Az aktuális rész ismertetője: Kakucs, ez a játékos nevű település Budapesttől mindössze harminc kilométerre található, mégis megőrizte csendes nyugalmát, falusi báját. A helybéliek büszkék épített környezetükre, közösségi épületeikre. A szépen felújított tájház minden időben sok programmal, kézműves foglalkozásokkal, bemutatókkal várja a hagyományokat szívesen átélő vendégeket. Mi is itt, a gyönyörű, különlegességeket is tartalmazó kincsek között készítettük a kakucsiak jellegzetes étkeit. Ezek a következőek: Bableves, Babos tészta, Malacleves, Káposztás durgány, Májas sertéspörkölt, és az Anyám diétás süteménye. Az ügyes asszonyok finom házi hozzávalókat, kiskerti zöldségeket, fűszereket, és sok érdekességet is magukkal hoztak erre az alkalomra. Sütés-főzés közben ellátogattunk Perutek István kardkészítőhöz. A teljesen megújult könyvtárban léptek fel a helyi egyesületek előadói: a fiatal Kakucsolók, a többszörös Arany Páva díjas Népdalkör és Borvirág Együttes, valamint a Kálvin Zenekar.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások