A háború vége az Urániában

Volt egyszer egy hatalmas stúdió, ahol elképesztő mennyiségben és sokszor igen magas minőségben gyártottak filmeket, és amely túlélte a dicső Szovjetunió bukását is. Ez a MOSZFILM.

A hagyományos MOSZFILM-nap ezúttal egy különleges eseményre összpontosít: május 9.-én lesz hetven éve, hogy Európában véget ért a második világháború, és a legendás stúdió munkái közül különleges válogatással emlékeznek meg erről a napról az Uránia moziban a legjobb és legszebb orosz háborús filmekkel, amelyek tanúsága ma is sokszor nagyon is érvényes.   

 15.00 - Ballada a katonáról

A legszebb és leghumánusabb háborús film ez a sajátos korai road-movie, amelyben Aljosa, az ijedt fiatal katona egyszerre két német tankot lő ki, és ezért tíz nap szabadságot kap, hogy hazautazhasson idős édesanyjához. Csakhogy a frontról hazavezető uton rengeteg emberrel találkozik a jószívű katona, és megismerkedik a gyönyörű Surával is.

Ballada o soldate, fekete-fehér, feliratos, szovjet háborús filmdráma, 90 perc, 1959 rendező: Grigorij Csuhraj főszereplő: Vologya Ivasov,Zsanna Prohorenko, Jevgenyij Urbanszkij


16.30 - Kálvária

Belorusszia, 1942 telén két partizán élelemszerző útra indul, ám elfogják őket. Egyikük hajthatatlanul dacol kínzóival, a másik megpróbálja kijátszani őket, az árulás szélén táncolva. A fiatalon elhunyt Larisza Sepityko – Elen Klimov felesége - 1976-os filmje elnyerte a berlini Arany Medvét, bár a Szovjetúnióban nem aratott osztatlan sikert, hiszen ez volt az első mű, amely leszámolt a partizánromantikával.

Voszhozsgyényije, fekete-fehér, hangalámondásos, szovjet háborús filmdráma, 110 perc, 1976, rendező: Larisza Sepityko, főszereplő: Borisz Plotnyikov, Vlagyimir Gosztyuhin, Szergej Jakovlev

20.30 - Jöjj és lásd

Ehhez képes az Apokalipszis most pehelysúlyú alkotás, írta Elem Klimov munkájáról egy nyugati filmkritikus, és igaza is van. A nyolc évig dobozban tartott mű a német büntetőosztagok „tevékenységét” mutatja be egy, a partizánok közé frissen beállt parasztlegény szemszögéből, aki a legválogatottabb szörnyűségek tanúja lesz, de őt valamiért nem bántják, bár ahol tehetik, megalázzák.

Igyi i szmotri,  színes, magyarul beszélő, szovjet háborús filmdráma, 145 perc, 1985, rendező: Elem Klimov főszereplő: Alekszej Kravcsenko, Olga Mironova, L. Laucjavicsusz

 

18.30 - Fehér Tigris

Ez már egy új korszak és egy új generáció filmje, ahol a gépek uralják a csatateret, nevezetesen egy rettegett német acélszörny, amely időről-időre feltűnik egy frontszakaszon, sorra lövi ki a szovjet páncélosokat, majd nyomtalanul eltűnik. Egy emlékezetét vesztett, súlyos égési sérüléseiből hihetetlen módon felépült szovjet harckocsizó vállalkozik rá, hogy egy egyedi fejlesztésű tankkal megsemmisítse a titokzatos katonai szörnyeteget.

Belij Tyigr, orosz háborús dráma, 104 perc, 2012, rendező: Karen Sahnazarov főszereplő: Alekszej Vertkov, Vitalij Kiscsenko, Valerij Grisko, Vlagyimir Iljin

Bővebb információ: www.urania-nf.hu