Robert Pattinson szerint olyan látványos és csavaros lesz a Tenet, hogy leolvad az agyunk!

Igaz, saját bevallása szerint ő maga sem érti az új Nolan-film sztoriját, hiába ő a főszereplője.

Ha újra kinyitnak világszerte a koronavírus miatt jelenleg zárva tartó filmszínházak, akkor minden bizonnyal a Tenet lesz a 2020-as év legnagyobb durranása – már amennyiben tényleg elkezdik vetíteni a mozik július 17-től (nálunk 16-tól). A film ugyanis nemcsak amiatt ígéretes, mert olyan húzónevek szerepelnek benne, mint Michael Caine, Kenneth Branagh, Robert Pattinson, Clémence Poésy és Denzel Washington fia, John David Washington, hanem mert a rendezője nem más, mint Christopher Nolan, aki a Batman-trilógia mellett azért olyan csavaros logikájú filmeket is letett az asztalra, mint a Memento, az Eredet és a Csillagok között.

Forrás: InterCom

 

De hiába van már csak pár hónap hátra a bemutatóig, a Tenet sztoriját teljes homály fedi. A furcsa trailer alapján is csak annyit lehet egyelőre sejteni, hogy ez egy időutazással és egyéb sci-fi elemekkel felturbózott kémtörténet  Az időutazást viszont pont maga a főszereplő, Robert Pattinson cáfolta meg nemrégiben a GQ magazinnak adott interjújában:

Nem időutazó [a karakterem]. Igazából itt nincs is időutazás. Ez az egyetlen dolog, amit határozottan állíthatok.

No persze az, hogy a filmben Pattinson karaktere nem időutazó, az nem jelenti azt, hogy a többi szereplő nem utazhat az időben. Vagy ha nem is időutazásnak nevezi Nolan a történetben a téridő kontinuum felbomlását, attól még párhuzamos dimenziók, térugrások és időhurkok simán lehetnek a filmben (az efféle kvantumfizikai dolgokat amúgy is szereti a rendező, gondoljunk csak a Csillagok közöttre). Az viszont biztos, hogy egy vagy több nagy csavar lesz a filmben, mert Pattinson hiába volt ott a forgatáson, saját bevallása szerint a mai napig nem érti, miről is szól a Tenet, hiszen a film végső, összevágott verzióját még nem is látta:

Még ha meg is néztem volna, igazából akkor sem tudom, képes lennék-e elmondani [miről szól a film]... Gondolkoztam rajta, 20 perccel ezelőtt fel is hívtam az asszisztensemet, hogy mi a f*szt mondjak, de egyszerűen nincs ötletem.

Pattinson tanácstalansága persze teljesen érthető. Az interjúban ugyanis arról is mesélt, hogy embertelen tempóban pörgött a folytatás. A titkolózó Nolan szinte soha, semmit nem mondott el a film sztorijáról (még az olyan állandó színészeinek sem, mint az évek óta rendszeresen vele dolgozó Michael Caine!), egyszerűen csak megérkeztek a világ több pontján zajló forgatásra, ahová az 500 fős stábból rendszeresen átutaztattak 250 embert, és leforgattak valahol valamit.

Az egész egy őrület! Minden egyes országban volt egy hatalmas díszlet, ahol egy olyan jelenetet vettünk fel, amelyik már önmagában egy normál film csúcspontja lehetne. És ez volt minden egyes országban!

Maga a rendező, Christopher Nolan is megszólalt a GQ interjúban és óvatosságra intette azért a rajongókat: Pattinson nagy kópé, nem kell neki mindent elhinni! A forgatókönyvet például a biztosan elolvasta elejétől végéig, és valószínűleg értette is a sztorit, csak most cinkosan összekacsint a rendezővel, aki természetesen mindig partner az ilyesmiben. Nolan szerint ugyanis:

Rob most kicsit b*szakodik veletek. Ugyanakkor ő ilyen lefegyverzően őszinte típus. És most egyszerre igaz rá mindkettő. Amikor megnézitek a filmet, megértitek. Rob rendkívül alaposan átolvasta a szkriptet, és megértette a film kétértelműségét, valamint azokat a lehetőségeket is, amelyek a néző elméjében fognak leképeződni a történetről. Tehát igaz is, meg nem is, amit mondott. B*szakodik veletek, mert bár megértette a forgatókönyvet, ám a forgatókönyv teljes megértése a Tenet esetében az, amikor valaki felismeri, hogy ennek a filmnek a közönség elméjében kell élnie, és a néző fejében kell feloldódnia a kétértelműségeknek. Ő most a cinkosom a bűncselekményben.

És hogy mindez mit jelent? Fogalmam sincs, de majd júliusban úgyis kiderül. Vagy nem... (via Independent & Indiewire)