett! Egyrészt ugye a néző szerintem az utolsó pillanatig azt várta, hogy megkondulnak a harangok, és Daenerys nagyobb vérontás nélkül beveszi a várost, Arya pedig suttyomban megorvgyilkolja Cerseit (esetleg pont Jaime végez a saját testvérével, úgyis a vérében van az uralkodók váratlan ledöfése). Sajnos azonban a Sárkánykirálynőn kiütközött a kettyósabbik Targaryenek vére, így pont azt csinálta, amit anno az apja, az Őrült Király, II. Aerys akart: felégette az egész várost! A mészárlást egy ponton Havas Jon megakadályozhatta volna, a Lannister-katonák ugyanis eldobták a fegyvereiket és megadták magukat – a hülye Szürke Féreg viszont nekik esett, a többi mafla, vérszomjas harcos meg követte... Szép jelenet volt az is, amikor a jó Jon móresre tanított egy nőkkel erőszakoskodó északi lovagot, az ilyen döntéseknél mutatkozik meg igazán az, ki a jó katonai parancsnok, és ki a csapnivaló. Egészen elképesztő az az őrült tombolás, amit az eddig közönségkedvencnek számító Daenerys véghezvitt a családját ért régi sérelmek miatt – egyáltalán nem lennék meglepve, ha a nagy fináléban maga Jon ölné meg pityeregve a nagynénjét, megszabadítva ezzel Westerost egy Cerseinél is véresebb kezű zsarnoktól.

5. Euron halála

A Trónok harca történetének egyik legbrutálisabb, legvéresebb és legmocskosabb párbaját láthattuk, amit ráadásul nem is a csatamezőn vívtak, hanem egy eldugott, saras tengerparti fövenyen. Egy pillanatra komolyan azt hittem, hogy a szemét Euron megöli Jaime-t, aki az utóbbi évadokban egyre szimpatikusabb karakter lett.

6. A Véreb és a Hegy párviadala

Nagyon-nagyon régóta várták már a rajongók, hogy a két Clegane testvér végre ismét farkasszemet nézzen egymással. Szegény Sandorunk persze hiába püfölte, tépte, kaszabolta és szurkálta a húsgólem bratyót, a fájdalmat már nem is érző, zombivá változtatott Hegy ellen csak egyetlen esélye maradt: belelökni őt a tűzbe, ahogyan annak idején ő tette vele. Sajnos azonban ebbe a Véreb is belehalt. Ja igen, és ebben a jelenetsorban tört ki a nyaka az ármánykodó Qyburn mesternek is, aki egy ponton túl már nem dobott elég jót a d20-szal az élőholtak irányításához...

7. Jaime és Cersei halála(?)

Bosszantó, de igen izgalmas lezárása lett volna az eddigi eseményeknek, ha Jaime és Cersei valóban el tudnak menekülni Tyrion csónakjával, és boldogtalanul élnek valami messzi földrészen, amíg meg nem halnak. Persze még lehet, hogy így lesz, mert a vérfertőző ikerpár konkrét halálát nem láthattuk, csak azt, hogy beomlik a kazamatarendszer, amin keresztül menekülni próbálnak...

8. Arya közlegény megmentése

Arya vágás nélkülinek tűnő, ügyesen összerakott menekülési jelenete akár Spielberg Ryan közlegényében is simán megállta volna a helyét, olyan ütős lett! Amikor a kisgyereket és az anyukát próbálja menteni, és az utolsó utáni pillanatban vetődik el a sárkányláng útjából, egy pillanatra azt hittem, ős is ropogósra sült! Martint megszégyenítően ütős, gyomorrúgással felérő, váratlan halál lett volna ez az Éjkirály legyőzőjének, ám a kis Terminator az epizód végén elvágtatott az üszkös romok közül az ismeretlenbe egy fehér paripán. Vajon vajon ez a semmiből feltűnő, különös állat a wargolásra is képes Bran irányítása alatt állt? Lesz min izgulnunk a jövő heti fináléig!