8 dolog, amit nem tudtál a születésnapos Eva Mendesről

Ma 44 éves, de messze nem látszik annyinak a csodaszép kubai-amerikai színésznő, aki nem csak arról híres, hogy Ryan Gosling párja és gyermekeinek anyja!

A születésnapos

Hősnőnk teljes neve Eva de la Caridad Mendez, és 1974. március 5-én látta meg a napvilágot a floridai Miamiban. Szülei kubai emigránsok – Miamiban él a legnagyobb kubai diaszpóra a világon – édesapjának, Juan Carlos Mendeznek húsfeldolgozó üzeme volt, édesanyja, Eva Perez Suarez később a híres Mann’s Chinese Theatre-ben dolgozott, de ez már a válás után volt, amikor ő és a kis Eva Los Angelesben költöztek. Karrierje kezdetén a színésznő nyilatkozta édesanyjáról: „Nagyon sokat szenvedett, hogy normális életem lehessen”.

Klipekben kezdte

Csinos, formás lányként eleinte reklámokban, videoklipekben játszott, például stílszerűen Will Smith Miami című számának klipjében – hiszen Miamiban született. Ő volt a lány, aki a fehér nyitott sportkocsiban azt énekli refrénhez: Bienvenido a Miami! – és nagyon büszke rá, hogy a számba bekerült az „énekhangja”. Amikor később együtt dolgoztak, mindezt megemlítette Smith-nek A randiguru (2005) című film forgatásán, de a színész szégyenkezve bevallotta, hogy egyáltalán nem emlékszik rá. Láthattuk még, ha szintén csak egy villanásra a Pet Shop Boys Se a vida é (That’s the Way Life Is) klipjében még 1996-ben, az Aerosmith Hole in My Soul klipjében 1997-ben, illetve már befutva a The Strokes 2004-es The End Has No End című számához készült klipben.

Tiszta horror!

Eva Mendes első szerepe nem hozott neki dicsőséget, legfeljebb egy kis zsebpénzt. Ez volt az egyenesen DVD-re készült, moziforgalmazásra sem elég jó A kukorica gyermekei 5.: A sikolyok földje (1998), ahol egy Kir nevű vagány csajt játszott, aki egy lángoló gabonasilóban leli vesztét, de addig nagyon jól mutat. Mendes visszanézte a játékát, amiben saját állítása szerint nagyot csalódott, és csak ekkor döntött úgy, hogy TÉNYLEG kéne színjátszást tanulni, és beiratkozott egy kurzusra. Ezt néhány kisebb szerep követte tévéfilmekben, majd jött a szintén olcsó horror Rémségek könyve 2.: A végső vágás, egy incifinci szerep a Diszkópatkányokban és egy picike rész a Sebhelyek című Steven Seagal akcióparádéban.

Denzel és Eva

Az áttörést Antoine Fuqua 2001-es nagyszerű zsarufilmje, a Kiképzés hozta meg, ahol Denzel Washington barátnőjét játszotta. Itt nem csinosnak, hanem erősnek és elszántnak kellett lennie, és bár ez a szerep sem volt túl nagy, mégis elég emlékezetesnek bizonyult ahhoz, hogy mindenki megjegyezze az arcát és a nevét. Washington és Mendes olyan jó párt alkotott, hogy két évvel később másodszorra is összehozták őket, az Időzavarban című feszült krimi azonban már nem lett akkora siker – Eva viszont eddigre már befutott sztárnak számított.

Egy kis probléma

Még 2008 legelején Eva Mendes őszintén vallott alkoholproblémáiról, legalábbis annak meglétéről, és önként elvonókúrára ment a Utah államban található Cirque Lodge celebklinikára – és a mormonok által alapított Utah a legjobb hely az ilyesmihez. Ide járt Demi Moore, Lindsay Lohan, Kirsten Dunst és az Amerikai pitéből ismert Chris Klein is. Eva a kezelést, ami általában három hétig tart és 30.000 dollárt kóstál, sikeresen végigcsinálta, és büszke erre, és hálás azért, hogy a média nem kezdte ki emiatt.

Dekoratív dekoratőr!

Eva annak idején belekóstolt az egyetembe, marketinget tanult, de amikor beindult a színésznői karrierje, úgy döntött, nem fejezi be a tanulmányait, bár szemmel láthatólag sok minden ragadt rá. Azon túl, hogy nagyszerűen kezeli a film- és reklámszerepeiből befolyt pénzt, saját vállalkozása is van, aminek semmi köze Hollywoodhoz. Saját lakberendezői kollekciója van, kisbútorok és kiegészítők Vida fantázianéven, amibe még előző párjával, a perui születésű George Augustóval vágott bele. Termékeit a Macy’s-ben lehet megvenni, Augusto pedig azóta is hősnőnk üzletfele – rossz nyelvek szerint csak asszisztense.

Ömlenek a reklámok!

A jelek szerint Mendesnek több reklámfelkérése van, mint filmszerepe. Íme egy rövid lista a legfontosabb munkáiról. Jelenleg a Revlon nemzetközi arca, és mint ilyen, a mellrák elleni küzdelem élharcosa. Modellkedett a Morgannek, a Magnumnak, a Camparinak, a Reeboknak, a Pantene samponnak, és szerepelt a Peek & Cloppenburg katalógusában. Több parfümmárkát is árultak az arcával, mint Thierry Mugler Angel fantázianevű illatát, illetve Calvin Klein Secret Obsession parfümét – utóbbival botrányt is kavart, mert olyan erotikusra sikerültek a fotók, hogy a reklámot pár hét után betiltották, ami jó reklám volt Mendesnek és Kleinéknak is. Más reklámban is meztelenkedett, de azt ingyen tette, 2007-ben az állatvédő szervezet, a PETA szőrmeellenes kampányához dobta le a textilt.

Rátalált a boldogság

Jelenlegi párját, Ryan Goslingot első közös filmjük, a Túl a fenyvesen (2013) forgatásán ismerte meg, ahol egyébként egy párt játszottak, és ott helyben össze is jöttek, első randijukat pedig Disneylandben tartották, tisztára, mint egy átlagos pár. Ryan és Eva között van némi korkülönbség, a férfi ugyanis 7 évvel fiatalabb, de manapság az ilyesmi nem sokat számít, pláne Hollywoodban, legalábbis ezt mondják. Első gyermekük, Esmeralda Amada 2014. szeptember 12-én jött világra, sokak meglepetésére, a terhességet ugyanis sokáig titkolták. A második kislány, Amada Lee két évre rá, 2016. április 29. született meg, és arra tippelek, hogy a közös Amada névből még lesznek komplikációk.