Metro Manila

Akciófilm. A promóció szerint az. Így ültem be rá. Csalódtam. Ez nem akciófilm, ez egy dráma. Szomorú, érzelmes dráma egy reménytelen helyzetben lévő szegény családról a Fülöp-szigeteken...

Nézzük az alapokat. Adott egy rizstermelő család. Oscar (Jake Macapagal) volt katona, de már leszerelt, és most a földeken dolgozik, keményen, de kevés eredménnyel. Felesége, Mai (Althea Vega), mellette dolgozik és neveli két gyereküket. A betakarítás nem megy jól, így Manilába indulnak egy jobb élet reményében, hátha ott lesz munka. Persze Manila, az igazi főszereplő, nekik nem a jobbik arcát mutatja. A világ egyik legnagyobb metropolisza, mit a többi hozzá hasonló nagyon szélsőséges. Sok pénz és végtelen nyomor. Alulfizetett fegyveres őrök életüket kockáztatva viszik mások millióit, stb. Szinte mindenből rosszul jönnek ki, hiába, ez nem az ő világuk. Tulajdonképpen jó film, csak nem akciófilm, nagyon nem. Nem kellene ezzel reklámozni, mert óriási öngól. Aki akcióra vágyik, az átverve érzi magát, és igaza van. Aki drámára, az meg nem fog beülni rá, mert akció.

Lépjünk tovább. "Rafinált bűnügyi dráma", meg "Csavaros története még a műfaj edzett rajongói számára is meglepetéssel szolgál". Aha, és melyik film? Ez ugyan nem. Minden fordulata kilométerekről előre látható. Aki ezt írta, az nem látta a filmet. Ami baj, mert ez egy jó film. A történetnek van íve, nulláról indul meg lefelé, egyre gyorsabban. Amikor azt hiszed, hogy most már sikerül révbe érniük, akkor kiderül, hogy csak mélyebbre merülnek. Oscar munkatársa, Ong kezdetben jó arcnak tűnik, de csak számításból. Ráveszi a jólelkű földművest, hogy állását kockáztatva szabályt szegjen. Eközben Mai egy sztriptízárban keresi meg a vacsoráravalót.

A karakterek egyszerűek, de jól vannak eljátszva. Oscar őszinte, kitartó, becsületes, de nagyon elkeseredett tehetetlensége miatt. Mai csinos fiatal anyuka, aki szintén mindent megpróbál, hogy enni adjon a családnak és elvigye kislányát fogorvoshoz. Ong, magának is akar egy szeletet a jobb élet tortájából, és nem riad vissza semmitől. Motivációik érthetőek, átélhetően. Alakításuk természetes, nem ripacskodják el, végig hihetőek maradnak. Sajnos a tempó nem elég gyors. Elhiszem, hogy idő kell a karakterépítéshez, de ez kicsit hosszúra sikeredett. A vége sejthető, de teljesen logikus, egyszerű, és mégis drámai. Ami miatt "akciófilm", az viszont jól van elkészítve. Az egyik jelenetben a háttérzenén kívül nem hallunk mást, csak a fegyver kattanását. Így kell atmoszférát teremteni.Ami hiányzik a forgatókönyv teljesítményéből, azt hozzáteszik a színészek és a környezet.

Szerintem: 60%