6+5 érdekesség a 65 éves Kevin Baconről

Nincs rá magyarázat, hogy miért, de Kevin Bacon az évek során kultuszfigura és hivatkozási pont lett (például A galaxis őrzőiben). Tény ugyanakkor, hogy a minden műfajban otthonosan mozgó színész tényleg nagyon szerethető. Még a rossz filmjeiben is.

1. A 65 éve, 1958. július 8-án Philadelphiában született Golden Globe-díjas Kevin Bacon, mint annyian mások, olcsó horrorban kezdte a pályáját. Az első Péntek 13-ban még nem a hokimaszkos Jason gyilkolta halomra a Kristály-tó partján üzekedő fiatalokat, hanem az őrült Vorhees mama, mert a trehány táborvezetők nem vigyáztak eléggé a kisfiára, így Jason belefulladt a tóba. Kevin Bacon 22 évesen játszotta el a film egyik főszerepét, ő volt Jack, akit elég sokkoló módon ölt meg a vérgőzös anyuka: az ágy alatt lapulva szúrta át a torkát egy nyílvesszővel, amíg a barátnője kiszaladt a mosdóba.

Gumiláb - Forrás: Paramount Pictures

 

2. Bacont a Footloose (nálunk: Gumiláb) tette igazi sztárrá. A történet egy fiatal, nagyvárosi srácról szól, aki egy olyan álmos kisvárosba költözik, ahol a tinédzserek halálos kimenetelű autóbalesete óta tilos a tánc, a buli és a rock&roll. Természetesen a nyughatatlan és bővérű főhősnek ez nem tetszik, így a konfliktus elkerülhetetlen. Érdekesség, hogy bár a fiatal Bacon elképesztően jól táncolt az 1983-as castingon, több jelenetben is táncos dublőr helyettesítette, amiről produceri nyomásra évekig nem beszélhetett. A film kirobbanó sikere óta egyszer sem tudott úgy esküvőkön vagy bulikon partizni, hogy ne követelték volna tőle ugyanazokat az ikonikus táncmozdulatokat, amiket a filmben nyomott.

3. Ha már ikonikus: Bacon legismertebb szerepét a 1990-es Tremorsban játszotta, ahol egy sivatagi porfészekben menekült a föld alól támadó, gyilkos kedvű óriásférgek elől. Sokáig úgy volt, hogy a több filmes folytatást is megélt franchise-hoz idén egy jó kis tévésorozat is készül, magával Kevin Baconnel a főszerepben (aki a korábbi részekben már nem volt benne). Sajnos a SyFy csatorna már a pilot epizód bemutatása előtt elkaszálta a szériát, pedig a trailere alapján igencsak ígéretes volt. A történet szerint az első film főhőse, Valentine McKee alkoholista lett, és még

25 évvel később is ugyanott él, ahol annak idején a gigakukacokat üldözte.

Ám váratlanul felbukkan a lánya, hogy sok évnyi mosolyszünet után kibéküljenek, és persze pont ekkor szakad a nyakukba a szörnyek újabb inváziója.

4. Pedig Bacon egyáltalán nem bízott az eredeti film sikerében. Egy, a The Telegraphnak adott interjúban mesélte, hogy egy nap az utcán sétálva pánikroham tört rá, és a járdára rogyott.

"Összerogytam, a járdára zuhantam, és ezt üvöltöttem a terhes feleségemnek: Nem tudom elhinni, hogy földalatti férgekről csinálok filmet!"

És a mozibemutató után ugyan nem lett nagy siker, de amint megjelent VHS-en, a Tremors lassacskán igazi kultuszfilmmé vált. Bacon is jó érzéssel emlékszik már vissza mint karrierje legmókásabb forgatási élményére.

Tremors - Ahová lépek ott szörny terem - Forrás: Universal Pictures 

 

5. 1994-ben azt nyilatkozta a Veszélyes vizeken sajtótájékoztatóján, hogy ő lényegében már mindenkivel dolgozott Hollywoodban. Ebből végül egy olyan hírügynökségi cikk kerekedett, amiben Bacont kiáltották ki az univerzum középpontjának. Ezt néhány vicces tudós olyannyira komolyan gondolta, hogy kidolgozták a Hat lépésre Kevin Bacontől-elméletet. A 2000-es években aztán össznépi játékként ugrott rá erre a fél internet: valaki mondott egy színészt, akit össze kellett kötni egy másik színésszel egy közös filmmel, majd ezt a sztárt egy másikkal, így kellett eljutni a végén hat lépésben Baconhöz.

Veszélyes vizeken - Forrás: Universal Pictures

 

6. Kevin Bacon és az Emmy-díjas színésznő, rendező és producer Kyra Sedgwick azon kevés hollywoodi sztárok egyike, akik az 1988-ban megkötött házasságuk óta együtt vannak jóban-rosszban. Ráadásul a nyomdokaikba lépett a lányuk, Sosie Bacon is, aki lényegében egész kisgyerekkora óta együtt dolgozik a szüleivel. Első főszerepét a 2005-ös Loverboy című filmben kapta, amelyet az apja rendezett, de mindkét szülő játszott benne: a történetben több visszaemlékezést is láthatunk Kyra Sedgwick karakterének gyerekkorából, akit az akkor még csak 10 éves Sosie Bacon alakított. A későbbiekben még számos alkalommal dolgoztak így együtt, a színésznő szerepelt többek között A főnök című TNT-sorozatban is, amelynek az édesanyja volt a főszereplője és a producere, Kevin Bacon pedig négy epizódját rendezte. De játszott emellett a Sikoly sorozatverziójában, az Easttowni rejtélyekben és a Narcos: Mexikóban is.

Csapdában - Forrás: Columbia Pictures

 

7. Kyra Sedgwick és Kevin Bacon ki lett tiltva Tom Cruise bulijáról. A házaspár egy exkluzív vetítésre volt hivatalos Tom Cruise házába, ahol az Egy becsületbeli ügyet nézték meg, amiben Kevin Bacon együtt játszott Cruise-zal. Kyra Sedgwick így emlékszik vissza a történtekre:

“Rengeteg híresség volt ott, többek közt Demi Moore és Bruce Willis is. Ez egy olyan este volt, ahová nem gyakran kapok meghívást. Körülnéztem a házban, és találtam egy kis gombot a kandalló mellett. Gondoltam, biztos valami érdekes történik, ha megnyomom, ezért így tettem, de nem történt semmi”.

Mikor Sedgwick elmesélte Cruise-nak, mit csinált, kiderült, hogy sikerült benyomnia a pánikgombot, szóval miatta érkezett ki a rendőrség vagy öt kocsival, és a vetítést is le kellett állítani.

X-Men - Az elsők - Forrás: InterCom

 

8. Kevin Bacon a saját testvérével, Michaellel alapított egy country és folk rock együttest. A névválasztást nem gondolták túl, The Bacon Brothers-nek hívják magukat (bár fénykorában volt még 4, nem a Bacon családba tartozó tagja is a bandának), és az 1995-ös indulásuk óta már 10 albumot adtak ki, a legutóbbit 2020 nyarán. A színész mostanában inkább a Facebook-oldalán pöntyög – amúgy nagyon szórakoztató módon.

9. Bacont legutóbb A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadásban láthattuk – önmagát játszva. Mivel a korábbi Galaxis őrzői filmekben visszatérő poén volt, hogy a színész Peter Quill gyerekkorának legendás hőse, elsősorban a Footloose miatt, James Gunn rendező az utolsó pillanatban őt is beleírta a karácsonyi különkiadásba, mint „ajándék”, amit Mantis és Drax Peternek szállít le. Bacon ismert arról, hogy bármilyen őrültségben benne van, és azonnal igent mondott a szerepre - cserében énekelhetett egyet.

 

10. A CinemaScore nevű, Las Vegas-i székhelyű piackutató céget 1979-ben direkt abból a célból hozta létre egy Ed Mintz nevű amerikai férfi, hogy ne a kritikusok mondják meg, jó lett-e az adott film, hanem a közönség! Ezen az oldalon szavaztatták meg a leggyűlöltebb filmek listáját, ahol Kevin Bacon egyik munkája is előkelő, 4. helyet kapott. A méltán elfeledett, Sötétség című 2016-os horrorfilmjében

egy amerikai család élete egy csapásra a feje tetejére áll bizarr természetfeletti jelenségek sorozatától.

A família ugyanis a híres-neves Grand Canyonban eltöltött vakációja során egy ősrégi, szakrális helyen magára haragítja a Gonoszt. A kritikusok sem szerették a filmet, erről tanúskodik a 3 százalékos Rotten Tomatoes értékelés-átlag.

Sötétség - Forrás: UIP

 

11. A világ legszórakoztatóbb tojásreklámját egyértelműen Kevin Bacon forgatta le 2015-ben: ebben az azonnal vírusvideóvá vált szpotban ugyanis a karizmatikus sztár egy női rajongója konyhapultján heverészve duruzsolja, hogy a rántotta az Amerikai Tojástanács sajátmárkás tojásából készítve a legfinomabb, és persze szalonnával - mielőtt rájuk nyitna a nő férje. Természetesen megsütik... akarom mondani elsütik a tényleg fárasztó eggs with Bacon szóviccet is! De a csavar az, hogy Kevin Bacon NEM SZERETI a szóvicceket.

 

Címlapkép: Nathan Congleton/NBC via Getty Images