Geri23 2021 aug. 28. - 00:22:58 Előzmény Petrapetrus
(7/7)
Hol találtad meg?
Petrapetrus 2014 máj. 16. - 09:22:37
(6/7)
Végre sikerült megszerezni, kiváló minõségben. Csodálatos képi és hangi minõség, eredeti, gyönyörû brit angol. Suchet elbûvölõ ember, öröm nézni õt, bármit is csinál vagy mond. :)
Nekem is nagyon tetszett a dokumentumfilm, azóta próbáltam megszerezni, most végre megvan. :)
Ney marsall 2014 febr. 09. - 15:20:42
(5/7)
Nagyon tetszett nekem ez kis "dokumentumfilm. Azt nem értettem ugyan, hogy miért nem hosszabb, és miért nem filmezték le a többi állomást is Isztambullal bezárólag, de ez nem von le a film értékébõl.
David Suchet az Orient expresszen... Már a címe nagyon ígéretes.(És ez a film azt hiszem tulajdonképpen beváltotta az ígéretességét) David Suchet kétségkívûl a legjobb megformálója Agatha Christie híres Londonban élõ belga magándetektívjének, Hercule Poirot-nak. Az tetszett leginkább a filmben, hogy Suchet milyen tisztelettel beszél az angol írónõrõl, Poirot-ról, a vonatról, és természetesen a személyzetrõl is. Tök jó volt megismerni az Orient-expressz történelmét, pl. hogy 1883-ban volt az elsõ járata, stb. Nagyon jól ismertette az Orient expressz történelmét, kellõ érdekességgel és rövidséggel, hogy semmiképpen se lankadjon a nézõk figyelme. Én nagyon szívesen néztem és hallgattam az információkat az Orient-expresszrõl.
Több rendkívûl jó "jelenet" is volt benne, ahogy beszlget az utasokkal, ahogy üdvözli õt a személyzet, ahogy beszl a kalauzokkal, stb. A tájakat is jól mutatták kamerákkal... tényleg fantasztikus film. Azt hiszem én a magam részérõl élveztem. Úgy érzem ez valóban méltó visszaemlékezés Agatha Christie-re-re, Poirot-ra, és természetesen az Orient-expresszre. Valóban nagyszerû volt ez vonat. Agatha Christie is valószínûleg azért választotta helyszínéül egyik regényének, hogy így állítson emléket ennek a nagyszerû vonatnak.
Kár hogy csak egy órás lett a film, és a késõbbi állomásokon már nem forgattak.
Ney marsall 2014 febr. 09. - 14:53:28
(4/7)
Jaj, istenem... Annyira nem szeretem amikor a témához egyátalán nem értõ valaki elmond valami "okosságot"...
Egy színész... Egy angol(!)színész Kelet-Közép-Európa(!)történelmével kapcsolatban mond egy mondatot, de ezzel vagy tizszer annyi hülyeséget mond...
Matuska Szilveszter nem volt tagja politikai pártnak. Az okok inkább személyes jellegûek voltak. Ugyebár 1929 október 24-én történt a "fekete csütörtök"-nek is nevezett New York-i tõzsdecrach, és azt követõen pedig a gazdasági világválság. 1929-ben felesége tüdõbajt kapott, melynek gyógyítása, a perek és a meghiúsult vállalkozások elvitték vagyonának körülbelül a felét. 1930-ban már húsznál is többször foganatosítottak ellene kielégítési végrehajtást, emiatt meg annak az évnek õszén letette a vagyontalansági esküt. A vagyonleltárában a következõ tételek szerepeltek: 3 schilling készpénz, 2 arany jegygyûrû, néhány ruha, valamint a Hofgasse 9. sz. alatti ház.
A biatorbágyi merénylet 1931. szeptember 13-án történt.
Azt korábban nem is tudtam, hogy a felrobbantott vonat az Orient-expressz egy járata volt. Arra gondolhatott, hogy azon a vonaton olyan emberek ülnek, akik egész Európát be tudják utazni, miközben õ nyomorog.
És ez egyébként is inkább kommunistának tûnik nekem, mint fasisztának, vagy nácinak. De mondom semmilyen pártnak nem volt a tagja.
Ja és még valami ez a robbantás " fasizmus térnyerésének" (vagy valami ilyesmit mondott) jele volt. Egy robbantás hol függ össze az ilyesmivel?
És ezek szerint, hogy ez a " a fasizmus térnyerésének jele" akkor miután Mussolini hatalomra került Olaszországban, onnantól egymás után robbantották fel az olaszországi hidakat?

Nem értem miért kelllett ezt betenni a mûsorba. Annyira kár egy ilyen szép dokumentumfilmbe ilyesmit beletenni.
Tomiiii 2013 nov. 20. - 15:20:13
(3/7)
1931-ben még azt sem tudták, mi a nácizmus. Matuska egy rejtélyes alak, senki nem tudja, miért hajtott végre 3 robbantást (2 Ausztriában volt.) Hivatalos vélemény: "....a szovjet csapatok érkezésekor (1944) sikerült kereket oldania, további élete éppen olyan rejtélyes volt, mint a robbantás egyes részletei.
Ahogy azt a hasonló eseményeknél megszokhattuk, idõvel a biatorbágyi viadukt felrobbantásának ügyében is elõkerültek az összeesküvés-elméletek, melyek fõleg azt firtatták, hogy a kisiklott vonatra miért nem árusítottak elsõ osztályú jegyeket, illetve, hogy Matuska hogyan boldogult egyedül a 2 méter magas pokolgéppel. Ezekre a kérdésekre máig nem sikerült találni, ugyanakkor arra sincs bizonyíték, amit a kommunista propaganda állított, tudniillik hogy a férfit „Horthyék” bízták meg a terrorcselekménnyel, hogy így számoljanak le az illegalitásba kényszerített párttal."
10/10
smasszer 2013 nov. 17. - 09:07:17 10/10 Előzmény fáklyás menet
(2/7)
húúú, de szkeptikus vagy! Matuska haverom náci volt! Nekem elárulta, és mivel már nem tehetsz semmit, énis elárulom neked. :D
fáklyás menet 2013 jún. 11. - 09:33:10
(1/7)
No lám, bûnös dolog leírni, hogy milyen ostobák ebben a mûsorban, amikor fasisztákra fogják a Matuska Szilveszter által felrobbantott vonatot? A többi tájat bemutató része is ilyen hiteles vajon?