A 10 legjobb rablás a streamingszolgáltatók kínálatában

Összegyűjtöttünk néhány heistfilmet, amit akár rögtön streamelhetsz is.

A Telexen találtunk egy érdekes cikket a július 11-i nagy Los Angeles-i ékszer- és gyémántlopásról – a hírek szerint az évtized legnagyobb rablása lehet, a részletek pedig azt sugallják, hogy teljesen olyan lehetett, mint egy izgalmas filmben. Ennek apropójából mi egyebet tehetnénk, mint hogy körülnézünk a streamingszolgáltatók kínálatában, hol találunk izgalmas heistfilmeket?

 

A nagy pénzrablás (Netflix)

Ugyan a végére erős túlzásokba esett, a Netflix által felkarolt spanyol sorozat még mindig a legmenőbb a kategóriában, hiszen az igazi heist lényege a csavaros terv, hogy mindig közbejön valami, amit gyorsan meg kell oldani – a többi pedig már csak afféle extra, de a Money Heist az extrákban is fantasztikusan jól teljesít. Van olyan, aki még nem látta? Ha van, és netán elkezdené, igen nagy a darálás veszélye. 

 

Hogyan lopjunk felhőkarcolót? (Netflix)

Bratt Ratner 2011-es vígjátékában Ben Stiller egy Central Park-beli luxusház hajbókoló gondnokát játssza, aki egy nap megtudja, hogy a ház tulajdonosa elsikkasztotta a bérlők pénzét és a dolgozók nyugdíj megtakarítását. Amikor mindezt számon kéri a milliárdoson, a munkatársaival együtt kirúgják. Összeszed hát egy kis csapatot, köztük a sittes zsiványt játszó Eddie Murphy-vel, hogy kirabolják a milliárdos lakását, egyúttal bizonyítékokat gyűjtsenek. Jó móka ez, és még izgalmas is.

 

Tripla vagy semmi-trilógia (Netflix, HBO Max)

Steven Soderbergh alapvetéseit nem kell ajánlanunk senkinek, hiszen mindenki látta ezeket a filmeket. Az azonban igencsak szomorú, hogy a Danny Ocean-filmek suttyó változata, a Logan Lucky nem érhető el egyik streaming platformon sem. Az a film talán jobb is, mint George Clooney elegáns balhéi.

 

Az olasz meló (Netflix)

Charlie Crocker agya a legtökéletesebb rablásokat terveli ki. A megvalósítás sikere viszont már emberein múlik. Egyszer számított csak rosszul: amikor Velencében egyik embere lelépett az egész szajréval. Egy évvel később Los Angelesben bukkan a rabolt arany nyomára. Úgy akarja visszarabolni jogos jussát és kereket oldani, hogy közben a város történetének legnagyobb forgalmi dugóját produkálja. Új bandáját egy számítógépes zseni, egy veterán páncélszekrény szakértő és egy pirotechnikus alkotja, akikhez csatlakoznak a bennfentesek és egy csinos hölgy, Stella, akinek kötélből vannak az idegei. Indulhat a bosszú. Az 1969-es klasszikus remake-je is a zsáner egyik legjobb darabja, a főszerepben Mark Wahlberggel és Charlize Theronnal, továbbá Edward Nortonnal, aki egy különösen visszataszító, tenyérbemászó fickót játszik.

 

A halottak hadserege (Netflix)

Zack Snyder ötvözte a zombikat a heisttel, és összehozott egy szórakoztató, de igencsak közepes filmet. A falakkal elszigetelt Las Vegasba kell eljutni a Dave Bautista vezette csapatnak, hogy feltörjenek egy feltörhetetlen széfet. Elvis-imitátor zombik, zombi tigris, terhes zombi, zombiló és mindenféle egyéb zombik majszolnák hőseinket, ráadásul az idő is veszélyezteti az akciót, ugyanis épp akkor akarják földig bombázni a város maradványai, hogy elpusztítsák az élőhalott kórságot. Egyszerű, mint a bot, van azonban egy aprócska, ám annál zavarbaejtőbb csavar, amit sokan talán észre sem vettek.

 

A tolvajok hadserege (Netflix)

Snyder filmjének előzménytörténete, amiben nyoma sincs zombiknnak, ám annál több a széffeltörés és rablás. A csodabogár zárspecialistát, Dietert játszó Matthias Schweighöfer színészként és rendezőként is lubickol, mert minden képkockáról lerí, hogy ez bizony egy örömfilm. Lehet, hogy nem maradandó az élmény, de csak dőljünk hátra és szórakozzunk, mert remekül fog telni az a két óra. Schweighöfer roppant rokonszenves fickó, és ha korábbban nem tettük volna, menten megszeretjük ezt a hobbi zárfeltörő hivatalnokból csetlő-botló mesterbűnözővé vált csodabogarat.

 

Eredet (HBO Max)

Nolan filmjében a tudatalattiban zajlik a rablás, annak különböző rétegeiben, és egy idő után már a fene sem érti, hogy most akkor melyikben mi és hogyan zajlik, de nem is érdekes, mert a látványos akció mindent elvisz, Hans Zimmer zenéje pedig a szokásosnál is lenyűgözőbb. A szerelmi kínlódást meg felejtsük el, Nolan soha nem értett az ilyesmihez.

 

Tolvajok városa (Netflix)

A Bostonban történő rablások és más erőszakos bűncselekmények nagy részét ugyanabból a kerületből származó tettesek követik el. Doug (Ben Affleck) itt él: ezt a világot ismeri, ezeket a szabályokat fogadja el. Ő és emberei sosem haboznak, mindig megszerzik, ami kell nekik, és nem hagynak nyomot maguk után. Ám most az egyszer hibáznak: egy rosszul sikerült bankrablás során kénytelenek túszul ejteni egy banktisztviselőt (Rebecca Hall) és ettől kezdve minden megváltozik. Affleck második rendezése remek alkotás – egyszerre izgalmas bűntörténet és komoly dráma.

 

Szemtől szemben (Netflix)

Szintén alapvetés, a filmtörténelem egyik legzseniálisabb bankrablásával, kiváló karakterekkel, zseniális színészekkel, Pacino és DeNiro beszélgetése filmtörténelmi pillanat – hát mi kell még?

 

 

Tolvajtempó (Disney+)

Dominic Sena vagány akciófilmjében egyetlen éjszaka alatt kell ötven luxusautót ellopnia az autótolvajok Mozartját játszó Nicolas Cage-nek. Azonnal nemet mondana, ha nem a maffia volna a megbízója és a tét nem az öccse élete lenne. Hamarosan összeáll a csapat és turbósebességgel felpörögnek az események, miközben üldözések, cselek, hazugságok, árulások és karambolok követik egymást szédült tempóban.