Íme minden idők legjobb modern karácsonyi dalai

Igen, a Last Christmas és az All I Want for Christmas Is You. És még egy csomó másik. És mivel pont öt éve halt meg George Michael, tőle beraktunk egy bónuszt is.

Jose Feliciano: Feliz Navidad (1970)

A Puerto Ricó-i énekes akkor írta meg kétnyelvű dalát, amikor honvágytól szenvedve, családjától távol, egyedült töltötte a karácsonyt egy Los Angeles-i stúdióban ülve. A szám azóta minden idők nyolcadik legsikeresebb ünnepi dalává vált.


Donny Hathaway: This Christmas (1970)

A tragikusan fiatalon elhunyt soul énekes dala a megjelenése idején nem aratott elsöprő sikert, az utóbbi évtizedekben azonban az egyik legtöbbet játszott karácsonyi dallá vált, ráadásul az első afro-amerikai szerző által írt ünnepi slágernek számít.


Wizzard: I Wish It Could Be Christmas Everyday (1973)

A Roy Wood multiinstrumentalista vezette glam rock banda dala a műfaj aranykorában egészen az angol slágerlista negyedik helyéig jutott és azóta is a szigetország egyik legtöbbet játszott karácsonyi dala maradt.


Slade: Merry XMas Everybody (1973)

A Wizzard dalával egyszerre dobta piacra egyik legnagyobb slágerét a szintén glam rockban utazó Slade is, akik azonban egészen a brit toplista éléig jutottak a számmal, maguk mögé utasítva Roy Wood csapatát is. A kislemezből az első megjelenése idején több mint 1 millió példány talált gazdára és a dalszerző frontember, Noddy Holder szerint a szám a mai napig évente 500 ezer font jogdíjat generál neki.


John & Yoko/Plastic Ono Band with the Harlem Community Choir: Happy Xmas (War Is Over) (1971)

A vietnámi háború ellen felszólaló dal Lennon szólókarrierjének egyik legnagyobb slágere lett, megjelenésekor a negyedik, a zenész halála után pedig a második helyig jutva a brit toplistán. Az ex-Beatle bevallása szerint úgy érezte, a fontos politikai és társadalmi üzenetet egy mindenki által könnyen emészthető csomagolásban, azaz egy karácsonyi dalban a leghatékonyabb eljuttatnia a tömegek felé.

 

Johnny Mathis: When a Child Is Born (1976)

A dal alapjául egy Soleado című instrumentális olasz darab szolgált, amihez angol szöveget társítva született meg az a dal, ami végül az 1976-os év karácsonyi #1 slágere lett az Egyesült Királyságban. Magyar verzióban is ismerős lehet, Cserháti Zsuzsa vitte sikerre Édes kisfiam címmel.


Paul McCartney: Wonderful Christmastime (1979)

Minden hangszeren az ex-Beatle játszik ebben a szintetizátor dominált dalban, amit ugyan még a Wings tagjaként, de már ismét szólóban dobott piacra a legendás zenész. A kritikusok ugyan középszerűnek és McCartney egyik gyengébb szerzeményének nevezték, a közönség körében azonban világszerte nagy sikert aratott és azóta is az ünnepi időszak elmaradhatatlan örökzöldjeként tartják számon.

 

Wham! Last Christmas (1984)

A dal, amit senkinek nem kell bemutatni. George Michael egymaga volt a szerzője és producere, valamint minden hangszeren is egyedül ő játszik az ikonikus felvételen. Mivel egy nyári hónapban rögzítette a dalt, még a stúdiót is kidekorálta, hogy karácsonyi hangulatba kerüljön. Habár a megjelenésekor a Do They Know It’s Christmas című segélydal - amiben ironikus módon George is közreműködött - megakadályozta, hogy az első helyig jusson az angol slágerlistán, végül 36 évvel később, 2021 újévén sikerült a csúcsig menetelnie.


Band Aid: Do They Know It's Christmas? (1984)

A Bob Geldof és az Ultravox-frontember Midge Ure által megálmodott segélyprojektben az akkori angol pop/rock élet legnagyobb sztárjai sorakoztak fel, hogy felhívják a figyelmet az afrikai éhezés megfékezésére, a kislemez eladásaiból származó bevétel összegével segítve az ott élők helyzetét. A közreműködők közt Phil Collins, Sting és Paul Young mellett ott találjuk a Duran Duran, a U2, a Spandau Ballet, a Culture Club, a Wham!, a Status Quo, a Bananarama tagjait is.


Frankie Goes to Hollywood: The Power of Love (1984)

A Relax című dalával világsztárrá váló szintipop csapat még a Band Aid projekt egyeduralma előtt, december elején jutott fel az angol toplista élére ezzel a konkrétan kimondva nem karácsonyi, de számos bibliai utalást felvonultató szerzeménnyel.


Queen: Thank God It's Christmas (1984)

A banda a The Works című stúdióalbuma megjelenése után dobta piacra ezt a karácsonyi dalt, ami jó ideig csak kislemezen volt elérhető a nagyközönség számára. Bár a zenekar többi slágeréhez képest alulteljesített a listákon, a mai napig az egyik legismertebb karácsonyi kedvenc maradt.


Shakin' Stevens: Merry Christmas Everyone (1985)

A walesi énekes negyedik és egyben utolsó #1 dala volt Angliában ez a karácsonyi klasszikus, amelynek szerzője nem más volt, mint az a Bob Heatlie, aki később Csepregi Éva kedvese volt, közös gyermekük, Dávid pedig jelenleg is a Neoton Família dobosaként és saját magáról elnevezett zenekara, a Heatlie frontembereként ismerhető.


Bryan Adams: Christmas Time (1985)

Bár pályafutása során a kanadai énekes több karácsonyi dalt is elkészített, a legismertebb közülük ez az akkoriban csak kislemezen megjelent szerzemény maradt. Magyar verzió is létezik belőle, Karácsony idején címmel, Varga Miklós előadásában.


Run-D.M.C.: Christmas In Hollis (1987)

A legendás hip hop trió természetesen kissé rendhagyóan értelmezte a karácsonyi dal fogalmát, azonban a Very Special Christmas című, a Speciális Olimpiát segítő, különböző előadókat felvonultató albumon helyet kapó szám végül igazi közönségkedvenccé, a hozzá készült videoklip pedig az MTV egyik legjátszottabb kisfilmjévé vált.

 

Chris Rea: Driving Home for Christmas (1988)

Az angol énekes-gitáros szerzeményét valós események ihlették, ugyanis a dal ötlete akkor pattant ki a fejéből, amikor 1978-ban feleségével egy este dugóba kerültek. A zenész nem igazán rajong a számért, ezért egészen 2014-ig nem is játszotta el a koncertjein, azonban mivel aznap a fellépés december 20-ára esett, rajongói kedvéért kivételt tett.

 

Cliff Richard: Mistletoe and Wine (1988)

Az angol Elvisnek is nevezett szupersztár dala eredetileg egy musicalhez íródott, de sikerre - némi szövegbéli változtatás után - az énekes vitte, akinek nem csupán a tizenkettedik #1 slágere lett Angliában, de a szám az év legkelendőbb kislemeze is lett a szigetországban.


The Pogues feat. Kirsty MacColl: Fairytale of New York (1988)

Bár a kultikus kelta-punk banda dala sosem szerezte meg a karácsonyi #1 címet, a mai napig közel 2 és fél millió példány talált belőle gazdára az Egyesült Királyságban, ahol a mai napig minden idők legtöbbet játszott ünnepi dalának számít.

 

Amy Grant: Grown-Up Christmas List (1992)

A gyönyörű karácsonyi dal eredeti verziója a szerzője, a tizenhatszoros Grammy-díjas szuperproducer, David Foster szólólemezén jelent meg két évvel korábban, Natalie Cole közreműködésével. Slágerré azonban csak a keresztény énekesnő, Amy Grant előadásában vált, aki egy plusz versszakot is hozzáillesztett a szám szövegéhez.


Bon Jovi: I Wish Everyday Could Be Like Christmas (1992)

Annak idején a Keep the Faith című kislemez B-oldalán jelent meg ez a dal, ami azóta is nem csak a zenekar rajongóinak kedvence, de az ünnepi időszak állandó darabja is maradt.


Jon Bon Jovi: Please Come Home for Christmas (1994)

Charles Brown dalát először 1978-ban az amerikai country rock banda, az Eagles dolgozta fel nagy sikerrel, később pedig szólóban a Bon Jovi frontembere is elkészítette belőle saját verzióját, amelyhez egy szexi videoklipet is forgatott Cindy Crawford főszereplésével.

 

Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You (1994)

Minden idők legsikeresebb modern karácsonyi dala, ami még a Last Christmast is übereli. Őrületes sikert aratott: több mint 17 millió eladott példányával minden idők egyik legkelendőbb kislemeze lett és 26 országban került a toplisták első helyére. Érdekes, de az Egyesült Államokban ez csak 25, Angliában pedig 26 évvel a megjelenése után sikerült neki, amivel a leghosszabb idő alatt a csúcsra jutó dalnak számít mindkét kontinensen. Ezzel Mariah lett a legtöbb, szám szerint 19 #1 slágerrel rendelkező szólóelőadó a tengerentúlon, miután pedig a szám még 2020 első hetében is az élen tanyázott Amerikában, így egy újabb rekordot is felállított az énekesnőnek: Carey lett ugyanis az első művész a történelem során, aki dalaival négy egymást követő évtizedben is képes volt a Billboard 100-as mezőny éléig menetelni.


'N Sync: Merry Christmas, Happy Holidays (1998)

A ’90-es évek végének egyik legnépszerűbb fiúcsapata egy egész karácsonyi albumot megjelentetett, ezen kapott helyet ez a lendületes ünnepi dal is, ami a Látástól Mikulásig című film végén is felcsendült.

 

Faith Hill: Where Are You Christmas? (2000)

A Pearl Harbor - Égi háború című mozi mellett A Grincs című film betétdalát is az épp a sikerei csúcsán lévő country énekesnő énekelte el, ugyanis az eredeti szerző és előadó, Mariah Carey egy exférjével zajló jogi vita miatt kénytelen volt lemondani róla.


The Darkness: Christmas Time (Don't Let the Bells End) (2003)

Az angol banda a 2003-ban megjelent Permission to Land című debütáló albumuk őrületes sikerét követően hozta ki a számot kislemezként, a karácsonyi piacra időzítve. A csapattól megszokott humorral átszőtt dal a szókimondó áthallások - a cím egy szójáték, ugyanis a bellend szó angolul a péniszen található makkot jelenti - ellenére is hatalmas sláger lett: az eladások alapján egész héten az első helyen állt az angol kislemezlistán, azonban végül Gary Jules Tears For Fears-feldolgozása, a Mad World letaszította a csúcsról és átvette a vezetést a karácsonyi #1 pozícióért folyó versenyben.


Train: Shake Up Christmas (2010)

A Grammy-díjas amerikai pop-rock banda dala 2010-ben a Coca-Cola cég karácsonyi reklámjának zenéje volt, ma pedig már több mint 100 millió megtekintéssel büszkélkedhet a legnagyobb videó megosztó portálon.


Leona Lewis: One More Sleep (2013)

Az angol X-Faktor harmadik évadának győztese a harmadik helyig repült ezzel a karácsonyi dallal az angol toplistán, mára pedig már több mint 1 millió példány kelt el belőle, amivel az utóbbi évek egyik legnépszerűbb ünnepi slágerének számít.


Kelly Clarkson: Underneath The Tree (2013)

Lewis-zal egy időben dobta piacra karácsonyi albumát a szintén egy tehetségkutató, az American Idol által felfedezett amerikai énekesnő is, a korong felvezető kislemeze pedig világszerte a toplisták élmezőnyébe került. Nem is csoda, hiszen dal társszerzője az Adele producereként is ismert és a slágereiért felelős Greg Kurstin volt.


Def Leppard: We All Need Christmas (2018)

A legendás angol rockbanda a The Story So Far című válogatásalbumuk exkluzív, fizikai formátumban csak vinylen hozzáférhető bónusz kiadványként jelentette meg ezt az akusztikus hangszerelésű karácsonyi dalt. A szám videoklipjében rajongóik is feltűnnek, ugyanis a zenekar felhívására videókat küldhettek be arról, amint épp a szóban forgó dalt éneklik, a legjobban sikerült darabokból pedig a készítők részleteket vágtak be a végső verzióba is.

 

Ed Sheeran & Elton John: Merry Christmas (2021)

A két brit szupersztár duettje az év végének egyik legnagyobb szenzációjának számít, jelenleg is az angol toplista élén tanyázik, tehát minden bizonnyal sikerül bezsebelnie az idei év karácsonyi #1 slágere címet is az Egyesült Királyságban.


ABBA: Little Things (2021)

A 40 év kihagyás után visszatérő svéd banda vadonatúj lemezén még egy karácsonyi dal is helyet kapott, amihez videoklip is készült, a szám eladásaiból származó bevétel teljes összege pedig az UNICEF gyermekvédelmi alapítványához kerül majd.

 

+1 George Michael: Fairytale of New York

George Michael 2007-ben szerepelt a nálunk ugyan nem igen ismert, de azért rendkívül vicces Catherine Tate Show-ban (csíkos pizsamában) és ott énekelte el a korábban már említett, ma már klasszikusnak számító Fairytale of New York-ot.


Nézd meg minden idők legjobb klasszikus karácsonyi dalainak listáját is!