10/10
tutub 2013 jan. 27. - 23:48:47 10/10
(28/48)
Érdekes, hogy pont Burger írta meg a történetüket...
10/10
tutub 2013 jan. 27. - 23:44:59 10/10
(27/48)
Ott a legvégén melyiket vitte ölben?

Amúgy egy feltétlenül megnézendõ film, ha értelmes ember vagy és nem amcsifüggõ zombi.
offtopic
Vinogradov 2013 jan. 27. - 12:58:34
(26/48)
Kedves SoloIcewind!

48 évesen neked kéne a legjobban tudnod, hogy aligha van igazad, amikor ilyeneket állítasz.

Elõször is a felelõsök nagyrészt szembenéztek bûneikkel, népbírósági ítéleteket hoztak ezekben az ügyekben (mégha bizonyos személyeket jogtalanul is ítéltek el!). Akikkel kapcsolatban mégsem, azok voltak ugye a "kisnyilasok", akiknek "meg lett bocsájtva" - mondta a Pelikánt feldobó spicli a Tanúban. Arról meg ugye már az tehet, hogy utána jött egy másik diktatúra, amely ezeket a "jó szakembereket" gyorsan átvette alkalmazásba.

De mégis, ennek ellenére már a hatvanas években a magyarok hihetetlenül érett szembenézésfilmeket készítettek - Hideg napok, Nappali sötétség, Utószezon - míg az NDK-ban hivatalosan is mindent az NSZK-ra kentek, az NSZK-ban pedig egyszerûen nem beszéltek a dolgokról. Utóbbi államban egy Vörös Hadsereg Frakció és egy 68 kellett, hogy meginduljon a diskurzus. Nálunk nem volt ilyen szélsõséges pszichózis.

Érdekes...

Itt semmi probléma nem volt, amíg az eredeti eseményekhez és a magyarság igazi (toleráns, békés és befogadó) lényegéhez semmi kötõdést nem mutató emberek, a 90-es években létre nem hozták a magyar szélsõjobboldalt, de te is, én is tudjuk, hogy ez nemzetközi trendbe illeszkedett.

Magyarországon pedig azóta is számos remek tényfeltáró film és dokumentumfilm készült, számos jó írás, cikk született a témában. Monografikus feldolgozások, kompratív történeti munkák is kiemelkedõ számban láttak napvilágot.

És most nézzük meg, hogy mi van némely szomszédainknál, ahol a nemzeti illuzionizmus százezerszer nagyobb mértékben és koncentrációban dúl, és ahol százszor gyilkosabb és gusztustalanabb fasiszta diktatúrák voltak - Szlovákiában, Romániában vagy Szerbiában, ahol nem hajlandóak tudomásul venni, hogy a második világháború idején módszeres genocídiumot indítottak a zsidók mellett a horvátok és a magyarok ellen is

Akkor most kinek kell és mivel szembenéznie?

Akkor most miért kell 60 éves bûnökért ostorozni ezt a sokat szenvedett népet, amelyekkel már annyiszor és oly sok formában nézett szembe és számolt el? És amelybõl annyian kerültek ki, akik részt vettek a vészkorszak idején az ellenállásban, a zsidók és az üldözöttek mentésében?

Az, hogy most elszaporodtak a tudatlan tahógyerekek (nagyon hangos, nagyon kisebbség), akik semmirõl nem tudnak semmit, csak szélsõjobber hordószónokok hatása alatt baromságokat beszélni, egy a szembenézéstõl teljesen független kérdés.

Ezt, az utóbbit, meg a mostani "fantasy-filmezést" jómagam is a legmesszebbmenõkig elítélem, de a tényekkel való tudatos szembemenést sem tûrhetem. És persze itt nem is elsõsorban a tényekrõl van szó, hanem ugye a tények mögötti lényegrõl...
SoloIcewind 2013 jan. 27. - 12:07:23 Előzmény Sousuke
(25/48)
Amíg ez magyaroknak fantasy alkotás, addig nem kapnak bocsánatot, és a birodalmak nem felejtenek. Úgy mellesleg oroszoknak is van már jó pár filmjük, ahol nem egészen úgy mutatják be a háborút, de még a "forradalmat" sem, mint ahogy azt tanították, tehát õk is szembenéztek a múlttal. Csak a magyarok beszélnek itt fantasy-ról, szerencsére nem mind.
szevia 2012 jún. 22. - 20:04:53
(24/48)
Hihetetlen ez az arc!! /Karl Markovics/szédületes!
Dragos Károly 2012 jún. 19. - 20:55:31 Előzmény Sousuke
(23/48)
Igaza van az elõttem szólóknak, a németek szembe mertek nézni a múltjukkal. Filmes fronton az egyik legjobb példa a Sztálingrád c. film.
fzoltan 2012 jún. 19. - 19:23:52
(22/48)
A németek már régen nem élnek bûntudattal, mert nincs rá okuk. Õk ugyanis nem tagadták meg, amit tettek, úgy, mint mi, nem hamisították meg a történelmet, mint mi, hanem õszintén szembenéztek a múltjukkal, elszámoltak vele, és igyekeztek jóvátenni az elkövetett bûnöket - nem úgy, mint mi. És a hozzád hasonlókkal ellentétben az a véleményük, hogy az ilyen filmekre igenis szükség van, mert megbocsátani lehet, de felejteni soha nem szabad.
perry 2012 jún. 19. - 14:26:07
(21/48)
Azért hagy fûzzem hozzá nem úgy néz ki, hogy vezekelni akarnál.
Aztán meg német osztrák koprodukció így talán nem kényszerítette õket senki arra, hogy a filmet létrehozzák "önmaguk ellenére".
Bár, neked bizonyára lesz majd új információd.
A témával kapcsolatos érzékenységedre utalva amúgy sem fogod megtekinteni.
Az bizonyos, én is szívesen látnék Recsk, kitelepítés, 1956, és más újkori magyar történéseket bemutató dokumentum, vagy fikciós filmet.
Gúnyos mûfaj megjelölésed tükrözi errõl a kérdésrõl az álláspontodat ami szíved joga.
Ez fél szavakból is érthetõ.
1/10
Sousuke 2012 jún. 19. - 09:05:27 1/10
(20/48)
Hány generáción keresztül kell még a németeknek bûntudatban és vezeklésben élnie (velünk együtt)?
Mellesleg elírták a mûfajt, valójában ez egy jó Fantasy alkotás :D
10/10
sanderb 2011 nov. 12. - 20:31:29 10/10
(19/48)
Ez krimi?!? Minden másodpercében súlyos dráma, amelyet az az ezerszer átkozott II. Világháború generált, s a tiszteletre méltó német utókor gyönyörûen, terápiaszerûen dolgoz fel csepprõl-cseppre. Minden elismerésem az övék! 10/10
Zempy 2009 júl. 11. - 16:49:39
(18/48)
Én bizony jobbra számítottam. Illetve másra. Megvettem dvd-n, azt hívén, hogy a Mások élete után ez is nagy élmény lesz, de sajnos ez nem jött be :(

Azt hittem, hogy fõként a Bernhard-hadmûvelet és fõhõsünk lelkivilága körül forog majd a film. De ez csak a felszín, állandóan durván elõtérbe tolakodik a lerágott csont: a kegyetlen nácik és a lágerek poklai. Annyiszor láttam ezt már, hogy komolyan unalmas volt megint nézni. Érdekesebb lett volna, ha inkább a hamisítást jobban bemutatják, pár érdekes utaláson kívül ugyanis nem mutatták meg a folyamatát az egésznek. Izgalomnak nyoma sincs, néha kis feszültség, de ennyi. Az ugráló kézikamerás megoldást sehol nem szeretem, itt sem tetszett. Amatõrnek tûnt az egész. De leginkább az bosszantott, hogy állandóan a zsidók szenvedését erõltették.
Dolgozik bennem a kisördög, hogy a közismerten rengeteg zsidót tömörítõ Amerikai Filmakadémia szemében döntõ érv lehetett ez az Oscar-díj odaítélésekor. Komolyan, a legtöbb holokauszt-film már alapból Oscar-esélyes, gyakran a minõség ellenére is! Ez elég pofátlan dolog, állandóan erre emlékeztetni mindenkit és ilyen produkciókat díjazni. Szimpátia helyett belõlem már unalmat és felháborodást váltanak ki.

A film tehát nem rossz, de egyszernézõs, közel sem remekmû. Elég hamar el fogja mindenki felejteni, nem egy nagy élmény.
mulao 2009 ápr. 24. - 00:12:48
(17/48)
Szerintem máramár túlzásba viszik filmekben a Holokauszt témát, de szerintem jó film ez.Elõször meglepõdtem, mikor láttam egy ilyen filmben a Rex felügyelõ egyik nyomozóját, de szerintem jól játszott.És a többiek is, én különösen a fiút emelném ki, szerintem õ is nagyon jól játszott, fiatal kora ellenére.Szerintem egyszer-kétszer nézõs, de már harmadjára nem nézném meg.Nem tudom így hirtelen melyik filmek voltak az Oscar jelöltek, de nem hiszem, hogy nem megérdemeltem kapta a díjat.
T42 2009 febr. 22. - 14:38:28 Előzmény bourne
(16/48)
Nem tudjátok szinkronnal vagy felirattal adják ?
bourne 2009 jan. 30. - 22:07:05
(15/48)
tetszett a film ... jó volt ...
10/10
FeHér ElepHánt 2008 aug. 24. - 18:48:46 10/10
(14/48)
FeHér Elephánt Kulturális Ajánló Portál http://toptipp.hu/film/art.htm#pénzhamisítók

Ötven évvel késõbb, egy túlélõ visszaemlékezéseinek alapján, lehet meggyõzõen hiteles filmet csinálni. Találékony dramaturgia, izgalmas szituációk, árnyalt karakterek. Hogy lenne
vadállat a történelem legnagyobb, államilag vezérelt pénzhamisításának parancsnoka, hétköznapi, megélhetési náci csupán, biztos, hogy az új Nyugat-Németországban is sikeresen
folytatta, talán a rendõrségen, a német márka védelmezõjeként. Devid Striesow fantasztikus alakítása emberközelségbe hozza a szörnyállam joviális funkcionáriusát, hasonló helyzetben mi sem tettünk volna másképp... Ahogy a profi hamisító Sorowitsch sem választhat:
az életét menti és a többekét is, legfeljebb próbálja kicsit szabotálni a háború alakulásában döntõ munkálatokat. Stefan Ruzowitzky-nak ez a szereplõválasztása is nagydíjas telitalálat, ahogy Karl Markovics szûk zakójában, felhúzott vállakkal, egyaránt rezzenéstelen arccal ül a zsaroló tiszttel és a pörgõ rulettel szemben, ahogy rettenetesen elrajzolt vonásain néha feldereng egy félszeg mosoly, ahogy jár, ahogy játszik, az minden klisét felülír, az egy megismételhetetlen, egyszervolt emberi karakter eleven szobra. De helyén van itt mindenki, a brutális õrmestertõl az ellenállást választani akaró kommunista ifjúig. Benedict
Neunfels operatõri mestermunkája fürge kameramozgásokkal, erõteljes közeliekkel, komor
világítási effektusokkal sûríti a drámai atmoszférát, Marius Ruhland klezmeres-slágeres ze-
néje, a káprázatos gitáros flamenco-játékával, a cselekmény akusztikus terének megterem-
tésén túl, önállóan is jelentõs értéket képvisel, ahogy Adolf Burger és a rendezõ forgató-
könyve sem lehet érdektelen olvasmány.
Semmi hõsködés, semmi sokkolás, ezek az emberek az életben maradás héroszai, a borzal-
makat pedig, illusztrációk nélkül, a tökéletesen felidézett légkör rettenetében éljük át.
Ahhoz elég egy golyószaggatta deszkafal, vagy egy igazi lágerlakóvéglényi premier plánja.
Elgondolkodtató, lebilincselõ, humánus: meglepõ, hogy még a gagyidíjnok Oscar-osztoga-
tók is észrevették...
9/10
StJust 2008 aug. 09. - 22:30:38 9/10
(13/48)
Klassz film.Egy német film után-A mások élete-most egy osztrák film,ami remekelt.Karl Markovics,alias Stockinger a Rexbõl naggyon jól végzi a dolgát.Nagyszerûen ábrázol a film,úgy általánosságban mindent,jók a képek stb.Hatásos volt az már biztos.
10/10
bluebird 2008 jún. 12. - 07:41:17 10/10 Előzmény slacio
(12/48)
Erre mérget vehetsz...
Humpy 2008 jún. 04. - 19:44:34
(11/48)
az izgi lenne. Majd szólj, ha látsz ilyet.
Lord Stephen 2008 jún. 04. - 16:50:14 Előzmény slacio
(10/48)
ezek szerint ha jófej nácik és rossz zsidók lennének benne, akkor az egy jó, eredeti film lenne, ugye??!
slacio 2008 máj. 20. - 22:36:20
(9/48)
szóval azt akartam írni, hogy NEM különösebben nagy film, megint a rossz nácik, jófej zsidók lerágott csont