Egy halom kiváló magyar filmet vetítenek pénteken a tévében a Magyar Film Napján

A legnagyobb magyar filmek, rendezők, színészek és színésznők. A napokban elhunyt Törőcsik Marit is számos filmben láthatjuk pénteken.

Liliomfi - M5, április 30. péntek, 13.30h

Liliomfi, az ünnepelt színész beleszeret Mariskába, Szilvay professzor gyámleányába. Jóllehet a professzor egymásnak szánta őket, hisz Liliomfi valójában az unokaöccse, de addig ellenzi a házasságot, amíg a haszontalan ifjú fel nem hagy azzal a hozzá nem méltó vándorkomédiássággal. Márpedig Liliomfi nem vágyik másra, csak erre a komédiás életre, ráadásul Mariskát is megfertőzi a kalandos, romantikus élet szeretetével. A szigorú szülőket, nevelőket és gyámokat pedig megtévesztik furfanggal és csellel, hogy egybekelhessenek és győzzön a szerelem. Makk Károly klasszikus filmvígjátéka a magyar filmgyártás megunhatatlan darabja.

 

Szerelem - M5, április 30. péntek, 16.50h

Magyarország, az 50-es évek. János politikai okokból börtönben ül, Luca, hűséges felesége képtelen ezt megmondani férje haldokló anyjának. Elhiteti a öregasszonnyal, hogy fia Amerikában dolgozik, filmet rendez. Vidám leveleket ír János nevében, amellyel valami kevés értelmet ad az anya ágyhoz kötött életének. Az öregasszony szobája a béke szigete, ahol csak a múlt él, János gyermekkora, és az amerikai levelek. Közben Luca a külvilágban nehéz küzdelmet folytat a fennmaradásért. Mint politikai fogoly feleségétől, Lucától elszigetelődnek kollégái, majd elveszti állását. Hiába fordul egykori barátaihoz _ bár még magas polcon vannak _ ők talán tőle is jobban félnek. A fenyegető hatalom mindenkit rettegésben tart. Azt tanácsolják az asszonynak, saját biztonsága érdekében váljon el. Ám Luca nem hajlandó elhagyni, megtagadni férjét. Aztán egy nap kiszabadul János… A magyar elismeréseken túl a film számos fesztiválon nyert rangos díjakat, így Cannes-ban, Chicagóban, Sorrentóban és Várnában.

 

Amiről a fák suttognak - Duna Tv, április 30. péntek, 18.45h

Főszereplőnk középmagas, vékony, 100 év körüli. Származását tekintve a bükkfafélék családjába tartozik. Főszereplőnk történetén és kapcsolatrendszerén keresztül ismerkedünk meg a fák életének titkaival, azokkal a képességekkel, melyek hozzásegítették őket, hogy a legősibb teremtmények közé tartozva ma is itt lehessenek a Földön. Megvizsgáljuk a bükk makrokörnyezetét, szociális hálóját, megismerkedünk a fáktól elválaszthatatlan csúszó, mászó, repülő élőlényekkel, tanúivá válunk védekező, versengő és együttműködő stratégiák tucatjainak. Ennek az ismeretlen dimenziónak a bemutatásához speciális képeket is készítünk. Drónfelvételek, az eltérő idődimenzió bemutatásához gyorsított felvételek és animációk, a legapróbb élőlények bemutatásához makrofelvételek lesznek a néző segítségére.

 

Kárpáthy Zoltán - Duna World, április 30. péntek, 19.30h

Apja halála után Kárpáthy Zoltán Szentirmayék házában nő fel. Szerelmes lesz leányukba, Katinkába, de gyámapja elküldi őt otthonukból 18. születésnapján. E lépésre az a szennyes per készteti, amelyet előbb Kárpáthy Abellinó folytat János úr örökségéért, majd Kőcserepy, aki üzletet lát ebben. Zoltán utóbb rájön: mi készteti nevelőapját erre a megmagyarázhatatlannak tűnő lépésre. Nem Katinkát akarja tőle elválasztani, hanem Abellinóék aljas manőverét óhajtja megelőzni. Amint ez nyilvánvalóvá válik, Zoltán lemond az örökségéről, hogy anyja nevét és Rudolf személyét megkímélje a gyanúsítgatásoktól.

 

Körhinta - Duna Tv, április 30. péntek, 19.40h

Pataki Mari és Bíró Máté a szövetkezeti közös munkák alatt egymásba szeretnek. Az öreg Pataki azonban elhatározza, hogy kilép a szövetkezetből a nagygazda Fekete Sándorral együtt, és házassággal egyesítik a földeket, akár tetszik a lánynak, akár nem. Egy lakodalmi mulatságon Máté botrányt kavarva teszi közhírré vonzalmát Marihoz, aki másnap bejelenti apjának, hogy nem megy feleségül Fekete Sándorhoz. Az apa baltával támad lányára, aki világgá indul… A filmet 1956-ban Cannes-ban Arany Pálmára jelölték. Törőcsik Mari első filmszerepe, mely nem csak a hazai sikert, de a nemzetközi ismertséget is meghozta számára. A filmet Fábri Zoltán rendezte. A zseniális magyar alkotó 100 éve született.

 

A tizedes meg a többiek - Hír Tv, április 30. péntek, 20.10h

A II. világháború utolsó heteiben Molnár tizedes a zászlóalj gránátokba rejtett zsoldjával a maga részéről befejezettnek nyilvánítja a háborút. Egy, a pikírt inasra, Albertra bízott kastélyban talál menedéket, ahol már több sorstársa bujkál. Itt átveszi a parancsnokságot és kiosztja a feladatokat mindenkinek, a különféle lehetőségeket számbavéve. Ha kell, honvédek és átveszik a nyilasok által elfogott Szíjjártó munkaszolgálatost,ha kell szovjet katonát mentenek meg. Életveszélyes kalandok, bámulatos helyzetek, hiába kerülik a németeket és a szovjeteket is.

 

LOVE - Szerelem - M2, április 30. péntek, 20.45h

A film célja, hogy a címben is szereplő elemi érzést, állapotot egy különleges szemszögből mutassa be, a szokásostól eltérő módon. Három fejezetre oszlik a film: vágy, szerelem és magány. Ezeken keresztül látunk haikuszerű jeleneteket. Sokszor apró megfigyelésekben mutatkozik meg egy teljesebb igazság. A 2016-as Friss Hús 4.0 rövidfilmfesztivál versenyprogramjának díjnyertes animációja, azóta is számos díjat nyert az alkotás.

 

A kód neve: Merkúr - Filmcafe, április 30. péntek, 21h

Az elszigeteltség erőt ad, ha nincs vesztenivalód... Art Jeffries kiábrándult és kiégett FBI ügynök. Az idegösszeomlás szélén áll, miután felettesei bűnbaknak kiáltották ki egy évekig tartó akció véres kudarca miatt. Rutinfeladatai során egy kilencéves autista kisfiú eltűnése ügyében kell kutatnia. Simon szüleit megölték. Art rátalál a rettegő kisfiúra és megérzi benne saját lelkivilágának tükörképét. Segíteni akar neki. Felettesei nem adnak hitelt Art gyanúinak, de mikor Simon életére törnek rendőri őrizet mellett, az ügynök maga akarja megoldani a rejtélyt. Simon különleges kombinációs készsége révén véletlenül megfejtette az amerikai hadsereg legtitkosabb kódját, a Merkúrt. A katonai hírszerzés feje, Kudrow ezredes hiú ember. Nem engedheti meg magának, hogy fontos pozícióját egy kisgyerek veszélyeztesse.

 

Időhurok - Sony Movie Channel, április 30. péntek, 21h

A legendás Robert A. Heinlein (többek között a Csillagközi invázió írója) novellájából készült filmben egy időügynök (Ethan Hawke) barangol múltban és jövőben: minden bevetés más korba vezeti. Utolsó megbízatásán fiatalkori saját magát kell beszerveznie a Cégbe, miközben egy olyan bűnözőre vadászik, aki valahogy folyton kicsúszik a kezéből, bármilyen időben is készül lecsapni rá.

 

Saul fia - M5, április 30. péntek, 21.05h

1944, Auschwitz-Birkenau. A náci koncentrációs táborban folyik a foglyok megsemmisítése. A halálra szántakat előbb elgázosítják, majd elégetik. A foglyokból álló Sonderkommando tereli be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, viszi át a holttesteket a krematóriumokba, takarítja ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállítja ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai és lelki nyomás miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesülnek, a többi táborlakótól elkülönítve laknak, de mint a "titkok őrzőit", néhány hónap után kivégezik őket. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket. Nemes Jeles László filmrendező első nagyjátékfilmje hatalmas sikert aratott. 2015-ben négy díjat nyert a Cannes Nemzetközi Filmfesztiválon, utána megnyerte a Golden Globes-ot, a Bafta-díját, majd legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjat is. Több mint 60 nemzetközi díjat kapott a világ különböző filmfesztiváljain.

 

Mindenki - M2, április 30. péntek, 20.15h

1991-et írunk, a 10 éves Zsófi új iskolába kerül. Az új helyen sok minden idegen és furcsa, de van remény: Zsófi bekerül az iskola híres kórusába, és összebarátkozik Lizával, aki a legnépszerűbb lány az osztályban. Még nem is sejti, hogy hamarosan Lizával együtt szállnak szembe a kórusvezető Erika nénivel, aki nem olyan kedves, mint amilyennek elsőre látszik. A Friss hús 2016 rövidfilmfesztiválon való részvétel kapcsán a Daazo.com kiemelte Deák Kristóf Mindenki című alkotását, az esztétikumot előtérbe helyező, a hatalom és a gyermekek viszonyát érzékletes módon bemutató ábrázolásmódjáért. Számos filmfesztiválon nyert díjak mutatják a kisjátékfilm nemzetközi sikerét, 1963 után pedig 2017-ben A legjobb rövidfilm kategóriában Oscar-díjat nyert Deák Kristóf alkotása. Egyéb díjak: Short Shorts fesztivál fődíja, Tokió, 2016 Közönségdíj, Lille-i Európai Filmfesztivál, 2016 TIFF Kids fesztivál, Toronto, 2016

 

Aurora Borealis - Északi fény - Duna Tv, április 30. péntek, 21.20h

Mészáros Márta eddigi utolsó játékfilmjében is az identitáskeresés, a XX. századi női sorsok a központi téma. Olga, a sikeres bécsi ügyvéd édesanyja, Mária rosszul lesz, kómába kerül. Az ügyvédnő azonnal Magyarországra siet, hisz Mária már évek óta itt él, hajdani szülőfalujában. A napokat Olga a beteg anyja ágya mellett tölti, ám az estéket Mária furcsa és titkokkal teli házában. A papírok között érdekes és megmagyarázhatatlan dolgokat fedez fel, melyekre nem tudja a választ. Anyja csodával határos módon felébred a kómából, de nem hajlandó lánya kérdéseire válaszolni. Ám Olga szinte erőszakosan próbálja a múlt feltárására kényszeríteni Máriát, aki végül nem tér ki a szembenézés elől. Nagy bűn nyomja a lelkét! 1954-ben beleszeretett a falujukba kitelepített fiatal grófba, Ákosba. A fiúval a zöldhatáron át megpróbáltak átszökni Ausztriába, hogy a fiú Bécsben élő rokonainál új életet kezdjenek. Mária hátrahagyva szeretett szüleit, követi szerelmét az ismeretlenbe. Ahogy Olga lépésről-lépésre megismeri egy eddig ismeretlen Mária múltját, úgy változik meg saját jelene és gondolja át jövőjét is…

 

Mephisto - Duna World, április 30. péntek, 21.35h

1920-as évek. A hamburgi színház társulatának tehetséges színészét, Hendrik Höfgent mérhetetlen becsvágy fűti. Baloldalisága és művészi féltékenysége miatt Höfgen összeütközésbe kerül a színház ugyancsak tehetséges színészével, a nemzetiszocialista Miklasszal (Cserhalmi György). Höfgen érvényesülése érdekében feleségül veszi a nagypolgári családból származó Barbara Brucknert. A Berlini Állami Színházban kap szerződést, ahol végre eljátszhatja álmai szerepét, Mephistót. Ezzel megkezdődik feltartóztathatatlan karrierje, épp az idő tájt, amikor a nemzetiszocialista párt hatalomra kerül.Szabó István Oscar-díjas filmje az 1920-as, 30-as évek Németországába kalauzolja nézőit, két kiváló színész, Cserhalmi György és Klaus Maria Brandauer segítségével.Leni Riefenstahl és mások náci filmjeinek hatásait elemezve alakította ki a rendező és operatőre azt a monumentális, nagyepikai filmstílust, melyet pazar nagytotálok, opálos, teátrális látványvilág, feszítetten plasztikusan megkomponált képek jellemeznek. 1982-t a filmkritikusok a "Mephisto évének" tartottak, a filmet szinte minden európai ország és tengerentúli terület megvásárolta, bevételei a szokásos jogdíjak tízszeresére rúgtak.

 

Macskafogó - M2, április 30. péntek, 22.15h

"Gengszter-szindikátusba szervezkedve, macskabandák készülnek az egerek elleni végső leszámolásra. A háború az egerek számára reménytelennek tűnik. Vagyis majdnem, mert az Intermaus egerei megtudják, hogy a Távol-Keleten él egy bizonyos Fushimishi professzor, aki csodás fegyvert talált ki. Ennek segítségével már lehetséges a győzelem, ezért ügynököt küldenek a fegyver megszerzésére. A film 1986-ban a Játékfilmszemle megosztott közönségdíját kapta.