Jurassic Park III

Hollywoodban van egy nagy igazság: ne változtass a győztes csapaton. Ezt a Jurassic Park készítői nagyon is komolyan veszik, immár három részen keresztül.

A győztes csapat ezúttal is a következőkből áll: sikoltozó nő (lehetőleg szőke), 1-2 gyerek, Sam Neill, egy szimpatikus túlélő és 5-6 dinótáplálék. Talán érdemes lenne boncolgatni, és összehasonlítani a korábbi részeket, melyből azonnal kiderülne, hogy tulajdonképpen semmi különbség sincs, kivéve persze a szimpatikus túlélők szerepében látható remek színészeket, akiknek még színészi feladatuk is akad a filmben. Emlékezzünk vissza a káosz tudós szerepében brillírozó Jeff Goldblumra, aki élvezhetővé tette az első részt, valamint a második rész ultraprofi vadászára, a Közönséges bűnözőkből jól ismert, és az Alien 3-ban is remeklő ír színészre, Pete Posthletwaite-re.

A harmadik rész húzó embere William H. Macy, akit elsősorban balfék szerepekben láthattunk (Fargo), akciófilmben azonban soha, szereplése ezért is érdekes. Csupán egyetlen állandó szereplőnk van, az Indiana Jones hasonmás dinós bácsi, dr. Alan Grant. Fő jellemzője, hogy sosem tanul a hibákból, s rendre egy dinókkal lakott szigeten találja magát. A történet még ennél is kevesebb értelmezést igényel. Mindenki fut a raptorok és spinoszauruszok elől, és minden erejével azon van, hogy élve jusson ki abból a dzsungelből, melyben egy órát sem élt volna túl, ha jobban belegondolunk.

A cselekmény egy szigetre vetődött gyerek felkutatásáról szól, aki anyja második férjével egy kisebb vizitúrára indult a dinókkal teli sziget körül, ám balesetet szenvedtek és a szigeten értek földet. Az elvált szülők együttesen indulnak fiúk keresésére, s ebből nem nehéz kitalálni, milyen sorsot szántak a nyolc hete eltűnt második férjnek. Egy családi mozinak szánt filmnél ez teljesen rendben van, a család egymásra találását gátló személlyel végezzenek a velociraptorok. A túlélők személyét illetően sem lehetnek kételyeink, biztos befutónak számít a nagy gyakorlatra szert tett doki, az idegtépő szőke nő, azaz a mama, a gyerek, és a család megtört tagja, a papa. További szerencsésekről nem ejtünk itt szót, maradjon a néző számára valami érdekes is a filmben, mert a dinoszauruszok látványa már jelentősen vesztett újdonságából.

Most, hogy mindent kitárgyaltunk, már csak egy kérdés foglalkoztat valójában. Vajon Steven Spielberg, a film excutive producere, aki a forgatáson láthatatlan varázsköpenyt viselt William H. Macyt állandó bizonytalanságban tartva, mikor fogja megnézni ezt a filmjét? Mert még nem látta, ebben biztos vagyok.