Lyanos1 2022 ápr. 24. - 09:05:46 Előzmény feketevipera
(2/2)
Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy 1980 óta egy csomó más krimi készült, amikben megjelentek ugyanazok az eseményelemek és fordulatok. Így aztán ha valaki napjainkban megnézi vagy visszanézi A Kobra napját, akkor olyan érzése támad, hogy csupa elcsépelt sablont tartalmaz. Annak ellenére, hogy a film készítése idején e dolgok, ha nem is feltetlénül újszerűek voltak, de legalábbis kevésbé voltak ismertek és elterjedtek.
Példák:

A Főellenség meghalt. Később kiderült, hogy mégsem. Star Wars IV. rész (https://port.hu/adatlap/film/tv/star-wars-egy-uj-remeny-star-wars/movie-408) utánérzés.
Az egyik női szereplőről kiderül, hogy nőnek öltözött férfi. Ezt láthattuk a Szexmisszióban (https://port.hu/adatlap/film/tv/szexmisszio-seksmisja/movie-2339), de a hazai Linda sorozat egyik epizódjában is visszaköszön ugyanez.
A csákányos művelet ismerős lehet egészen régről (https://port.hu/adatlap/film/tv/a-gyilkos-csokja-killers-kiss/movie-51187).
Stb.


feketevipera 2012 márc. 21. - 21:40:18
(1/2)
80-as évekbeli olasz tucatkrimi, jóindulattal elmegy egy közepesnek. Franco Nerónak nem ez a legjobb és legemlékezetesebb szerepe, Enzo G. Castellari is produkált jobbat ennél (pl. a Keomát). Nagyjából a megszokott bosszúhadjáratos filmmel állunk szemben, ahol minden mindennel összefügg, kiderül, hogy valójában sokkal többen vannak benne az ügyben, mint azt az elején feltételeztük volna. A cselekményvezetés nem túl izgalmas, a sztori szerintem erõltetetten túlbonyolított, az apa-fia szál némileg giccses. Az volt az érzésem, az alkotók nem tudták eldönteni, hogy mit is hozzanak létre: komoly krimi-drámának vicces, akcióvígjátéknak túl sötét (bár a poénok "éltetik" a filmet, akad egy-két humoros fordulat, na meg vannak elég kemény beszólások, pl. az egyik verekedõs jelenetnél megszólal Nero: "az apád f*szát!", hát ezen majdnem elröhögtem magam). Az alakítások nem túl erõsek, Nero kiemelkedik - mondjuk nem volt nehéz dolga. A film végét kicsit összecsapottnak éreztem, úgy nagy hirtelen megtörtént a leszámolás mindenkivel. Túl sok újdonságot nem mutatott a sztori, pár sablon is elõfordult benne, de kikapcsolódásnak megtette.
Egyébként nem értem, miért nem tüntették itt fel a film magyar címét (A Kobra napja), holott tudomásom szerint már 1982-ben bemutatták itthon, nem is akármilyen szinkronnal (Szersén Gyula, Horváth Gyula, Fülöp Zsigmond, Szabó Ottó, Dobránszky Zoltán stb.), sajnos manapság már nem nagyon készülnek ilyenek.