1/10
peterapo 2011 okt. 16. - 12:43:07 1/10 Előzmény balazs0729
(2/2)
Az "aranyásó-tróger film" csak a te szóhasználatodban létezik, Kedves "Balazs0729", mint ahogy nem mûfaji meghatározás az "indiános-", "cowboyos-film" sem. Ezek bizony mind westernek.
Egy angol filmesztétát idézek, név szerint Jim Kitses-t:"A western mindenekelõtt az amerikai történelem. Az amerikai határvidék élete adja a westernfilmek miliõjét és szokásrendjét." (Forrás: Berkes Ildikó - A western)
A Fesd át a kocsid! Több szempontból is melléfogás! Lee Marvin ripacskodásba hajló játéka megbocsáthatatlan. Clint Eastwood is remek filmek után vállalta be ezt a munkát.
A „western-musical” definícióval már találkozhattunk a Rita, a vadnyugat réme c. opus esetében (Ferdinando Baldi szóra se érdemes filmje), de a Fesd át a kocsid! szereplõi nem kifejezetten dalos, pláne nem táncos színészek… Nem a legjobb kritikát kapta, az IMDb pontszáma is alacsony. (6,5 / 10, 55oo szavazat alapján )
Joshua Logan nem sok filmet rendezett, de hogy jókat is, azt igazolja a lista: 1 Golden Globe-díj, 1 Golden Globe-jelölés, 3 Oscar-jelölés. (Persze nem a Fesd át a kocsid! okán.)
Western rajongóknak NEM ajánlott. (Eredeti hanggal se!...)
A magyar szinkron csak ront a helyzeten. (szinkronrendezõ Somló Andrea)
Pardner: Clint Eastwood - Uri István
No comment!
9/10
balazs0729 2011 szept. 20. - 07:16:41 9/10
(1/2)
Szerintem zseniális. Óriási színészi játék, fõleg Lee Marvin, hihetetlen energiákat mozgósít, de Jean Seberg is óriási, meg Clint is természetesen. Nagyon jó a helyszínválasztás, olyan jó belesüppedõs, végigvigyorgós mozi, nagyon szeretem az ilyet, jó kikapcsolódás. És még a dalok is jól mûködtek, volt egy két olyan aminél majdnem csettintgettem:).

szóval csak ajánlani tudom. És én nem is mondanám westernnek, inkább valamiféle aranyásó-tróger film, vagy nem tudom, olyan behatárolhatatlan az egész. Lehet hogy épp ezért tetszik.