Téma: Honfoglalás

10/10
gubila 2012 febr. 10. - 11:22:07 10/10
(32/72)
Kedves Aggodalmas!
Végigolvastam az összes hozzászólást és ledöbbentem a hozzáállásodon,pláne ,hogy olyan dolgokat kritizálsz amirõl SEMMIT sem tudsz.A mai világban színházat csinálni nem egyszerû,kiváltképp a semmibõl és saját zsebbõl.A Komáromi Lovasszínház ÖNFENNTARTÓ színház a jegyek bevételébõl és magánpénzbõl mûködik.Az épület magántulajdon,a lovak sajátok a jelmezek közösek,túlnyomó részüket a statiszták SAJÁT zsebbõl teremtik elõ.Nem az Oscar-ra hajtanak csak szívvel-lélekkel csinálnak valamit amiben hisznek.A dalok túlnyomó része a Kormorán zenekar repertoárjában már megvolt,néhányat írtak még azok a szerzõk akiknek a munkássága évtizedek óta kiemelkedõ a zene területén.A táncosokat NEM Pintér Tibor koeografálta hanem egy nagyon ügyes és tehetséges páros(nevük a stáblistán).A "táncoló íjászok" kiváló világbajnokunk és többszörös Guinnes-csúcstartónk,KOLTAI LAJOS és az õ tanítványai(ha esetleg nem ismerted volna fel). A fõszereplõk között olyan személyek is voltak akik nem színészek,teljes mértékben CIVIL emberek akik kimagaslóan teljesítettek egy nem éppen szokványos feladatot(állj ki és énekelj többszáz ember elõtt).Igen a lovak elviselik a fényt, a hangokat és a zajt.De ezek a lovak hozzá lettek szoktatva ezekhez a körülményekhez,hisz olyan ló nem szerepelhet amelyik nem irányítható megbízhatóan elõadás alatt.A lovasok MINDANNYIAN CIVIL emberek akik szabadidejüket feláldozva,SAJÁT lovaikon,szívbõl és a legjobb tudásuk szerint teszik a dolgukat,azt amit a lovas-rendezõ mond.Ez a darab augusztus 20-án lett bemutatva elõször 4 teltházzal,akkor vette fel az MTV1 és az utómunkák miatt kerülhetett csak karácsonykor képernyõre.A felsorolt személyeken kívül még kb 100 ember közös megfeszített munkájáról van szó akik mind hozzátettek ehhez a darabhoz valamit kezdve a jegyszedõktõl a lófogó-lányokig,mindenki szabad akaratából és szívvel-lélekkel dolgozott heteken át,reggeltõl-estig.
Nem tudom,hogy az ország mely területén élsz,de ha van lehetõséged akkor gyere el egyszer ebbe a színházba(komáromilovasszinhaz.hu) és éld át élõben ezt a csodát amit a dalok és a lovak együttese jelent.A Honfoglalás augusztusban újra elõ lesz adva de szinte minden hónapban van elõadás.Tedd félre a Tibor iránt érzett ellenszenved és tapasztald meg élõben is milyen nem csak látni ,de érezni is.
offtopic
aggodalmas 2011 dec. 31. - 00:35:37
(31/72)
Ha mosolyra fakasztottalak, már nem írtam hiába. ;-)

A fröcsögés távol álljon tõlem, de ha valakit
bájgúnárnak, élete fõmûvét pediglen minden
kétséget kizáróan botrányosan sz@rnak
tartok (és nem gyõzöm hangsúlyozni,
hogy legfõképpen a téma fényében,
és az aktualitás hiányában!)
arról akkor sem tudok, és
nem is igen akarok (!)
kellõ mértékû gúny,
irónia, és malícia
nélkül véleményt
mondani. Bocs.

Mindenesetre
boldogabb
új évet!
10/10
tipcsusz 2011 dec. 30. - 22:22:23 10/10
(30/72)
Kedves Aggodalmas!

Ha te ettõl boldog vagy, szólíts Tibornak, vagy bárminek,tök mindegy.
Többször átolvastam a válaszodat, pláne,hogy érezhetõen nagy gondot fordítottál rá, de ismételten egy frusztrált / fröcsögõ, minden alapot nélkülözõ zagyvaságot kellett olvasnom tõled.:(
A sok hülyeség mellett, a csillagkapus észrevételed azért mosolyt csalt az arcomra, én sem tartom magam egy nagy mûértõnek, de az azért mindent vitt! Ott mindent megértettem...:)Azt javallanám, ráérõs estéiden keress magadnak máskor olyan programot, amit befogad az elméd, magadat is sok bosszúságtól megkíméled hidd el!:)
Részemrõl itt be is fejezném a veled való diskurzust, nem látom sok értelmét.
offtopic
aggodalmas 2011 dec. 30. - 20:14:18 Előzmény tipcsusz
(29/72)
Oh, minõ megtiszteltetés, csak azért regisztrálni, hogy jól rám piríts, kedves Tibor, ha szólíthatlak így... XD

No, de menjünk inkább sorjában:

"Nem tudom mennyire tudtad figyelemmel kísérni a közvetítést..."

Annyira biztos, hogy megalapozott véleményt monsdhassak a "mûrõl" és a MÛvészekrõl. Van akiról pozitívat is, de ez is biztos az Én defektem.


"Úgy tûnik,neked személy szerint Pintér Tiborral szemben van valami leküzdhetetlen ellenérzésed."

Nem, csak azzal, ha egy ilyen égbekiáltó tehetség maga köré gyûjt nálánál tehetségesebb elõadókat, és a saját szintjére húzza le (sic!) õket is...


"Õszintén sajnállak azért, hogy neked semmi sem tetszik, legyen az bármilyen produkció..."

Ezt a kijelentésedet nem is értem, fõleg annak fényében, hogy még ebben a "rockoperában" is találtam pozitív elemeket, amikre ugyancsak kitértem volt. (A többi hozzászóló kommentjeit átfutva azért áll az "egymillió légy nem tévedhet" közhelye. ;-)


"Volt szerencsém ezt az elõadást a komáromi lovas színházban is megnézni, ott is fergeteges volt, de így vágott anyagban mégjobban tetszett, nekem és családomnak is."

Ízlések és pofonok. Ezért vagytok Ti a célcsoport, én pedig az, akit a hideg ráz a komoly téma újabb kritikán aluli megközelítésétõl. (vö. Honfoglalás c. film)


"Ez a produkció láthatóan rengeteg ember verejtékes munkájának és tehetségének gyümölcse..."
"Valószínûleg gõzöd sincs arról, - pedig nagy mûértõnek gondolod magad - hogy mi munka van egy ilyen elõadás létrehozásában."

Naja, erre utaltam amikor a tehetségtelenség szorgalommal párosul címû ugyancsak felháborító kijelentésemet tettem. Persze nem elvitatva a lovak született, valamint a táncosok és hagyományõrzõk szerzett tehetségét. Csak, ha már rockoperának (!) titulálják ezt a borzalmat, akkor ne a fent nevezetteknek kelljen a hátukon vinni a produkciót, mert ez nem az õ mûfajuk, ugye...


"Nem véletlenül tûzte programjára az m1 ezt a produkciót, valószínûleg alkalmasnak találták arra, hogy a magyarok történelmének jelentõs korszakát bemutassa, több millió hazánkban, illetve határon túl élõ honfitársunknak."

Bezonyám, itt van az eb elhantolva, NEM véletlen. Vagy ha igen csupán annyira, mint a komplett Koltai-életmû arcunkba tolása. Ismétlem, nem véletlen, hanem politika.

De a lényegnél maradva, ha és amennyiben a magyar nemzet jeles képviselõi ilyetén "tiszta forrásból" tájékozódnak a korszak eseményeirõl (amirõl ugye a tudomány mai állása szerint NINCSENEK hitelt érdemlõen pontos források! ;-) akkor itt még a mainál is nagyobb zavar üti majd fel magát az általad említettek (most már összefoglaló nevükön nevezzük õket egységesen választópolgároknak ;-) fejében... Egyébiránt erre az informálásra elsõsorban a közoktatás, és nem feltétlen a "köz"médiumok lennének hívatottak, fõleg nem ilyen minõségben. Kíváncsi volnék, hogy például a díszletül szolgáló csillagkapura volna-é valami értelmes magyarázata BÁRKINEK.


"Te annyira rosszul vagy Pintér Tibor neve hallatán, de találkoztál már vele valójában, tisztában vagy az õ munkásságával, tudsz egyáltalán valamit róla?"

Taníts, Ó Mester! Mit kell tudni róla, azon kívül a szegénységi bizonyítványon persze, amit a szóban forgó "mûvel" kiállított magáról... Mert, ugye az evidens, hogy Õ maga volt a rendezõ. De lehet, hogy a koreográfiát is maga tanította be a(z amúgy tehetséges) táncosoknak, a jelmezeket is Õ varrta, sõt talán a lovakat is Õ nemzette! ;-D


"...vagy csak az zavar, hogy szõke, magas, és borotvált? Tényleg ezek azok a szempontok, ami alapján ítélsz? Ha az elõadásból csak ezek maradtak meg neked,akkor azt hiszen nincs mirõl beszélnünk, magadat minõsíted."

Természetesen nem, nem ezek a szempontok, ezek "csupán" a megközelítés hitelességét alapjaiban romboló tényezõk.
Gondolok itt elsõsorban arra, hogy meglehetõsen kevés ilyen külsõ jegyekkel bíró árja lovagolhatott eleink oldalán.

Persze nem csak ezek maradtak meg, de csupán ezekkel sikerült elrontaniuk azt az összképet, amit a téma méltó (!) megközelítése alapján elvárhattunk VOLNA... De újfent csalatkoznunk kellett, pedig ezúttal a muzsikus Koltai mûködését még a fent emlegetett önjelölt polihisztor ténykedésével is súlyosbították. Talán éppen ez lehetett az ok. De mindegy is.

Ugyan közel sem pontos a párhuzam, de valami rejtélyes oknál fogva például az István a király esetében sikerült összehozniuk a szöveget a dallammal (Szörényi & Bródy), ennek interpretálásához találtak alkalmas énekeseket, egy elismert koreográfust ((Novák tata), és persze táncosokat is. És majd elfelejtettem: egy munkájához értõ (nem pedig önjelölt!) rendezõt is.

Persze ez meg Õket, és az Õ munkájukat minõsíti. Valamint a tehetségüket. Akinek van, ugye. ;-)))
10/10
tipcsusz 2011 dec. 28. - 20:51:09 10/10 Előzmény aggodalmas
(28/72)
Kedves Aggodalmas!

Nem tudom mennyire tudtad figyelemmel kísérni a közvetítést, hiszen az adás ideje alatt fostad a blõdebbnél blõdebb hozzászólásokat.Úgy tûnik,neked személy szerint Pintér Tiborral szemben van valami leküzdhetetlen ellenérzésed.
Azt csak te tudod, miért is van ez, én személy szerint sajnállak ezért...
De ne csüggedj, biztos te is szép leszel egyszer valakinek, vagy esetleg tehetséges...
Õszintén sajnállak azért, hogy neked semmi sem tetszik, legyen az bármilyen produkció.
Talán benned van a hiba.
Volt szerencsém ezt az elõadást a komáromi lovas színházban is megnézni, ott is fergeteges volt, de így vágott anyagban mégjobban tetszett, nekem és családomnak is.
Ez a produkció láthatóan rengeteg ember verejtékes munkájának és tehetségének gyümölcse, amit így leszólni, ahogy te teszel, felháborító.
Valószínûleg gõzöd sincs arról, - pedig nagy mûértõnek gondolod magad- hogy mi munka van egy ilyen elõadás létrehozásában.
Nem véletlenül tûzte programjára az m1 ezt a produkciót, valószínûleg alkalmasnak találták arra, hogy a magyarok történelmének jelentõs korszakát bemutassa, több millió hazánkban, illetve határon túl élõ honfitársunknak.
Te annyira rosszul vagy Pintér Tibor neve hallatán, de találkoztál már vele valójában, tisztában vagy az õ munkásságával, tudsz egyáltalán valamit róla? Vagy csak az zavar, hogy szõke, magas, és borotvált? Tényleg ezek azok a szempontok, ami alapján ítélsz?Ha az elõadásból csak ezek maradtak meg neked,akkor azt hiszen nincs mirõl beszélnünk, magadat minõsíted.
1/10
BLM 2011 dec. 28. - 16:38:10 1/10
(27/72)
Nem volt szándékomban megnézni ezt a produkciót, mégis megtettem némi unszolás eredményeképpen.
Semmiféle elõítéletem nem volt, hiszen nem is hallottam semmit elõzõleg errõl a darabról.
Az sem áll szándékomban, hogy Aggodalmas pártjára álljak a vitátokban, csupáncsak kénytelen vagyok mindenben igazat adni Neki.
Meggyõzõdésem, hogy ezzel a véleményünkkel nem vagyunk egyedül.
Engem viszont egyáltalán nem idegesít, hogy másoknak tetszett.
Nem kellene mindenen felkapni a vizet!:-)
1/10
gipszjakab 2011 dec. 28. - 00:22:57 1/10
(26/72)
A hagyomány tisztelete és nemes ápolása nem keverendõ össze egy gyengécske próbálkozással.
aggodalmas 2011 dec. 27. - 23:28:25
(25/72)
Még egyszer kihangsúlyoznám azt, hogy a TÉMA megérdemelne végre egy tisztességes feldolgozást.

Ennek a két órás fércmû NEM volt az, bár az indíttatását nem vitatom, "csak" a mögötte álló tehetség hiányát.

Csatlakozom azokhoz, akik kitartóan reménykednek a méltó megközelítésben, ha már az eddigiek közel sem minõsíthetõek annak.

Ps. Tényleg reméltem, hogy ez nézhetõ lesz, de a korhû öltözeteken, a nívós íjászbemutatón,
és a nemes kiállású paripákon túl az égegyadta világon SEMMI értékelhetõt nem mutattak fel
a szõke hercegék... (bár sajnos tõlük ez is erõn felülinek mondható teljesítmény volt ;-)
Jim Hacker 2011 dec. 27. - 22:50:09
(24/72)
Jól teszed! :)
jozsefm1 2011 dec. 27. - 22:44:06
(23/72)
Nem gondoltam volna, hogy olyanok is megnézik ezt a filmet, akiket csak az cél vezet, hogy leszólják. Hihetetlen, hogy erre van idejük.
Azon kisebbségnek írom, akiknek téma, a feldolgozás is tetszett: vagyunk , és egyre többen, akiket érdekel magyar nép õstörténete, még akkor is, ha talán az õseink között nincsenek is magyarok. Richárd bencés atyával vallom: a magyarság vállalás. Aki vállalja, azt érdekli az õstörténet is. A honfoglalás több koncepciója is él és virágzik, de ez érthetõ is, amikor Magyarországon Habsburg Intézet van, de Árpádházi Intézet nincs, és nem tudunk arról, hogy legalább egy egyetemen lenne magyar õstörténeti tanszék!!
A Lovas-szinház elõadása felvonultatta azokat, akik a ma divatos "õsmagyar" képet megjelenítik. Nekem tetszik ez a divat és azokkal tartok, akik összetartanak ennek a divatnak a terjesztésében. Nem akarom megsérteni azokat, akik ezt gúnyolják, vagy közömbösek iránta, de teszek a véleményükre!
aggodalmas 2011 dec. 27. - 22:22:45
(22/72)
Jó, közkívánatra nevesítem az elenyészõ számû pozitívumot is.

Vadkerti Imrérõl legalábbis a Társulat óta tudjuk igencsak
TUD énekelni, rockoperához ideális (esetünkben sajnos Õ
sem tudta a szöveget összefésülni a dallammal – de ez
nem az õ sara, örök "hála" érte a szerzõnek látszó
egyedeknek), de a Hujbergyerek is jól teljesített
(fõleg magához képest! ;-), persze nem meglepõ
módon a lovak mindenkit lejátszottak, nem
mellékesen Nekik volt a legnehezebb: el
kellett viselniük az élõsúlyon túl az
"ének"hangokat is közvetlen közelrõl.

Affrancba, pedig úúúgy próbáltam
valami (bármi) pozitívumot írni,
de egyszerûen ERRÕL nem megy,
bárhogy próbálom is... ;-/

Alszom rá egyet, hátha
halványul az emlék...

Pontosabban inkább
traumát mondanék.
offtopic
aggodalmas 2011 dec. 27. - 22:07:15 Előzmény has drukker
(21/72)
Ééés épp' itt lenne az eb elhantolva...

A lovak, a táncosok, az íjászok tehetségesen szerepeltek, csakhogy
a sors kifürkészhetetlen fintoránál fogva a "pintérherceg" a fent
említett fehér lovon rockoperának bélyegezte ezt a témához nem
méltó vásári forgatagot – és ehhez nem csupán egyetlen dolgot
hiányoltam (tunk?) hanem mindazt, ami azzá tette volna, ami.

Korhû íjászbemutatónak kitûnõ volt, táncshownak elment,
de, hogy a rockoperához annyi köze volt, mint egy
parlamenti közvetítésnek, vagy reklámblokknak...

Aki jól énekelt színésznek volt halovány,
aki hitelesnek tûnt, az cserébe igen
modoros volt – és aki egyiknek sem
az volt a rendezõ a fehér (magas)
lóról, és Papadimitriu sámánné
azzal a rikács hangjával. ;-/

...de a legjobban mégis a
zene ÉS a szöveg durva
diszharmóniája fááájt,
ami egy rockoperánál
komoly hátrány...

Ps. Élõben TALÁN
ellensúlyozta
a hangulat!?
has drukker 2011 dec. 27. - 21:25:03
(20/72)
Nem bántam meg hogy ezt néztem, pl a netezés helyett. Látványos volt számomra.
Összességében tetszett. És mi nem tetszett? Pl : észrevettem az összes pasi szeme ki volt húzva. Gondolom a látvány miatt, mert nem láttuk volna az arcokat. Illetve a nézõtéren se. De hát az igazi színpadon is ki vannak festve, sminkelve!
Valóban a " pasi a fehér lovon " szõrtelenítve volt. Az igazi honfoglalás idején nem ismertek.
A ruhák elég " korhûnek " tûntek.
Bizonyára lehetett volna jobb is, de ez ilyen lett. Ez Magyarország, és nem Hollywood.
Történelem alapján valószínû nehéz lett volna azt és úgy megírni rockoperára.
De! A tánckar, íjászok, és nem kifelejtve a lovak nem semmilyen munkát végeztek.
Sõt ha tehetném, élõbe néznék meg egy ilyen elõadást. De hát ez kizárt.
offtopic
aggodalmas 2011 dec. 27. - 20:55:36
(19/72)
...azaz, ha épp' nem házi (villai ;-) õrizetben üdül...

Õk legalább egymással játszadoznak, de sajnos
tudok másik 386 plusz kabinetnyirõl, akik
folyton találnak egy csalánost, amit
mindenáron le akarnak dorongolni...

...a javunkat akarják, de tõlem
nem kapják meg, az fix! ;-)))
offtopic
aggodalmas 2011 dec. 27. - 20:08:04
(18/72)
Õt én csak a Sebhelyesarcú (Scareface) mélynövésû koravén öcsikéjeként ismerem...

...mint "biztonságtechnikai-próbálkozó" a kéthetes határidejével, ugye...

...de legalább nem erõlteti azt ami nem megy – inkább csak bezsuppolja
a nagy ellenlábas maffiózó-kollégáját az állandó (!) tartózkodási
helyére, amit már úgy megszoktatott vele, mintha hazatérne. ;-)
offtopic
aggodalmas 2011 dec. 27. - 19:46:14
(17/72)
Ha a szorgalom a tehetség ily' mértékû (!) hiányával társul,
akkor a törekvéssel sajnos kitörölhetjük, mint esetünkben...

Ps. Ahhoz legalább egy NFO-szerkesztõprogram kellene,
de mindenesetre thanX a javaslatért, megfontolom! XD
offtopic
aggodalmas 2011 dec. 27. - 19:40:42
(16/72)
DE az ég szent szerelmére!

...MIÉRT nem sikerül egy sor szövegnek sem
összecsengenie az azokat legalábbis
aláfesteni hivatott zenékkel?

Mint egy megzenésített
kétórás szabadvers!

Pintérmûvek.
zoli7474 2011 dec. 27. - 19:36:42
(15/72)
Kedves Aggodalmas!
Nem vagy egyedül! Teljesen egyetértek véleményeddel.
kuvasz13 2011 dec. 27. - 19:29:47
(14/72)
Magasröptû szöveg(hitgyülis prozódia: gyerme-e-ek... országo-o-ot..., stb).
Két - három régi, csodás dallam(de a többi, olyan, amilyent írni tudott).
Szép lányok és lovak.
offtopic
aggodalmas 2011 dec. 27. - 19:26:10
(13/72)
Jól van, láttam a stáblistán, hogy még rendezni is a Pintér rendezte...

...ez a botrányos színvonalból is sok mindent megmagyaráz. ;-/

Nem is szólva a fent nevezett heréig érõ dekoltázsáról...