Pénteki kiemelés

Íme néhány program a Port kínálatából, hogy érdekesen és szórakoztatóan induljon a hétvége.

Visszhang Expo

Budapest Music Center, november 20., 15:00-20:00

Szeretnél jártasabb lenni a civil szervezetek világában? Esetleg szeretnéd őket jobban megismerni? Elvégeznéd valahol a szakmai gyakorlatod vagy önkénteskednél?
Ha a válaszod legalább az egyik kérdésre igen, akkor sok szeretettel és érdeklődéssel várnak az első alkalommal megrendezendő Visszhang Expora!

Malacka és a Tahó 25 minifeszt ◎ Könyvbemutató ◎ 2 kiállítás

Gödör, november 19., 16:00

⁌ Budapest alternatív kulturális térképének felrajzolása zajlik, a Gödör is rajta van ⁍ Igazi ska-est a Gödörben a 25 éves Malacka és a Tahó, a ritkán koncertező Boogie Mamma és egy sírva vigadós balkán punk zenekar, a Trandafir fellépésével.

ALT.BP – Budapest alternatív kulturális feltérképezése

Budapesten, több helyszínen, november 19-21.

A városi épületek, terek és zugok, az elhagyott raktárak és felújított ipari komplexumok művészettől és kreatív energiáktól pulzáló halmazokat takarnak és a budapesti kultúra lüktető hálóját alkotják.
Az ALT.BP ezt a hálót kísérli meg lemodellezni a november 19-én induló interaktív honlapján, amelyen feltérképezi az alkotás csomópontjait és megmutatja egymáshoz való viszonyukat.

Pasatempos táncház

Országos Idegennyelvű Könyvtár, november 19., 17:30

A Pasatempos zenekar 2016-ban alakult, Budapesten élő görög zenészekből. Repertoárukban hagyományos görög tánczene, népzene és rempetiko dallamok hangzanak fel. Ez alkalomból a táncé a főszerep, várnak mindenkit, aki szereti a balkáni körtáncokat, vagy szívesen megismerné, megízlelné a görög zene hangulatát, egyszerűbb táncait.

Sanyikám, én nem politizálok - Az baj, mert akkor más fog helyetted

Három Holló Kávéház, november 19., 18:00

Politizálni annyit jelent, hogy foglalkozunk a közös ügyeinkkel. Mint ahogy azt ebben a könyvben Ésik Sándor, a Diétás Magyar Múzsa főszerkesztője is teszi: a közélet, az állam, a politika alapfogalmairól gondolkodik, az olvasó pedig egyetértően bólogathat vagy éppen ellenkezőleg: elküldheti őt a fenébe. Mindegy, mert tetszik vagy sem, mindkettő „politizálás”. Politizálni pedig igenis fontos, mert ha te nem politizálsz, akkor mások fognak helyetted. Ésik Sándorral Tóth Szabolcs Töhötöm, Az élet, meg minden podcast házigazdája beszélget.

Dr. Ralph Fischer és Tombor Zoltán: Dialógus

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, november 19., 18:00

A stuttgarti Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ szakmai partnerségében megvalósuló nemzetközi pop up jellegű páros fotókiállítás a németországi intézet egyik nemes, a hagyományokat folytató sorozatának első magyarországi bemutatkozása. A kiállításnak a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Project Roomja ad helyet. 

Fun Fiction

Klebelsberg Kultúrkúria, november 19., 19:00

Román Sándor legújabb darabjában egy már klasszikusnak számító történetet gondolt újra és vitte színpadra. A darab főhőse az életművész, sármos és minden nő szívéhez kulccsal rendelkező jóvágású playboy, aki nem mellesleg főállásban gazdag nőket szabadít meg drága ékköveiktől. Mindig elbűvölő, mindig elegáns és mindig egy lépéssel előrébb jár. És mi kell még ahhoz, hogy a történet kerek legyen. A mindig esetlen, mindig kétbalkezes nyomozó...

iamyank - re:vision

Turbina Kulturális Központ, november 19., 19:00

Kétórás retrospektív live act-tel készül iamyank, hogy újabb zenei irányba induljon el. “Az elmúlt néhány évet a saját világom peremterületein töltöttem új tapasztalatok után kutatva. A moduláris szintetizátor kísérletektől a klasszikus hangszerekig széles spektrumon kísérletezve teljesen magam mögött hagytam a korábbi lemezeket. Mielőtt a következő nagyobb fejezetbe kezdenék, szeretném meghálálni nektek a velem tartást egy olyan visszatekintő live set-el ami mindenbe belekóstol amerre 2013 óta jártam.” - iamyank

Nem baj, majd megértem

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, november 19., 19:00A tízenhét éves Johanna, a bukaresti balettintézet ígéretes növendéke, egyedül marad Ceausescu Romániájában. Névházasság segítségével próbál szabadulni a pokolból és áttelepülni a viszonylag élhetőbb Magyarországra. Választania kell a szerelme és a szülei, az ígéretes karrier és a bizonytalan jövő között. Döntéseket kell hoznia, pedig csak rossz és még rosszabb közül választhat.

Fekete-fehér

B32 Galéria és Kultúrtér, november 19., 19:00

Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írt színpadi adaptációt. A Fekete-fehér Mirko Czentovic, egy délszláv (paraszt) fiú felemelkedésével indít, akiből világhírű sakkozó válik. Egy Miamiból induló tengerjáró fedélzetén utazva a történetmesélő és barátai szeretnének ismeretséget kötni az introvertált sakkozóval, akit a szokásos módon képtelenség szóra bírni.

Forralt borozás és WGO Bajnokság a Kincsem Nemzeti Agárstadionban

Kincsem Park, november 19., 19:00

Tudtad, hogy egy agár akár 70 km/ órás sebességgel is képes száguldani versenyen?
Tudod milyen, amikor egy agárverseny startjelzésénél a lelátó nyüzsgése hirtelen félbeszakad, a közönség lélegzet-visszafojtva várja a startajtók felcsapódását és minden szempár a versenyző agarakra szegeződik? Bármi is legyen a válaszod, az tuti, hogy pénteken a pályán a helyed! A remek hangulatú, fűtött aulában kényelembe is helyezhetitek magatokat, a korán érkezőket pedig izgalmas lovis ajándékok várják!

Lököttek

Karinthy Színház, november 19., 19:00

Egy pszichológus várószobájában összegyűlik hat ember. Kiderül, hogy mind egyszerre kaptak időpontot a neves szaktekintélyhez, aki késik. A hosszas várakozás alatt a páciensek beszédbe elegyednek egymással, elő kerül egy Monopoly és spontán csoport terápiává szerveződik…

Az elnök szabadsága

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, november 19., 19:30

A történet 1991. augusztus 18-án indul. Mihail Gorbacsov rövid szabadságát tölti a krími nyaralójukban a családjával. A berlini fal már nem áll. A Szovjetunió elnökén erősödik a világpolitikai nyomás, hogy változtasson a szovjetrendszeren. Gorbacsov éppen a tengerparti ház verandáján pihen a feleségével. A Glasznoszty és a Peresztrojka reformere már befejezte beszédének megírását, két nap múlva kell majd elmondania, hogy a tagköztársaságok ugyan laza szövetségben maradnak, de maguk választhatnak saját vezetőt. Békésnek tűnik a helyzet, nyugodtnak a tenger. Ám a kemény kommunista reakció erői, a KBG fegyveresei hirtelen körbeveszik a házat, Gorbacsovot és családját foglyul ejtik. 

Az Őrült Nők Ketrece

Átrium, november 19., 19:30

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te - és ketten együtt.

A PORT.hu zenés műsora, a SZESSÖN e heti vendége a Nem akarok beleszólni trió egyik frontembere, Fancsikai Eszter, aki a YouTube-ról úgy lehet ismerős mint Vegamama. Most megmutatta, hogy mit tud a dobok mögött.