Az aktuális rész ismertetője: Kisapáti minden bizonnyal hazánk legszebb fekvésű települései közé tartozik. A Tapolcai-medencében, a bazaltorgonáiról híres Szent György-hegy lábánál fekszik, de láthatóak innét a környék festői szépségű tanúhegyei is Csobánctól egészen Szigligetig. Kameránkkal kirándulást tettünk a község turistaházához, amely a hegy legszebb részén található. A szőlőtermesztés, borkészítés mestersége itt generációkon át öröklődik. Így van ezzel Szabó Tünde is, aki bemutatta nekünk a híres helyi borokat. Betértünk a pékségbe, ahol Kovács Beáta kézműves, kovászos kenyereit és péksüteményeit készíti. A település Árpád-kori Szent Kereszt temploma ma is látható a hegy oldalában, a központban magasodó római katolikus istenháza pedig olyan, mint egy ékszerdoboz a csinos tér közepén. Kisapáti kézművesei közül Varga Ákos mutatta meg a hagyományos magyar mosószappan készítését. Kisapáti új Kultúrháza a helyi közösségek otthona, konyhájában készültek a finomabbnál finomabb ételek, közben sokat megtudtunk az itt élő emberek életmódjáról, hétköznapjairól is. A műsorban bemutatott ételek a következők: Zöldségleves húsgombóccal, Szüreti legényfogó, Kapros csirkeragu rösztikével, Szent György-hegyi palacsinta, Szent György-hegyi csőszpecsenye rántott krumplival és Preckedli.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások