Egyéb

Csillagkapu! Szent Iván Éji telihold, szentjánosbogarakkal

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. június 22. (szombat) 17:00

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A nyári napfordulót és az év legrövidebb éjszakáit nem is ünnepelhetnék romantikusabb helyen, mint a csillagos égbolt alatt, a felkelő hatalmas telihold fényében! A hosszúra nyúlt nappalt a Nap vörösben izzó naplángjainak vizsgálatával töltik. A nyári alkonyatban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem acapella kórusa hangol fel minket az estére, a Csupa Éjszaka válogatásuk éjszakáról szóló dalaival. A szürkület beálltával pedig sziporkázó kettőscsillagok elevenednek meg távcsöveikben. Megcsodálhatják a kelő telihold fogyásba induló karimájának krátereit, és az ősfás parkban, zöld lámpásukkal pislákoló szentjánosbogarak között élvezhetik a rövid nyári éjszakát! 


Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeik mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet. 


Mi mindennel készülnek a mai délutánra és estére:
- 17:00-19:00 Nappali csillagászat
A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul! A Budapest kupolában, a Távcsőműhelynél és az Észlelőteraszon is a Napé a főszerep! Napészlelő távcsöveikkel megcsodálhatják a lenyugvó Nap napfoltjait, Hidrogén-alfa távcsövükkel pedig a Nap légkörének csodálatos naplángjaiban gyönyörködhetnek!
- 17:00-21:00 Interaktív programok:
Sötétedés előtt több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülnek:
Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal modellezzük a bolygók és a csillagok mozgását.
Bolygószimatoló Laborunk lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva bárki a Naprendszer csodás égitestjein érezheti magát! Egyedülálló élmény, ezt garantálják!
Meteoritvizsgálat programon mikroszkópjaikkal megvizsgálják az égből hullott kövek szivárvány színben pompázó kristályait. Sőt, meteorit gyűjteményük számos darabját is a kezükbe vehetik.
Spektrum Zónában megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatsz. Ez tényleg színes programnak ígérkezik.
Üstökösfőzés programon a legkiválóbb receptúra alapján állítanak össze egy ködben úszó üstököst. Az üstökösjég füstje alatt kővé fagyott gumicukor kígyókat tördelhetnek miszlikbe a kövön.
Plüssbolygós naprendszer programon megismerkedhetnek az összes bolygóval és azok legismertebb holdjaival. Sőt, a gyerekek segítségével fel is építik a Naprendszer távolságarányos plüssmodelljét.
Csillagkép kirakó: Ezúttal nem az égen, hanem Észlelőréten elevenednek meg a legszebb csillagképek és a csillaglegendák. Ebben is számítanak a gyerekek szorgos közreműködésére! 
Helytörténeti séta: A csillagászok romantikus életével és évszázados múltú kutatóintézetük legizgalmasabb történeteivel ismerkedhetnak meg e gyalogtúrán. Vajon mi mindennek volt szemtanúja az öreg távcsőóriás?
- 20:30-21:00 Csupa Éjszaka acapella dalok
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kórusa varázslatos éjjeli, éjszakával kapcsolatos acapella dalokkal hangol az éjszakai csillaglesre. A kórust Zaránd Emese karnagy vezeti.
Az este beálltával a koranyári ég legszebb kettőscsillagai és csillaghalmazai közé kalandozhatnak!
- 21:30-23:00 Esti csillagvizsgálás
A csillagvizsgálás három helyszínen, a Budapest kupola, az Észlelőrét, és a Távcsőműhely számos teleszkópjával zajlik majd.
- 21:30 után a sötétedő égbolt legszebb kettőscsillagait kapják távcsővégre. Az Izar, az Ökörhajcsár csillagkép különösen szoros kettőscsillaga több százszoros nagyításon narancssárga és kék színben pompázik. Az Epszilon Lyrae dupla kettőse igazi égi különlegesség, a laza kettőscsillag két további szoros kettősre bomlik fel! A Hattyú csillagkép fejét kirajzoló Albireo pedig narancssárga és kékesfehér csillagaival alkot lazább, de csodálatos esztétitkájú párost.
- 22:15 után nekifognak a sötét csillagos éjszakai égbolton a legszebb csillaghalmazok felfedezéséhez! A Herkules csillagképbeli M13 gömbhalmaz az északi égbolt legfényesebb ilyen égitestje, sziporkázó csillagtömegével és halmazszéli póklábaival néz. A Vállfa halmaz (Cr 399) egy jókora, valódi akasztós vállfa alakjában tündököl távcsövük látómezejében. A Gyűrűs-köd (M57) pedig egy sejtelmes kozmikus füstkarikaként fénylik, közepén a gyűrű nyílásával!
A felkelő telihold varázsa
- 22:15-től a kelő Holdat az Észlelőterasz távcsöveivel vizsgálják meg. A narancssárga színű korongon megcsodálhatják a Mare Crisium (Válságok tengerének) becsapódási medencéjét, és a Petavius kráter lávával feltöltött, töredezett aljú kráterfenekét is!
Az esti égen, lézeres csillagképtúrán mélyülhetnek el a Csillagkép kirakóban megismert tavaszi csillagképekben és csillaglegendákban. Ha szerencséjük van, a zöld lámpásukkal pislogó szentjánosbogarak a bokrok közül kísérik majd az égi lézerjátékot.