8/10
InteriorLulu 2017 nov. 29. - 14:15:50 8/10
(293/313)
Kicsit OFF.

"A jelenleg zajló szervezett migráns-zsarolása Európának más fénytörést ad a történetnek:... Ha benyomul Európába ötvenmillió migráns, nem fognak fölemelõdni európai szintre, hanem Európa oldódik fel bennük, megsemmisül.'

Ez a mondatkezdõ "ha" sokkal inkább "amennyiben", a "benyomul" pedig sokkal pontosabb lenne feltételes módban: tény ugyanis, hogy jelenleg az EU a lakosságszámához képest csupán 0,2 százaléknyi menekültet fogad be, azon felül pedig mindekit elõbb-utóbb visszatoloncol. És ennek az aránynak a nagyságrendi növelésére sem politikai, sem gazdasági akarat, sem mondjuk demográfiai szükségszerûségbõl fakadó nyomás nincsen. Mint ahogy eleve semmi jelét nem látni az európai politikai-gazdasági elitben annak, hogy hagynák, hogy milliónyi migráns Európa földjére lépjen; hovatovább a külsõ határok védelme egyre inkább csak szigorodik és hatékonyabbá válik.
6/10
jozsi86 2017 júl. 29. - 07:47:21 6/10
(292/313)
Gyengusz. Nulla.
5/10
retrojedi 2017 márc. 27. - 01:06:13 5/10
(291/313)
Bár az alapötlet remek lenne, a forgatókönyv miatt az egész film kong az ürességtõl... Ráadásul - korunk véleményformálóival összhangban - gyáva is a film, hiszen a túlnépesedést kimondja, azt azonban elsunnyogja hogy ennek bizony van ellenszere, a fogamzásgátló, amit már 50 éve feltaláltak, de úgy látszik még 2154-ben (majd 200 évvel késõbb) sem sikerült rávenni az érintetteket a beszedésére.
A végkifejlet is ostobaság, hiszen ha az Elysium bázis kapacitásai végesek, akkor végtelen számú embert belepasszírozva nyilván pár hét után megszûnik mûködni... Ez olyan mint az infláció: ha a jegybank elkezdni nyomni a lóvét és szórja mindenkinek, akkor hamarosan mindenki csóró lesz - avagy, ha mindenki kivételezett, akkor senki sem az. A gyógyító gépeket viszont megoszthatták volna a földiekkel, hacsak a gyártásuknak/mûködtetésüknek nincs valami extrém erõforrás-szükséglete.
6/10
szepipiktor 2017 jan. 20. - 11:15:35 6/10
(290/313)
Jó eredeti téma, de borzalmas megvalósítás.
Ez valójában nem is scifi, csak scifi-be bújtatott PC alapú akciófilm.
Mert történhetne a Földön is, mondjuk egy védett sziget és a túlzsúfolt szárazföld viszonylatában is. Tehát az ûrnek, az ûrálomásnak itt semmi lényege nincs.
medve05 2017 jan. 08. - 16:43:23
(289/313)
Elsõre tetszett. De miért van az mostanában, hogy a magvasabb gondolatokkal operáló fantasztikus filmek körülbelül a közepüktõl rendre elsüllyednek az akcióklisék posványában? (l. még pl.: Avatar, In Time, stb.)
Nyilván direkt. A tömegfilmnek felszínesnek kell lennie.
De ha már van valaminek egy majdnem eredeti, de legalábbis frappáns nyitása, miért nem lehet kitalálni ezt-azt a forgatókönyv közepe után is? Félig elpocsékolt lehetõség...

SPOILER:
Személy szerint jobban értékeltem volna, ha a történet legfõbb gonosza egy érzéketlen és megalomániás Jodie Foster, a futurisztikus diktatúra-klisé elõnyeivel (esetleg egy-két fordulattal) felszerelve, és nem pedig a hatalomtól megrészegült ex-zsoldos klisé, mindössze egy erõs ember (Simon Phoenix újratöltve), akit meg kell verni, és kész.

És az csak engem zavar, hogy miért szakállal együtt nõtt vissza a fickó arca?! Ha már ilyen vagány szakálla van, az a genetikai kódjába is beépül? :D
port_man 2016 okt. 31. - 19:55:10
(288/313)
Elõször érdekesnek tartottam, csak pont azzal nem foglalkoztak, ami érdekelt.

*** SPOILER VESZÉLY ***

1.) Mit csinálnak fent, mint csinálnak lent? A "gazdagok" addig gazdagok, amíg valakik vagy valamik dolgoznak helyettük, ellátják õket. Ott fönt ki dolgozott helyettük? Mindent a Földrõl szállítottak fel és ott csináltak? Kik csinálták meg az egész létesítményt, azok hová lettek - és kik üzemelték? Hogy mûködött az, mikor-mitõl volt éjjel-nappal?

2.) A pasika feltöltötte (az agyába ?) az újraindító kódot, gondolom saját maga sem akart meghalni, visszatöltéskor, akkor a fõhõsnek miért kellett ugyanattól kinyiffannia? Amellett, hogy számos más módon eljuttathatta volna a kódot, saját magát nem veszélyeztetve.

3.) A "nem olvasható" kódról hogy jöttek rá hogy mégis micsoda? Sõt, egy pillanat alatt át is írták, a végén, hogy mindenki polgár legyen.

4.) Az a csöpögõs jelenet nem kellett volna, hogy "azt ígértem neked...".

5.) Mit gondolt a védelmi miniszter, hogy egy újraindítástól - ami pár másodperc volt - eltûnik az Elnök és senki nem jön rá, hogy kicserélték? Mégis mit akart?

6.) Mit akartak a földi titkos ügynökök? Elõbb-utóbb úgyis lekapcsolták volna õket.

7.) Hiába indult újra a rendszer, attól még nem kellett változnia semminek, hiszen le is lehet állítani vagy újraprogramozni, mi és miért küldött mentõhajókat a földre? Csak a rendszer, vagy engedélyezte az elnök? És mit oldott az meg?

8.) Érdekesnek tûnõ kerettörténet, csúcstechnológia - és a szokásos közelharcos verekedés, mint az õskorban. Ezt nem lehet túllépni, ez annyira fantasztikus?

9.) A Földi ûrhajókat miért nem semmisítették meg, ha folyton támadások érték az E-t? Elég jó technikájuk volt a földi "ellenállóknak" is. Ennek ellenére ki vállal kockázatos utakat, amiben lelõhetik? Ha nem is lövik le, azonnal egy varázságy közelében szállnak le, és ez biztos?

10.) A földi ügynökök miféle meggondolásból nyomorogtak a földiek között, parancsra várva?
nyugiss 2016 aug. 25. - 22:46:56
(287/313)
csak ezt a ruppotlan leszbikát ne kéne bámulni..
nélküle 10 pontos film lenne, így csak 8
nyugiss 2016 aug. 25. - 22:37:48
(286/313)
copley ebben is baromi jó
nem tudom, miért nem kap több szerepet

a hardcore henry is csak miatta nézhetõ nagyrészt
Péter Tófalvi 2016 júl. 09. - 22:02:03
(285/313)
Nagyon aktuális téma, bár a tárgyalása tipikusan elhibázott, destruktív ideológiát követ. Nyilván a bezártság nem megoldás (kivéve ugye Japánt, Kínát meg a gazdag olajfejedelemségeket?), de a kutyulás, az anarchia még annyira sem jó.
Sailor 2016 máj. 17. - 09:31:07
(284/313)
Hopp- félreértetted:
van a világ, a valóság,
és van mindenkinek egy álma/képe a tökéletes világról. A probléma, hogy ez általában nem ugyanaz, és mindenki a saját álma irányába tenne lépéseket, nem a másik álma irányába(önzés). Ha jól emlékszem NEM azt akartam mondani hogy elérjük a tökéletes világot valaha is, és onnan már nincs tovább, (mert onnan is van visszaesés...) de inkább azt hogy új és új vágyak jönnek létre, megváltozik az ember tökéletes világa (fejlõdik?), és mindig az lesz hogy még nem értem el a saját tökéletes világomat. Nyilván más pedig ellentétesen cselekszik, az ÉN tökéletes világom létrejöttének keresztbe tesz, így akadályozza a tökéletes világ létrejöttét...
7/10
cellasto 2016 ápr. 10. - 12:56:45 7/10
(283/313)
a rendezõ mindhárom eddigi filmje kemény társadalomkritika sci-fi-re átültetve
mindegyik film valós problémákat boncolgat nem is rosszul

ha másért nem,ezért érdemes megnézni õket :)
8/10
Nótárius 2016 ápr. 10. - 12:52:34 8/10
(282/313)
Elgondolkodtató, érdekes és látványos film a kétségtelen hibával és sablonjaival együtt is szórakoztató. ;-)
Egyébként az e fórumon visszaolvasott, egyik vitatott kérdéshez annyit tennék hozzá, hogy számomra egy pillanatig sem hiteles, aki a befogadás és korlátlan integráció mellett személyes áldozatvállalástól, befogadástól elzárkózva érvel.
+ 1 Sablon- *** SPOILER !!! ***
Max a Kruger-rel történt végsõ, már-már esélytelennek látszó küzdelmének végén, egy már több filmben is látott sajátosan extrém (?) módon, az ellenfél fején és a mögötte lévõ korláton átvetõdve, majd a mélységbõl visszakapaszkodva kerekedik felül.
*** SPOILER vége !!! ***
Sailor 2016 ápr. 09. - 19:24:25
(281/313)
Mindenki azt gondolja tökéletes világnak, amit Õ annak gondolna... hihihi, szóval a saját vágyait valósítaná meg.
Vagyis mindenki ugyanazt érti alatta általában... ;-D
Az emberek nem értik meg, hogy nem mindenki ugyanazt akarja, vagy látja jónak mint õk.
Minden ember más, és a másik megértése nélkül nehéz a másikhoz alkalmazkodni.
Pedig a másik megértése mindennapos problémák létrejöttét akadályozná meg, pl férfi-nõ kapcsolatok...
A megértés (és egyéb filozófiai témák) vizsgálatához pedig javaslom a Végjáték (Ender's game) c. film alapkönyveinek elolvasását (és csak utána a film megtekintését).
zummmi 2016 ápr. 01. - 21:33:46
(280/313)
Szerintem nagyon jó film. Ha az ember lefejti a szokásos hifi-csim-bum stb sallangot akkor megkapja azt a világot ami felé Európa ma éppen igyekszik. Elysium szimbolizálja a mai gazdag és tökéletes államokat ahova mindenki vágyik, a Föld pedig az összes többit. Zárt világ. Nem véletlen az elnevezése. Félelmetes.
8/10
grebel 2016 jan. 17. - 13:02:09 8/10
(279/313)
Egész jól sikerült, pedig sci-fit szerintem nehezebb készíteni mint a többi mûfajt. Jó a látvány, a történet is "hihetõen" életszerû.
Amin javítottam volna: a szép világba kevés betekintést nyertünk, má' megint Los Angeles képviselte az egész világot, és a szervóruhájának kigondolásánál gondolkozhattak volna többet.
4/10
lamassu 2015 okt. 28. - 18:24:35 4/10
(278/313)
Nem az bánt ebben a filmben, hogy neves színészekkel játszatnak el egy "B" kategóriás filmet, mert ugye van az a pénz...,hanem az, hogy ötlettelen. Az elmúlt 25 év sci-fi filmjeinek gyûjteménye, amelyben keveredik az Ötödik elem, a Star Wars, Johnny Mnemonick- A jövõ szökevénye, stb., és mindez olyan gyengén és kiszámíthatóan, annyira jellegtelenül, hogy az fájdalmas. Mondanivalót hiába is keresünk a filmben, olyan ebben nincs.

SPOILER!

Az tényleg nevetséges, hogy egy olyan világban, ahol egy a világûrben forgó létalapot képesek vagyunk létrehozni, a Földrõl Stringerekkel kell kilövetni a világûrbe szökött menekülteket. Védõpajzs ohne?
8/10
goteki 2015 okt. 15. - 11:55:05 8/10
(277/313)
Nem rossz, kellemes kikapcsolódást nyújtó délutáni/kora esti sci-fi, akár többszöri megtekintésre is.
Igazából sok benne a plothole és kismillió kérdõjelet hagy maga után (pl.: Mit keres "John Cena", "Gianluigi Buffon" és "Chuck Norris" egyazon fimben? ;) ;) ;) ), de ez már csak egy ilyen mozi. Egyszerre próbál gondolatokat ébreszteni és rávenni, hogy ne gondolkozz sokat a részleteken (oké, hogy a Föld totál lepukkant, de hogy 2154-ben is a ma ismert jármûvek állnak minden sarkon...). Fura megoldás, Matt Damon miatt is volt egy kis aggodalmam - ugyebár nem kimondottan az az izomember-szuperhõs karakter - de az összkép pozitív!
10/10
Deák Norbert 2015 okt. 05. - 23:19:51 10/10
(276/313)
Nagyon tetszett a film!
Nálam 9/10!
kybuck 2015 okt. 02. - 04:37:54
(275/313)
Hallottam fumigálásokat a filmmel kapcsolatban, de azt kell mondjam kellemesen csalódtam, ez egy korrekt alkotás a maga mûfajában, két gyengeséget kivéve, egyrészt Damon karakterének nyafogása, hogy nem akar meghalni méltatlan egy ilyen film fõszereplõjéhez, másrészt a már sokszor emlegetett kézi kamerázások a közelharcoknál: tessék megérteni már végre, hogy a moziszékbõl, vagy a tévénézõ fotelbõl látni akarjuk a harcot, ahogy egy stadion lelátójáról is a meccset, felesleges parasztvakítás a kézi kamerázás, ami csak tönkreteszi a vizuális élményt; egykor új volt és érdekes, de már vége, kiderült nem jó, tegyék fix helyre a kamerát és vegyenek szépen filmre mindent a legjobb szögekbõl! Ezektõl eltekintve egy tisztességes sci-fi-akciófilmet kap, aki benevez erre a filmre, a mûfaj kedvelõi megkapják, amit akarnak, újdonságot nemigazán, de korrekt filmélményt azt igen.
offtopic
jani-wan 2015 aug. 22. - 08:37:34
(274/313)
Nem érdekel, hogy kíváncsi vagy-e.
Senki sem volt kíváncsi a te véleményedre sem, fõleg nem erre az agyadban keletkezett sok ostoba sületlenségre, mégis leírtad. Egy fórum már csak ilyen. Szerintem próbáld ezt valahogy feldolgozni.
Csak sajnos vannak akik gyanútlanul elolvasták a háborodott kirohanásodat azok ellen akik nem értenek veled egyet, de nem fogadnak be a házukba menekülteket.
Egyébként meg nincs a HSZ-emben semmi sértõdött, és pláne nem volt semmiféle kirohanás, csak tárgyilagos elemzés. Ezt a sértõdött kirohanás dolgot csak te beszéled be magadnak, nehogy el kelljen fogadnia az agyadnak az igazságot, hogy bebizonyosodott hogy amit leírtál, az ostoba és szûklátókörû baromság.
Különben is miért sértõdne meg bárki is ennyi értelmetlen hülyeségen amit leírtál? Teljesen logikátlan elgondolás. Legfeljebb van olyan aki dühös lesz ennyi korlátolt baromság hallatán, de nyilvánvalóan az sem én vagyok, mivel aki dühös az nem hosszú, összetett mondatokkal kommunikál, mint én. Szóval a szánalmas vagdalkozásod teljesen hiábavaló, és csak rád vet rossz fényt, mivel még jobban megvilágítja hogy mekkora a sötétség.
Ha meg minden egyéb dolgod fontosabb ennél, akkor Qurvára semmi dolgod sem lehet, mert akkor nem válaszoltál volna 8 percre rá, hogy én írtam!
NYOLC PERC!
Persze az is lehet hogy egyszerûen hazudsz. Ez a valószínûbb.