Kalózok, kartellek, rabszolgák és szakácsok - heti mozibemutatók

Aki a heti premierek között nem talál magának valót, az valójában nem is szeret moziba járni. Mert van román művészwestern, mexikói drogháborús, boszorkányvadászat, egy újabb Pán Péter értelmezés, konyhaművészkedés, finomkodó magyar szélsőjobb kritika és, majd elfeledtük, egy kissé pszichedelikus német sárkányos gyerekmozi.

Aferim!

Radu Jude westernekre is hajazó történelmi drámájában és néprajzi panorámaképében a XIX. századi Havasalföldön járunk. A történet főhőse Costandin, akit egy cigány rabszolga elfogására bérelnek fel. A rabszolga azután szökött meg a bojár földjéről, hogy együtt hált annak feleségével, most bujkál a megtorlás elől. Costandin és fia lóháton vágnak neki az útnak, hogy visszahozzák a szökevényt, és a kemény fából faragott férfi megpróbálja úgy a kemény körülmények közötti túlélésre nevelni a kamaszt, hogy közben emberségre is tanítsa.

Az ételművész

Más dolog egy főzőműsor és megint más egy film, amiben eljátsszák, hogy egy híres színész istenáldotta zseni a konyhában – az utóbbit rendszerint nem hisszük el. Mégis rendre jönnek az ilyen filmek, több kevesebb sikerrel, hol a kudarcról, hol a szeretetről, hol önmagunk megtalálásáról. Most Bradley Cooper vett fel fehér kötényt és állt a gáztűzhely mögé, hogy eljátssza Jamie Oliver és Gordon Ramsay valami furcsa keverékét, a tehetséges, de arrogáns sztárséfet, akinek mindenkit a bukását szeretné látni – tudat alatt talán még ő maga is. Lesz is kudarcélmény és azt is megtanuljuk hogy hiába minden bombasztikus ízkombináció, ha az ételnek nincs lelke – és, ha nincs egy múzsa, akinek főzhet a nagy szakács. De ne izguljunk, csak előkerül az a fránya múzsa.

Kókusz Kokó, a kis sárkány

Innen talán kevésbé érződik, de a német gyerekfilm igenis izmos műfaj - most például a Rozsdalovag alkotói jelentkeztek egy új munkával, amely már szerfelett infantilis címével felhívja magára a figyelmet – és ami a hírek szerint egy tévésorozatnak ágyaz meg, noha ez rendszerint fordítva szokott történni. A lényeg, hogy a Sárkány-szigeten járunk, ahol kétfajta sárkány él, a tűzokádók és a hasukat imádók, a címbéli Kókusz Kokó pedig az első csapathoz tartozik, ám először megbukik a repülővizsgán, majd a gondjára bízott tűzfű, ami képessé teszi fajtáját a tűzokádásra, kerül rossz kezekbe, így lesz mit jóvátennie, de segít neki barátja, Oszkár a vegetáriánus húsevő sárkány és Matilda, a tarajos sül.

 
Pán

A számos Pán Páter feldolgozás közül a mostani viszont egy másfajta mese, előrébb jár az idővonalban, ahol egy árva fiú megszökik a lelencházból, és jó barátokra talál. Még nem tudja, hogy, aki most hű haverja, később Hook kapitány néven lesz rettegett kalóz és az ő legnagyobb ellenfele, mert most közös az ellenségük: Feketeszakáll, a még rettegettebb kalóz. A két cimbora együtt sok kalandon megy keresztül: van köztük víg és van veszélyes, sellős és bennszülöttes, a srác pedig csak lassanként ébred rá, hogy egyszer hőssé kell válnia, és az egész világ meg fogja ismerni. De nem a történet a lényeg, hanem az, hogy Feketeszakáll szerepében Hugh Jackman ripacskodhat kedvére, és kedvenc ausztrál színészünk rendesen el is engedi magát.

Sicario - A bérgyilkos

Volt idő, amikor Mexikó igazi turistaparadicsomnak számított, egzotikus célállomásnak, ma már csak a híradóban nézzük a drogkartellek aktuális rémtetteit az amerikaiak által pénzelt „drogháború” teljes kudarcaként. Ez a kanadai-francia Denis Villeneuve legújabb filmjének kiindulópontja is, ahol egy különleges amerikai alakulat egy titkos – vagyis törvénytelen – akció során készül lecsapni a határ mexikói oldalán az egyik legnagyobb drogbáróra. A csapat tagja egy emberrablási ügyekre specializálódott FBI ügynök (Emily Blunt), egy kolumbiai bérgyilkos (Benicio Del Toro) és egy veterán  különleges ügynök (Josh Brolin), és már a bevetés kezdetén minden elromlik. Hamar felmerül a kérdés, ki a gonoszabb és kegyetlenebb, és még áruló is akad mindkét oldalon.

Az utolsó boszorkányvadász

Talán kevesen tudják, de annak idején egész boszorkányhordák járták a Földet, és boszorkányvadászok hada kellett a megfékezésükre, és a vadászok közül is a legjobb Kaulder volt, aki még a Boszorkánykirálynőt is megölte, aki viszont az utolsó pillanatban örök élettel átkozta meg. Kaulder tehát a nyakunkon maradt, ami kész szerencse, mert a boszik visszatérnek és a pestist akarják rászabadítani New Yorkra – tűnik, a filmekben mindenki ezt a várost akarja elpusztítani. Vin Diesel persze kellőképpen elszánt, a régmúltban szakállal, ma már anélkül, a mellékszerepekben pedig olyanokat láthatunk, mint Elijah Wood, Michael Caine, vagy a betonarcú izlandi Ólafur Darri Ólafsson. 

Veszettek

A film két nehéz anyagi helyzetben élő kisvárosi srác története, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy önszerveződő rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Csakhogy az önkényes erőszaknak is megvannak a határai, és az egyik fiú erre rá is jön, bár kicsit későn. Ha valakinek roppant ismerős lenne a történet, az nem véletlen, hiszen Goda Krisztina ugyanabból a Kakukk című kisregényből dolgozott, amelyből Sas Tamás nem kifejezetten nívós Rosszfiúkja készült, csakhogy Goda jobb helyzetben van, és irdatlan nagy összegből, több mint egy milliárdból forgathatott, ami az előzetesen azért nem látszott meg. És majd elfelejtettük, itt Fenyő Iván alakítja a korábbi film Stohl Andrását.