Ezeket a filmeket nézheted februárban a moziban

Érkezik Roland Emmerich és Guillermo del Toro új filmje, az Uncharted filmváltozata, Jennifer Lopez új romantikus vígjátéka és két Kenneth Branagh-film is, köztük a többször elhalasztott Halál a Níluson.

Február 3-án érkezik Roland Emmerich legújabb világpusztítása, a Moonfall, és ezúttal nemes egyszerűséggel rápottyantja a Holdat a Földre, ráadásul, úgy tűnik, hogy a Hold nem is természetes égitest, mert valami förmedvény motoszkál a belsejében...

Az emberiséget egy mindent elsöprő katasztrófa fenyegeti, amikor egy sötét, titokzatos erő eltéríti a Holdat a pályájáról, és közvetlenül a Föld felé löki. A becsapódás elkerülhetetlennek tűnik, a bolygó végveszélyben van. A káosz és totális pánik közepette a NASA vezetője és egykori űrhajósa, Jo Fowler (Halle Berry) egy meghökkentő teóriával áll elő, ami a megmenekülést jelentheti mindenki számára. Fowler összeáll az elszánt űrhajóssal, Brian Harperrel (Patrick Wilson) és az összeesküvés-elméletek szakértőjével, K. C. Housmannal (John Bradley), hogy egy lehetetlennek tűnő küldetésen mentsék meg a világot. Ám arra egyikük sincs felkészülve, ami a Holdon vár rájuk… 

Guillermo del Toro várva várt misztikus noirját, A rémálmok sikátorát is február 3-tól nézhetjük meg a mozikban. Az utazócirkusznál dolgozó Stanton Carlisle becsvágyó férfi, aki néhány jól megválasztott szóval tehetségesen manipulálja az embereket. Találkozik egy pszichiáternővel, akiről rövidesen kiderül, hogy talán még nála is veszedelmesebb. A főszerepben Bradley Coopert, Cate Blanchettet és Rooney Marát láthatjuk, és természetesen felbukkan a rendező kedvenc színésze, Ron Perlman, ahogy Willem Defoe és Toni Collette is. 

Szintén február 3-án érkezik a mozikba az Ammonita című romantikus dráma, Kate Winslettel és Saoirse Ronannel a főszerepben. Az 1840-es években az elismert, de némileg mellőzött őslénykutató Mary Anning egyedül dolgozik Dél-Anglia zord partvidékén. Korábbi felfedezéseinek híre már megkopott, napjait kevésbé jelentős kövületek gyűjtésével tölti, amiket turistáknak ad el, hogy el tudja tartani magát és beteg anyját. Egy nap egy gazdag utazó tetemes summáért cserébe rábízza Maryre feleségét, Charlotte Murchisont. A munkájában büszke és szenvedélyes Marynek eleinte terhére van a nő, de ahogy elkezdi beavatni tevékenységébe, a kettejük közötti társadalmi és személyiségbeli különbségek oldódnak, és intenzív kötelék formálódik köztük. Egy idő után kénytelenek szembenézni azzal, hogy a minden társadalmi korlátot áthágó viszony örökre megváltoztatta mindkettőjük életét.

Február 10-én bemutatják a Kopaszkutya digitálisan felújított változatát, és érkezik a Mágikus állatok iskolája című német-osztrák mesefilm. Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki megért téged, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér? Ennek az iskolának a tanulói ilyen igaz barátokra lelnek. A mágikus állatok kívülről plüssállatnak látszanak, és azt, hogy beszélni tudnak, csak a gazdájuk észleli. Idának különösen jól jön egy ilyen társ, mikor új iskolába kerül, ahol látszólag senki sem akar vele barátkozni. Ő és Benni - a fiú, akiről osztálytársai tudomást sem akarnak venni - az elsők az osztályban, akik mágikus állatokat kapnak.

A Jennifer Lopez és a latin zenei világsztár Maluma eredeti dalaival telepakolt Vegyél el című romantikus vígjátékban Lopez alakítja Kat Valdezt, a szupersztár énekesnőt, Owen Wilson pedig Charlie Gilbertet, a matektanárt. Ez a két idegen úgy dönt, hogy összeházasodnak, és aztán majd megismerik egymást. A szokatlan románc két különböző emberről szól, akik valami igazit keresnek egy olyan világban, ahol az értéket a lájkok és a követők jelentik. Ez egy modern szerelmi történet a celebekről, a házasságról, és a közösségi médiáról.

A 10-i premierek legnagyobb durranása azonban kétségkívül az Uncharted, Tom Holland, Mark Wahlberg és Antonio Banderas főszereplésével. Nathan Drake-et mindenki ismeri. És mindenki találkozott már vele, aki keresett kincset Amazónia esőerdeiben, vetődött partra néptelen karibi szigeten, vagy bunyózott tibeti műkincsrablókkal. A világ legvagányabb kalandor kincsvadásza (Holland) a 21. század Indiana Jonesa – akinek a jövője legalább olyan bizonytalan, mint a múltja. De ez most megváltozik. A világsikerű videójáték alapján készülő, több kontinensen forgatott kalandfilm a játékok előtt játszódik: az derül ki belőle, hogy miért lépett Nathan Drake a bűn útjára, hogyan lett kincsvadász, és miért olyan sikeres benne.

Február 17-én debütál a Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő című japán rajzfilm, rendezője Mamoru Hosoda, a japán anime egyik meghatározó alakja. Neve a hazai közönség számára is jól ismert, hiszen előző két filmje, A fiú és a szörnyeteg, valamint a Mirai – Lány a jövőből a magyar mozikban is nagy sikert aratott. A 17 éves Suzi édesapjával él egy faluban, ahol már évek óta nem találja a helyét. Miután regisztrál az „U” nevű virtuális világba, életre kelt egy másik identitást, amely tökéletes ellentéte a valódinak: az ötmilliárd felhasználóval rendelkező, nyüzsgő univerzumban ő Belle, a híres énekesnő. Az egyik virtuális koncertjét váratlanul megzavarja egy különleges teremtmény, és ezzel egyszerre borul fel mindkét lány élete. Hosoda ezúttal A szépség és a szörnyeteg klasszikus történetét értelmezte újra, nagyon is mai, és ízig-vérig japán megközelítésben. 

Az irodalomtudományok doktora, Jakob Fabian napközben reklámszövegeket ír, éjszakáit pedig kétes hírű intézményekben tölti barátja, Stephan Labude társaságában. Míg Labude egész lényével beleveti magát a szenvedélyes ideológiai viták és a testiség világába, Fabian mindvégig józan és távolságtartó marad. Egy nap megismerkedik a gyönyörű fiatal lánnyal, Corneliával, akinek a megjelenése megrengeti a férfi alapvető cinizmusát: az eddig ismeretlen érzelmek kizökkentik ironikus fatalizmusából. Az Erich Kästner regénye nyomán keletkezett történelmi fejlődésregény a katasztrófa felé gyorsvonatként robogó weimari köztársaságban, a 1930-as évek Berlinének dekadens közegében játszódik: bordélyházakban, nagypolgári lakásokban, műtermekben, fülledt albérletekben. A Fabian - A vég kezdete című filmben a Mű szerző nélkül című, nagy sikerű alkotás két sztárja, Tom Schilling és Saskia Rosendahl újra együtt szerepel.

Többszöri halasztás után szintén 17-én kerül mozikba Kenneth Branagh második, a Gyilkosság az Orient Expresszen utáni Poirot-feldolgozása, a Halál a Níluson. A belga detektív, Hercule Poirot (Branagh) egyiptomi vakációja egy folyami gőzösön ijesztő fordulatot vesz, amikor a hajón utazó álompár idilli nászútját gyilkosság zavarja meg. A végeláthatatlan sivatagban, a gízai piramisok lábánál kibontakozó rejtélyben a féktelen szenvedély és az őrjítő féltékenység éppúgy főszerepet játszik, mint a változatos hátterű és kifogástalanul öltözött utazók, akik sötét fordulatok elé néznek, mielőtt szembesülnek a végső, döbbenetes megoldással. Főszerepben Gal Gadot, Anette Benning, Letitia Wright, Russell Brand és Armie Hammer.

Február 22-től nézhetjük meg Pálfi György Tar Sándor novellája alapján készült  Mindörökké című filmjét. A front nyugatabbra mozdult, ez már a hátország. Ocsenás egy katonai kórházban lábadozik, amikor épp a falu fölött lőnek szét egy utasszállító repülőgépet. Ocsenás a helyi kocsmában ismerkedik meg Béressel, majd asszonyával is. Margitka magatehetetlenül létezik egy kisgyerek értelmi szintjén, külseje azonban arról árulkodik, hogy a lezuhant repülőgép túlélője lehet. A hármójuk között kialakuló furcsa szerelmi háromszög az elkerülhetetlen tragédia felé tart ebben a közegben.

Furán jött ki, hogy a Halál a Níluson bemutatását követő héten, február 24-től láthatunk még egy Kenneth Branagh filmet. A Belfast egy  humoros, érzelmes és markánsan személyes történet, egy fiú gyerekkorának krónikája a hatvanas évek végéről a címbéli város zűrzavarában. A szereplők közt van az Arany Glóbusz-jelölt Caitriona Balfe, az Oscar-díjas Judi Dench, Jamie Dornan, Ciaran Hinds, és a filmvásznon most debütáló tízéves Jude Hill. Dornan és Balfe egy szenvedélyes, munkásosztálybéli házaspárt alakítanak, akik belesodródnak a vérengzésbe, Dench és Hinds játsszák az éles eszű nagyszülőket.

Végül, de nem utolsósorban ezen a héten debütál A szarvasvadász digitálisan felújított változata is.

 

A PORT.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.