A Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldal hadat üzent a trolloknak!

Mostantól nem lehet a premier előtt gyalázkodó kommentekkel és Nem érdekel!-válaszokkal előre lehúzni a filmeket.

Hivatalosan is reagált végre a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldal arra a jelenségre, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban megszaporodtak náluk az olyan trollkommentek, ahol a kamunickek válogatott gyalázkodásokkal írták tele azoknak a filmeknek az adatlapjait, amiket még be sem mutattak a mozik. Íme a Rotten Tomatoes hivatalos állásfoglalása, amit a blogjukon is közzé tettek:

Február 25. után nem fogjuk megmutatni egy-egy adott film premierje előtt a Látni akarom-osztályzatot, mivel ezt az olvasók gyakran összetévesztik a közönség értékelésével.

Korábban ezzel a lehetőséggel a felhasználók eldönthették, hogy mennyire érdekli őket egy film: rákattinthattak a Want to See (Látni akarom!) vagy a Not Intrested (Nem érdekel!) opciókra. Az internetes trollok azonban meghekkelték a rendszert, és telespammelték a filmek oldalait Nem érdekel! szavazatokkal, visszaállíthatatlanul lehúzva egy-egy alkotást már jóval a hivatalos bemutatója előtt.

A Rotten Tomatoes egy kisebb ráncfelvarráson is átesett: az egyszerűbb, letisztultabb dizájnban már egyértelműbb lesz, hogy mit jelent a Tomatometer százalék (azt, hogy az oldalon összegyűjtött kritikák hány százaléka írt pozitívat az adott filmről), és mit jelent az Audience Score (ez a nézőközönség véleménye az adott filmről). A portál emellett a kommentelést is letiltotta olyan filmeknél, amiket még nem mutattak be, ám a közleményükben hangsúlyozták, ezzel egyáltalán nem kívánják korlátozni a szólásszabadságot:

Miután egy filmet bemutattak, a közönség ugyanúgy osztályozhatja és kommentelheti az adott alkotást, ahogyan eddig is.

Az efféle trollkodások már a Fekete Párduc és Az utolsó Jedik idején is mindennaposak voltak a Rotten Tomatoes oldalán. Múlt héten viszont ismét reflektorfénybe került a jelenség, amikor a Marvel Kapitány adatlapját elárasztották az „azértsenézemmeg”-hozzászólások, miután a film főhősnője, Brie Larson szóvá tette: a sajtóvetítések után a szuperhősfilmekről megjelenő kritikák többségét miért mindig a fehér férfiak írják? Ez többeknek vörös posztó volt, azonnal szexistának és rasszistának kiáltották ki Larsont a kommentekben. (via Vulture & The Hollywood Reporter)