A Grammy 15 pillanata, amire érdemes visszaemlékezni

1959 óta rendezik meg a zeneipar legrangosabb eseményét. Összegyűjtöttünk néhányat a legemlékezetesebb vagy épp legmeghökkentőbb momentumok közül.

Helen Reddy egy nőnemű Istennek hálálkodott (1973)

Évtizedekkel azelőtt, hogy Ariana Grande elénekelte a God Is a Woman című slágerét, az ausztrál Helen Reddy köszönőbeszédében hasonló megjegyzést tett, amikor 1973-ban neki ítélték a legjobb női popelőadónak járó Grammy-díjat. Az I Am Woman című feminista himnusszal győzedelmeskedő énekesnő ugyanis nőnemű személyes névmást használt Isten említése előtt, amikor megköszönte neki, hogy mindent lehetővé tesz a számára. Bár ma már nem hőkölnénk meg egy ilyen kijelentésen, a ’70-es évek elején egy ilyen mondat forradalminak és sokkolónak számított.

 

Michael Jackson (szinte) mindent vitt (1984)

1984-ben a pop királyának 12 jelölésből nyolcat sikerült díjra váltania,

ami a mai napig megdöntetlen rekordnak számít.

Mindezt ráadásul úgy sikerült összehoznia, hogy az év dala kategóriában nem is ő, hanem a The Police Every Breath You Take-je győzedelmeskedett.

Forrás: CBS via Getty Images


Jethro Tull = heavy metal (1989)

Ahogy korábbi cikkünkben már bővebben kifejtettük, 1989-ben

óriási közfelháborodást váltott ki, hogy a frissen elindított legjobb hard rock/heavy metal előadó kategória nyertese nem a díj nagy várományosának számító Metallica,

hanem a progresszív folk/rockot játszó Jethro Tull lett.


Girl You Know It’s, Girl You Know It’s, Girl You Know It’s… (1990)

Habár nem konkrétan a ceremónián történt, a Grammyhez köthető alábbi mozzanatra garantáltan mindenki emlékszik és emlékezni is fog. Az 1990-es legjobb új előadó kategória győzteseit, a Milli Vanilli popduó két tagját kilenc hónappal később ugyanis megfosztották díjaiktól, miután egy fellépésükön megugró lemeznek köszönhetően nem csupán az derült ki, hogy playbackelnek, de az is, hogy

valójában egyetlen hangot sem ők énekeltek a dalaikban.

 

Billy Joel „bosszút állt” Frank Sinatráért (1994)

1997-ben az akkor 79 éves énekest a „legenda” kategóriában jutalmazták életműdíjjal, Sinatra köszönőbeszéde pedig kissé hosszúra nyúlt, így a szerkesztők a kellős közepén lekeverték a sztárt, meglehetősen nagy felháborodást keltve a tiszteletlen húzással. Az este későbbi részében Billy Joel fricskaként 20 másodpercre meg is állt The River of Dreams című dala előadása közben, és így szólt a közönséghez:

„Telik az értékes reklámidő. Dollárok, dollárok, dollárok.”  


Ol’ Dirty Bastard tolt egy Kanyét, mielőtt az egyáltalán létezett volna (1998)

Évekkel azelőtt, hogy Kanye West az MTV VMA-gálán kikérte magának Beyoncé alulmaradását Taylor Swifttel szemben, a néhai Ol’ Dirty Bastard hasonlóképp fejezte ki csalódottságát, amiért nem csapata, a Wu-Tang Clan, hanem Puff Daddy győzedelmeskedett a legjobb rapalbum kategóriában. Csakhogy mindezt szegény Shawn Colvin folk/rock énekesnő köszönőbeszédét megzavarva tette, aki épp azért érkezett a színpadra, hogy átvegye az év daláért járó elismerést. Szintén még Kanye előtt, 2004-ben 50 Cent is hasonló módon zavarta meg az éppen hálálkodni készülő Evanescence zenekart, ő azonban végül nem szólalt meg, miután a rockbanda nyerte meg a legjobb új eladónak járó Arany Gramofont.

 

Bob Dylan és a szójabomba (1998)

Az 1998-as gálán nem ez volt az egyetlen hasonló incidens, ugyanis Bob Dylan éppen Love Sick című dalát adta elő, amikor az énekes legnagyobb megdöbbenésére egy háttértáncos hirtelen mellette termett, és félmeztelenül, teljes átéléssel valamiféle abszurd táncba kezdett. A később Michael Portnoy néven beazonosított férfi mellkasára a SOY BOMB felirat volt felfestve, és legalább 30 másodpercig a színpadon is maradt, mire valaki elvezette onnan. A magát performanszművésznek valló Portnoyról tulajdonképpen azóta sem tudja senki, hogy miért tette, amit tett, és vajon mit is jelenthet az általa „kétszavas versként” definiált szójabomba kifejezés.  Egy biztos: sikerült ellopnia a show-t, és az általa okozott kínos fél percet soha senki nem fogja elfelejteni.

 

Eminem és Elton John duettje (2000)

Eminemet számos kritika és vád érte homofóbnak titulált szövegei miatt, így

igazi szimbolikus pillanatnak számított,

amikor a nyíltan meleg Elton Johnnal közösen adta elő Stan című slágerét, majd a végén egymás kezét fogva hajoltak meg és ölelkeztek össze a közönség tapsát fogadva.

Forrás: Dave Hogan / Getty Images

 

Jennifer Lopez és A Ruha (2000)

Ugyanabban az évben J.Lo valódi divattörténelmet írt, amikor a vörös szőnyegen megjelent a ma már ikonikussá vált, köldökig kivágott, szinte semmit sem takaró zöld Versace-ruhájában. Az énekes/színésznő ruhakölteménye a következő napokban az internet legforróbb témájává vált, és arra inspirálta a Google-t, hogy képkereső szolgáltatást fejlesszenek.

Forrás: Kirby Lee / WireImage / Getty Images

 

Melissa Etheridge és a zene gyógyító ereje (2005)

A nem sokkal korábban mellrákkal diagnosztizált énekesnő éppen kemoterápiás kezelés alatt állt, ezért teljesen kopaszon lépett színpadra, amikor a 2005-ös gálán Joss Stone-nal karöltve Janis Joplin tiszteletére előadta utóbbi Piece of My Heart című klasszikusát. Vagyis Etheridge bebizonyította, hogy

még a betegsége sem tarthatja vissza attól, hogy azt csinálja, amit a legjobban szeret, azóta pedig szerencsére teljesen felépült, és a ráknak nyoma sincs a szervezetében.

 

Pink a levegőben énekel (2010)

2010-ben az egész közönséget lenyűgözte, amikor Pink egy szinte teljesen áttetsző, testhez simuló ruhában, selymekbe bugyolálva a fejük fölé emelkedett,

és a Cirque du Soleilt idéző akrobatikus mozdulatokkal adta elő Glitter in the Air című dalát, egy ponton tetőtől talpig teljesen vízbe mártózva.

Forrás: Lester Cohen / WireImage/ Getty Images

 

Lady Gaga egy tojásban érkezik meg (2011)

Az extravagáns énekesnőtől megszokhattuk, hogy rendre meglepetést okoz nem mindennapi fellépőruháival vagy épp rendhagyó előadásaival. 2011-ben azonban még önmaga extremitását is sikerült felülmúlnia, amikor latexbe öltözött modellek vállán,

egy tojásban érkezett meg a gálára,

hogy aztán abból kibújva mutassa be Born This Way című dalát.

 

Love is Love (2014)

Macklemore, Ryan Lewis és Mary Lambert Trombone Shortyval, valamint Madonnával kiegészülve adták elő Same Love című LMBTQ-himnuszukat, amelynek során az őket felkonferáló Queen Latifah

harminchárom meleg, illetve heteroszexuális szerelmespárt adott össze a színpadon.


Taylor Swift visszaszólt Kanye Westnek (2016)

Mint ismeretes, a rapper a 2009-es MTV VMA-gálán az énekesnő győzelme utáni pillanatokban felrohant a színpadra, kikapta a kezéből a mikrofont és közölte, hogy szerinte nem neki, hanem Beyoncénak kellett volna megnyernie a legjobb videoklipért járó elismerést. 2016-ban végül Swift az év albumáért járó díj átvételét követően köszönőbeszédében (természetesen név nélkül) odapirított Kanye Westnek: „A karriered során mindig lesznek olyan emberek,

akik megpróbálják majd aláásni a sikereidet,

vagy maguknak tulajdonítani az elért eredményeid és a hírneved.” Az énekesnőnél valószínűleg az lehetett az utolsó csepp a pohárban, amikor West Famous című dalában a szájára vette, mondván: „Taylornak és nekem szexelnünk kéne. Hogy miért? Mert én tettem híressé azt a r*bancot.” Kanye egyébként az előző évi Grammy-gálán Beckkel is majdnem eljátszotta a színpadi trollkodást, szintén Beyoncé miatt.

Forrás: Cliff Lipson / CBS via Getty Images

 

Adele bakija (2017)

A 2017-es gálán Adele az alig két hónappal korábban elhunyt George Michael emléke előtt akart tisztelegni, ezért előadta az énekes Fastlove című slágerének melankolikus újraértélmezését. Az izgalom vagy egy technikai gikszer miatt azonban nem sikerült jó hangnemben elkezdenie a dalt, ami így fülsértően hamisra sikeredett. Természetesen az énekesnő is érezte és hallotta, hogy valami nagyon nincs rendben, ezért az első refrén előtt abbahagyta az éneklést, és sűrű elnézéskérések közepette arra kérte a zenekart, hogy kezdjék elölről a számot, ugyanis „ezt egyszerűen nem ronthatja el George-nak”. A második próbálkozás természetesen már tökéletesen sikerült.