Téma: Post Mortem

1/10
Tdor90 2022 okt. 28. - 23:22:36 1/10
(95/115)
Szépek a képek, kiváló operatőri munka, jó sztori..Összességében ez mégis egy rossz film. Azt gondolom, hogy csak olyan filmes alkotóknak szabadna a horror műfajhoz nyúlni, akik szeretik és értik is azt. Ilyen gagyi jump scareeket és VFX munkát ritkán látni :/
1/10
deddie70 2022 okt. 25. - 03:54:57 1/10
(94/115)
Sikerült végigszenvednem minden idők egyik leggagyibb magyar filmjét. Szörnyű volt...
10/10
M41 2150 2022 okt. 03. - 10:26:10 10/10
(93/115)
Nekem tetszett! Remek operatőri munka, érdekes történet. Engem a hangulata fogott meg nagyon.
2/10
baromarc666 2022 szept. 25. - 17:07:33 2/10 Előzmény huanmigel11
(92/115)
Bocsáss meg, te még egyetlen egy filmet sem láttál életedben, ugye?
3/10
Garott 2022 szept. 24. - 23:29:55 3/10
(91/115)
Sajnos számomra két ponton ment félre a film.

Az egyik a történet, vagyis annak teljes hiánya. Volt egy alapötlet, ez érződött, azonban ezzel semmit nem tudtak kezdeni. Az, hogy miért is vannak szellemek, vagy mit is akarnak egyszerűen baromság. Láthatólag senki nem tudta mit kezdjenek ezzel az egésszel és olyan mintha már a forgatás közben találták volna ki, hogy mi is legyen. Pont emiatt feleslegesen hosszú az egész- A nyomozós szál teljesen felesleges, semmi nem derül ki alatta, a végén bemondja a főszereplő, hogy mi a lényeg azt annyi. Nagyjából az első 40 perc van rendesen megcsinálva a többi már csak egymásra dobált értelmetlen jelenetek összessége. Pl ahogy lejjebb is íírták ott van amikor egy szelem dobál egy kutyát, amit néz a főszereplő azt le se sz*r. Olyan mintha a két jelenet uólag lett volna összerakva, és a főszereplő nem is tudja mire kellett volna reagálnia. Ha már ilyen hosszú filmet akart jobban bmutathatta volna a falut meg a lakóit, mert azok inkább csak sztatiszták voltak a filmben.

A másik pedig a főszereplő kislány. Sajnos nagyon kiütött a filmből teljesen oda nem illő reakciói voltak, sokszor mosolygott csak úgy minden előzmény nélkül és a félelme annyira volt hiteles, mint a Szomszédok színészi repertoárja. Ezt lántia kellett volna a rendezőnek, és bizots nehéz döntés, de egyszerűen le kellett volna cserélni.
3/10
vigor 2022 aug. 30. - 08:28:49 3/10
(90/115)
Adtam egy esélyt a filmnek, de az visszaélt vele. Erre az "műre" kár volt ennyi pénzt pazarolni. Mondanám, hogy spoilert tartalmaz, de nincs mit elspoilerezni.

A feszültség nincs fokozatosan felépítve, az ijesztőnek szánt jelenetek véletlenszerűen vannak bedobálva, amelyekre néha rémülten reagálnak a szereplők, máskor meg teljesen indifferensek. Amikor az elején a kísértet emelgeti a kutyát, akkor Tomás úgy nézi, mintha ez valami mindennapos jelenség volna, tiszta röhej, hogy ez nem vált ki belőle semmi reakciót, csak vidáman bagózik tovább. Később meg majd szívrohamot kap mikor felé fut a szellem. Aztán megint fapofa. Nehéz átélni a nyomasztónak szánt légkört, ha az csak 10 másodpercig rémíti meg a szereplőket, aztán meg vidáman röhögcsélnek tovább. Már amikor éppen megrémíti meg őket.
A kis csaj borzasztó volt, folyamatosan elvigyorogja a szövegeit, de gondolom a Barátok közt módszerrel filmeztek és egyszer lett minden felvéve. Megint csak teljesen a hatása alá kerültem mikor azt kiabálja, hogy meg fogunk halni és közben teli pofával vigyorog.
Sokszor azt éreztem a színészek magukra lettek hagyva mindenféle instrukció nélkül, és nem tudják mire vagy hogyan reagáljanak, gondolok itt a tömegjelenetekre főképpen, de a ez fentebb említett ijesztgetős jelenetekre is igaz.

A teljesen anakronisztikus hajviselet és arcszőrzet pedig minden pillanatban kizökkenti a filmet a század eleji atmoszférából. A három napos borosta és a felzselézett haj biztosan nagy divat volt a század elején, bár egy gyors guglizással 5 perc alatt kideríthető, hogy hogyan néztek ki akkor az emberek. A magyar színészekben ennyi odaadás sincs, hogy egy szerep kedvéért ne a mindennapi külsejükkel jelenjenek meg? Vagy ez a rendező sara, aki le sem szarja? Pár liba a jobb sarokba, meg egy szekér emide és fel sem tűnik a nézőnek, hogy az 1918-ban játszódó filmben időutazó szereplők vannak.
Néhány beállítás a ködös faluról igazán jól sikerült, kár hogy a tessék lássék hozzáállás miatt ezek is csak néhány pillanatra tudják kiragadni az embert a teljesen művi szettingből.
Maga a beszédstílus is zavaró, akkoriban ráérősebben beszéltek, nem hadarva és a szavakat elharapva köpték a mondatokat. Manapság a színészeket nem tanítják artikulálni? A szóhasználat is meglehetősen modern, a párbeszédek sok helyen teljesen dilettánsok és bugyuták. Nem bontanak ki semmit, nem vezetnek sehova, kimerülnek a mindennapos small talk, szócséplés, fecsegés szintjén.
Ha nem hajlandóak a készítők odafigyelni az olyan apró részletekre, mint hogy az emberek hogyan öltözködtek, milyen frizurát viseltek és hogyan beszéltek a múlt század elején, akkor mi a francért erőltetik ezt a stílust?

A film sajnos karaktereket sem tudott építeni, a lihegve és hadarva előadott és első nekifutásra felvett, majd jóvanazúgy hozzáállással véglegesített jelenetek sem segítettek ebben. A főszereplő fényképeket csinál. Ennyi. Nem tudunk meg róla semmit. Ja meg katona volt. Ráadásul ahogy többen írták ezt sem műveli meggyőzően, ugyanis technikailag nem hiteles. Persze ebbe már kár is belemenni, hiszen a korrajz sokkal kevésbé részletes aspektusai is pontatlanok. A többi szereplőnek még ennyi sem jutott. Ők csak parasztok. Nincs személyiségük, vagy bármiféle karakteres megkülönböztető jegyük, csak biodíszletek.
Schell Judit meglesi mosakodás közben a fickót, ennek a jelentnek is mi értelme volt? Valaki követelte, hogy legyen több meztelen férfisegg a magyar filmekben? De legalább nem erőltették tovább ezt a romantikusnak szánt szálat. Kicsit indokolatlannak is éreztem a végén a mentőakciót.

Magáról a faluról se tudunk meg semmit, csak egy falu. Neve sincs. Falu. Kész.
Ennyire érdekelte a készítőket a film világának felépítése. Van egy falu, meg szellemek, mert izé. Háború meg spanyol nátha. Emberek meghaltak. Ennél primitívebben nem is lehetett volna felvezetni.
A film végén sem derült ki valójában semmi, nincs katarzis, nincs feloldozás, nincs megoldás, nincs konklúzió, nincs csavar, nincs rendes végkifejlet. Valami szimbolikus zagyvaság van, amiről a rendező se tudná megmondani, hogy mire gondolt valójában, álművészkedésre volt még szükség ennek a csapnivaló alkotásnak a végén. Erre írtam az elején, hogy nincs mit elspoilerezni.

A dark ambientes témák egészen jól passzoltak, egy két helyen azért valami teljesen oda nem illő zene újfent kizökkenti az embert.

Az effektek legtöbbször röhejesek és baromira idejétmúltak, és most nem a kivitelezésre gondolok (persze az is ratyi). A gyorsítva feléd rohanó szellemek baromi ósdiak, jó húsz éve volt ez divat, vagy talán régebben. Minek kell ezt erőltetni? Egy pszichológiai horrorhoz nem kellene CGI sem, csak hát akkor meg ugye a színészeknek és a történetnek kellene elvinniük a hátukon a filmet, ahhoz meg normális forgatókönyv és rendező is kellene. A pénzt nem igénylő jeleneteknél is ordít a szarok bele hozzáállás. Amikor megmozdulnak a halottak az asztal körül, azt se lehetett kétszer felvenni, ugye? És nem, akkor épp nem mozgatta a holtakat a szellem, csak látszik ahogy nyel egyet a halottnak maszkírozott szereplő, vagy mozog az ajka, vagy ingadozik a feje. Egyszerűen csak nem tudott merev maradni és benne maradt a filmben.
Nevetséges, hogy ezt küldtük az oscar-ra.

A film legnagyobb baja, hogy nem tud beszippantani az atmoszféra, mert folyamatosan kizökkent valami baromság, hiteltelenné teszi a sok oda nem illő dolog. Persze a jó atmoszféra sem kárpótolna a szar színészi játékért, szar rendezésért és a széteső történetért. Süt róla a leszaromság, az igénytelenség, az olcsójánoskodás, holott azért több mint 800 millióba került. Megoldottuk ezt is okosba.
Csak összehasonlításképpen a 2015-ös The Witch 4 millió dollárba került, ami mai áron 1,6 milliárd forint, szóval kb. csak a kétszerese ennek, és messze nem egy kategória ezzel a gagyisággal.
Vagy a As above, so below (2014) - 5 millió USD, és ebben azért voltak jó effektek. Ezeken kívül van még egy rakat low budget horror, ami simán veri ezt a vackot minden tekintetben és akár még a magyar költségvetésbe is belefér.


3/10, igazi hulladék, egyenesen a helyi őstermelőktől.
10/10
Supercolor 2022 aug. 22. - 20:33:20 10/10 Előzmény Xénia1976
(89/115)
Uramatyám! Ez azért nagyon beteg asszociáció.
10/10
Supercolor 2022 aug. 22. - 20:28:26 10/10
(88/115)
Látom, elég megosztó ez a film. Tőlem 10 pontot kap, egyrészt azért, mert nem vagyok horror rajongó, ezért nincs összehasonlítási alapom, viszont a magyar filmgyártásban sincs hagyománya ennek a műfajnak, úgyhogy mindkettőnknek ez volt majdnem az első, így elfogult vagyok... Ennek ellenére rendesen beszaratott jónéhányszor... :-) Szuper az atmoszféra, a hideg, szépia színek, az egész közeg, a miliő, a kontrasztok, szerintem nagyon ütős!
10/10
huanmigel11 2022 aug. 22. - 14:05:15 10/10
(87/115)
Kellemes volt a sok amerikai kacat után.
10/10
huanmigel11 2022 aug. 22. - 14:04:49 10/10
(86/115)
Rengeteg ember kiváló munkája ez a film. Mind a vágás, mind az operatőri munka, mind a színészek zseniálisak! A történet kicsit zavaros. De aki valami elmélkedős, nagyon csavaros sztorira vágyik annak amúgy sem ezt a műfajt ajánlom. Hozzátenném, aki figyelt történelem órán annak még borzongatóbb ez a film, hisz annak idején valóban volt halott fotózás. A díszlet is nagyon jó, élethű. Egyedül Tomás frizurája volt furcsa, ilyen szempontból.
10/10
huanmigel11 2022 aug. 22. - 14:04:49 10/10
(85/115)
Rengeteg ember kiváló munkája ez a film. Mind a vágás, mind az operatőri munka, mind a színészek zseniálisak! A történet kicsit zavaros. De aki valami elmélkedős, nagyon csavaros sztorira vágyik annak amúgy sem ezt a műfajt ajánlom. Hozzátenném, aki figyelt történelem órán annak még borzongatóbb ez a film, hisz annak idején valóban volt halott fotózás. A díszlet is nagyon jó, élethű. Egyedül Tomás frizurája volt furcsa, ilyen szempontból.
Karban79 2022 júl. 30. - 22:34:38
(84/115)
Lehetne mondani sok mindent...de én csak annyit szeretnék: Maradtam volna Schell Judittal 😀. Micsoda kibontatlan szál...
6/10
danek87 2022 máj. 21. - 11:52:21 6/10 Előzmény cselaxi
(83/115)
Első?! Készült már magyar horror
3/10
cselaxi 2022 máj. 20. - 22:50:17 3/10
(82/115)
Csak azért, mert magyar, meg hogy első, tőlem nem érdemel többer.
2/10
baromarc666 2022 máj. 14. - 10:09:33 2/10 Előzmény ligetiz51
(81/115)
Ez a film nézhetetlen, ezt mindenki látja, aki objektíven áll hozzá.
2/10
Koztom 2022 márc. 10. - 17:02:37 2/10
(80/115)
Egy TV filmek elment volna a Dunán, ennek ellenére a moziba küldték, legyen. Na de Oscarra jelölni ezt na ne!
3/10
The Cortez 2022 febr. 12. - 12:37:40 3/10 Előzmény ligetiz51
(79/115)
Nem is az eltérő véleménnyel van bajom, hanem ezzel:

„Hogy nem kapott az érthető, hiszen a helyszíneken sok a kereszt.... templom, imádkozó emberek ...meg még egy-egy svenkben a háttérben a nagy-Magyarország térkép is. Még jó, hogy nem tiltották be...majd be fogják.”

Ez nem vélemény, inkább nettó hülyeség.
dave555 2022 febr. 12. - 12:34:42 Előzmény The Cortez
(78/115)
A második kettő valóban jó filmek, de a világítótorony egy rakat szar volt.
9/10
stupek2 2022 febr. 12. - 11:18:56 9/10
(77/115)
Nagyon lassan pörög fel a film. Mivel tudtam, hogy horrorfilm, úgy álltam neki. A lebegő kutyánál borsódzott is a hátam, aztán sokáig semmi. Jól lett felépítve a film, lassan lettek adagolva a hatások, egészen a végkifejletig végig egyre jobb és jobb lett. A horrorfilm minden elemét megtaláltam, volt félbevágott ember, nyakatörött, szemkinyomott, volt pap és sátán, homokvihar, fulladás egyenes adásban. Két dolog nem tetszett, a hossza, és a kislány unott hangja. Szerintm 20 percet még át is tekertem, sok volt benne a párbeszég.
10/10
ligetiz51 2022 febr. 12. - 10:38:17 10/10 Előzmény The Cortez
(76/115)
Valóban utánanézve voltak ezelőtt is magyar horror filmek (sőt egyikbe-másikba bele is néztem -most ugrik be- de nem találtam egyiket sem arra érdemesnek, hogy végig nézzem). Akkor úgy módosítom, hogy ez az első amely nekem elérte azt a küszöböt ami nálam a jó, sőt kimondottan jó film kategóriáját jelenti. Amúgy előző tartalmi hozzászólásom nem trollkodás, hanem vélemény egy filmről bővebben is kifejtve miért is. Amúgy nem a kommentekkel kell vitázni ezen a fórumos, hanem értékelni a filmet a saját vélemény szerint. És ha másnak más a véleménye azt illik tiszteletben tartani. Más véleményét ki lehet egészíteni jó szándékkal, de minősíteni azt semmiképp!