Elhunyt Ryuichi Sakamoto, A visszatérő és Az utolsó császár zeneszerzője

Az Oscar-díjas komponista hosszas betegség után, 71 évesen halt meg.

Ryuichi Sakamoto japán zeneszerző hosszú, rákbetegséggel folytatott küzdelem után március 28-án elhunyt. Sakamoto a Yellow Magic Orchestra tagjaként népszerűsítette az elektronikus zenét szerte a világon, mielőtt filmzenéket komponált. 

“A 2020 júniusában megkezdett rákkezelés alatt is tovább komponált otthoni stúdiójában, amíg az egészsége engedte. A végsőkig a zenével élt”

– nyilatkozta a menedzsmentje.

Sakamoto 1952-ben született Tokióban, először a hetvenes évek közepén tűnt fel a zenei életben, és éveken át tevékenykedett session zenészként. 1977-ben az egyik alapítótagja volt a Yellow Magic Orchestra nevű zenekarnak, amely hamar híressé vált a szintetizátorokkal előadott kísérleti zenéjéről. Az együttes az egyetemes művészeti formák fősodrába emelte az elektronikus zenét.

Átütő sikereket viszont filmzeneszerzőként ért el: Az utolsó császár című Bertolucci-filmért Oscar-díjjal jutalmazták a legjobb eredeti filmzene kategóriában. 

2014-ben hármas stádiumú torokrákot diagnosztizáltak nála, de nem adta fel a hivatását: 2015-ben megkomponálta a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A visszatérő zenéjét.

Egy 2018-as interjúban így nyilatkozott a betegségéről:

“Régebben intellektuálisan álltam a dolgokhoz, de most már inkább érzem őket. A testem a természet része, és a betegség ennek a folyamatnak a része, ahogy a halál is egy természetes folyamat. A természet folyamata az is, hogy végül újjászületünk a földből.”

(via Indiewire)