Az év legjobb filmjeit nők rendezték a kritikusok szerint

231 kritikus szavazott arról, hogy melyik az év filmje. A győztes egy amatőrökkel forgató kínai rendező lett. Újdonság, hogy összevonták a színészi és a színésznői kategóriákat.

A világjárvány miatt ugyan idén elmaradtak a nagyobb mozipremierek, de azért nem volt hiány új bemutatókból. A berlini, a velencei és a torontói filmfesztiválokat megtartották, a forgalmazók pedig a mozik helyett sok esetben online debütáltatták filmjeiket, volt tehát miből válogatnia annak a 231 kritikusnak, akiket felkértek a toplistázásra. Az IndieWire, a Variety és a The Hollywood Reporter munkatársai mellett európai, latin-amerikai, afrikai, ázsiai és közel-keleti újságírók is szavaztak, de csak olyan produkciókra adhatták a voksukat, amelyek Észak-Amerikában mozis vagy online forgalmazásba kerültek a naptári évben.

A legjobb film az A nomádok földje lett, amely idén tucatnyi díjat begyűjtött a velencei Arany Oroszlántól a torontói filmfesztivál közönségdíjáig. A kínai Chloé Zhao road movie-jának főszereplője egy hatvanas éveiben járó nő, aki miután a 2008-as gazdasági válságban elveszti mindenét, nekivág az amerikai nyugatnak egy lakókocsiban. A főszerepet alakító Frances McDormand, illetve David Strathairn mellett olyan amatőrök játszanak a filmben, akik valóban nomád életmódot folytatnak. A nomádok földje forgatókönyvét Jessica Bruder dokumentumregénye ( A nomádok földje: Surviving America in the Twenty-First Century) nyomán maga a rendező írta, de az amatőr szereplők élettörténeteit is beleszőtte a cselekménybe. Zhao, aki közben a Marvelnek is forgatott egy filmet (Örökkévalók), a kritikusok szavazásán a rendező kategóriában is első lett.

A második helyre Eliza Hittman drámája, a Never Rarely Sometimes Always futott be. A berlini filmfesztiválon Ezüst Medvét nyert film főszereplője egy tinilány, aki akarata ellenére teherbe esik, de abban az államban, ahol él, szülői beleegyezés nélkül nem kérhet abortuszt, ezért unokatestvére társaságában kénytelen New Yorkba utazni.

Kelly Reichardt First Cow-ja lett a harmadik. Az 1820-as évek Oregonjában játszódó film egy szakács és egy kínai bevándorló közös vállalkozásának és barátságának történetét meséli el a Reichardtra jellemző meditatív stílusban.

Az idei kritikusi lista nemcsak azért különleges, mert az első három filmet női rendező készítette (korábban még az első helyet se tudta női alkotó megszerezni), de azért is, mert a színészi kategóriát összevonták, vagyis nincsenek külön női és férfi alakítások. Az első így Riz Ahmed lett a Sound of Metalért Frances McDormand (A nomádok földje) és az idén elhunyt Chadwick Boseman előtt (Ma Rainey: A blues nagyasszonya), de felkerült például a Borat lányaként debütáló bolgár Maria Bakalova is.

A legjobb fényképezés díját is A nomádok földje kapta a Fincher-féle Mankot megelőzve, a forgatókönyvek mezőnyében pedig Charlie Kaufman győzött (I'm Thinking of Ending Things) Kelly Reichardt (First Cow) és Eliza Hittman (Never Rarely Sometimes Always) előtt. Egy magyar rendezőnek is sikerült felkerülnie a listára: Mundruczó Kornél drámája, a Vanessa Kirbyvel és Shia LaBeouffel forgatott Pieces of a Woman lett a második legjobb 2021-es premier.

 

A listák:

Legjobb film

1.   A nomádok földje
2.  Never Rarely Sometimes Always
3.  First Cow
4.  Lovers Rock
5.  I’m Thinking of Ending Things
6.  Beanpole
7.  Time
8.  Az 5 bajtárs
9.  Martin Eden
10.  Bacurau

Legjobb rendező:

1. Chloe Zhao, A nomádok földje
2. Steve McQueen, Lovers Rock
3. Eliza Hittman, Never Rarely Sometimes Always
4. Kelly Reichardt, First Cow
5. David Fincher, Mank
6. Spike Lee, Az 5 bajtárs
7. Charlie Kaufman, I’m Thinking of Ending Things
8. Pietro Marcello, Martin Eden
9. Kantemir Balegov, Beanpole
10. Lee Isaac Chung, Minari

Legjobb alakítás:

1. Riz Ahmed, Sound of Metal
2. Frances McDormand, A nomádok földje
3. Chadwick Boseman, Ma Rainey’s Black Bottom
4. Delroy Lindo, Az 5 bajtárs
5. Maria Bakalova, Borat utólagos mozifilm
6. Jessie Buckley, I’m Thinking of Ending Things
7. Luca Marinelli, Martin Eden
8. Gary Oldman, Mank
9. Carrie Coon, The Nest
10. Mads Mikkelsen, Még egy kört mindenkinek

Legjobb fényképezés:

1.   A nomádok földje
2.  Mank
3.  Vitalina Varela
4.  Lovers Rock
5.  Never Rarely Sometimes Always
6.  I’m Thinking of Ending Things
7.  First Cow
8.  Tenet
9.  Beanpole
10.  A festett madár / Gunda

Legjobb forgatókönyv:

1.  I’m Thinking of Ending Things
2.  First Cow
3.  Never Rarely Sometimes Always
4.  Ígéretes fiatal nő
5.  Mank
6.  Fourteen
7.  Minari
8.  A chicagói 7-ek tárgyalása
9.  One Night in Miami
10.  Kajillionaire

Legjobb nemzetközi film:

1.  Bacurau
2.  Beanpole
3.  Még egy kört mindenkinek
4.  Vitalina Varela
5.  Martin Eden
6.  Collective
7.  Wolfwalkers
8.  And Then We Danced
9.  A festett madár
10.  His House

(via: Indiewire)