10 sztár, aki színészből lett politikus

Van, aki sokkal híresebb politikusként, van, aki színészként, és olyan is, aki mindkét pályán sokat tett le az asztalra. Reagenről és Schwarzeneggerről persze mindenki hallott már, de kifejezetten meglepő neveket is találtunk!

Ronald Reagan

Talán minden idők leghíresebb előadóművészből lett politikusa ő, aki 1981-ben azután lett az Egyesült Államok 40. elnöke, hogy lehúzott nyolc évet Kalifornia kormányzójaként. Politikai pályája előtt Reagant a harmincas évektől kezdődően hét évig kötötte szerződés a Warner Brothers stúdióhoz, ahol olyan filmekben játszott, mint a Sötét győzelem (Humphrey Bogart és Bette Davis oldalán), Az ördög konyhája vagy az Út Santa Fébe (Errol Flynn partnereként, Kertész Mihály rendezésében). Az ötvenes évektől kezdődően ugyan egyre kevesebb színészi munkát kapott (ekkor, vélhetően emiatt fordult a figyelme egyre inkább a nagypolitika felé), de továbbra is ezer szállal kötődött a filmművészethez: 1947 és 1960 között például egy pár éves megszakítással

ő volt annak az amerikai színészszakszervezetnek, a Screen Actors Guildnak az elnöke, amiről mostanában is sokat hallhattunk a hollywoodi színészek sztrájkja miatt.
Forrás: Dirck Halstead / Getty Images

 

Ben Jones

Ben Jones neve a magyar közönségnek közel sem olyan ismerős, mint Ronald Reagané, de ha azt mondjuk, hogy ő játszotta a Hazárd megye lordjai című nyolcvanas évekbeli sorozat Cooter Davenport nevű autószerelőjét, úgy már biztos többeknek beugrik. Jones – aki az amerikai délen játszódó gyorshajtós széria mellett kisebb szerepekben olyan művekben is feltűnt, mint a Dallas, a Sliders vagy A nemzet színe-java – ezzel párhuzamosan egy második karriert is kiépített, 1989-től kezdve ugyanis négy éven át ő képviselte Georgia államot a Demokrata Párt színeiben az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusában. Miután letelt a hivatali ideje, Ben Jones visszatért a színészethez: legutóbb 2021-ben lehetett látni egy kizárólag a neten debütált, nagyon furának tűnő életrajzi filmben, az Unbreakable-ben, amelyben saját magát alakította.

Ben Jones (középen) a Hazárd megye lordjai promóciós fotóján. Forrás: CBS Photo Archive / Getty Images

 

Shirley Temple

Nem annyira köztudott, de az egyik legelső gyerekszínész, a göndör fürtjeiről híres Shirley Temple is a színészből lett politikusok sorát gyarapította. Ahogy arról A filmtörténelem 10 legjobb gyerekszínésze című összeállításunkban is beszámoltunk, Temple már tízéves korára veteránnak számított, majd amikor tinédzser korára csökkent a népszerűsége, otthagyta a pályát, és aktivistaként, illetve diplomataként tevékenykedett. Férjezett nevén, Shirley Temple Blackként 1969-ben az ENSZ egyik legfontosabb bizottságában, az ún. Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése kötelékében kezdett tevékenykedni, 1974-ben ő lett az Amerikai Egyesült Államok ghánai nagykövete, majd Gerald Ford elnöksége alatt a Fehér Ház protokollfőnöke.

Politikai pályáját végül azzal zárta, hogy 1989 és 1992 között Csehszlovákia amerikai nagyköveteként tevékenykedett.

A felnőtt Shirley Temple. Forrás: Mikki Ansin / Getty Images

 

Temple és társai

A filmtörténelem 10 legjobb gyerekszínésze

A ScreenRant Reddit-felhasználók hozzászólásait összesítő listája alapján megnéztük, kiket tartanak a legtehetségesebbnek az emberek a harmincas évektől napjainkig – legyen szó már felnőtt, visszavonult, esetleg elhunyt vagy a mai napig aktív gyereksztárokról.

Tovább

 

Clint Eastwood

A túltolt politikai korrektségtől besokallt színész- és rendezőveterán évekig a republikánusok egyik leghíresebb támogatója volt Hollywoodban (olyannyira, hogy a 2012-es elnökválasztáson még a párt jelöltállító kongresszusán is részt vett), és sokáig Donald Trump politikáját is támogatta – aztán annyira besokallt az egykori elnök twitteres őrjöngései miatt, hogy 2020-ban szakított a republikánusokkal,

és kinyilvánította, hogy a demokrata elnökjelöltségért versengő Michael Bloomberget, New York korábbi polgármesterét látná legszívesebben a Fehér Házban.
Eastwood, ahogy a polgármesteri címért kampányol. Forrás: Bryn Colton / Getty Images


Azt azonban minden bizonnyal jóval kevesebben tudjak, hogy

Eastwoodnak ennél is szorosabb a kapcsolata a politikával:

1986-tól 1988-ig maga is a polgármestere volt egy kaliforniai városnak, Carmel-by-the-Sea-nek (ami egyébként a szülővárosa), majd 2001-ben Kalifornia „Park and Recreation” bizottságának (ezt fordították a népszerű sorozat címében városfejlesztési osztálynak), 2004-ben pedig az állam filmes bizottságának lett a tagja.


Fred Thompson

Clint Eastwoodhoz hasonlóan az Esküdt ellenségek című szériában Arthur Branch kerületi ügyészt alakító Fred Thompson is színészi karrierjével párhuzamosan vitte a politikát, hiszen amikor 2002-ben a sorozathoz igazolt, ő volt Tennessee állam szenátora (egészen pontosan 1994 és 2003 között töltötte be ezt a pozíciót), 2001-ben pedig a szenátus belpolitikai bizottságának volt az elnöke. Még ennél is fontosabb volt talán az a szerepvállalása, hogy

annak idején ügyészként tagja volt annak a szenátusi bizottságnak, amely a Watergate-ügyben nyomozott az akkori elnök, Richard Nixon ellen.


A 2015-ben limfómában elhunyt sztár 2007-ben egyébként egy időre visszavonult a szórakoztatóiparból, mivel egy rövid időre ringbe szállt a republikánus elnökjelöltségért is. Thompsont az említett sorozaton kívül láthattuk

a Vadászat a Vörös Októberre című filmben, a Cape Fear-remake-ben, a Még drágább az életedben, a Huncutkában, a Szabadnapos babában és a Sinisterben is.


Arnold Schwarzenegger

2003-ban az egykori testépítő és legendás akciósztár az egész világot meglepte azzal, hogy Jay Leno talkshow-jának egyik augusztusi adásában bejelentette, hogy egy időre szögre akasztja a gépfegyvert, és elindul Kalifornia állam kormányzói posztjáért. Még nagyobb meglepetésre Schwarzit kerek húsz éve, 2003. október 7-én meg is választották a pozícióra, amit egészen 2011-ig töltött be – amikor is azért mondott le hivataláról, mert gyakorlatilag csődbe vitte az államot (28 milliárdos hiányt halmozott fel). Az azóta újból színészkedő sztár azonban nem fordított hátat a közéletnek, és folyamatos kiállásaival a globális felmelegedés ellen, illetve a kisebbségek és menekültek védelmében

az elmúlt években talán többet tett a hazájáért, mint politikusként.

 

Arnold Schwarzenegger kormányzósága hajnalán. Forrás: David McNew / Getty Images

 

Jesse Ventura

Arnie A menekülő ember-, Batman és Robin- és Ragadozó-beli partnere, Jesse Ventura szintén színes pályával és izgalmas karrierváltásokkal büszkélkedhet. Ventura az amerikai haditengerészet kötelékében szolgált, mielőtt profi pankrátor lett, majd az így szerzett népszerűségét akciófilmes sikerekre váltotta (az említett filmek mellett játszott például A pusztítóban és A fejvadász című sorozatban is).

A politikával 1991-ben került kapcsolatba, amikor a minnesotai Brooklyn Park polgármestere lett; majd 1999-ben az állam kormányzójává választották – amivel szintén Schwarzenegger életútját idézi (pontosabban előlegezte meg).
Ventura kormányzó. Forrás: Ron Sachs / CNP / Getty Images

 

Schwarzenegger és Ventura egy közös kalandja

5 sci-fi, aminek a forgatásába belebetegedtek a színészek

Bár alapvetően valószínűleg senki sem sajnálja a hollywoodi sztárokat, azért egy forgatás erősen igénybe veheti az ember szervezetét. Mutatunk pár extrém esetet!

Tovább

 

Jerry Springer

Bizony, a trashtelevíziózás idén elhunyt kulcsalakja is megjárta a politika világát. Habár Springer neve szinte egybeforrt a tévétörténelem egyik legellentmondásosabb, mégis legikonikusabb műsorával, valójában sokoldalú figura volt, aki a műsorvezetés mellett filmekben (Kicsikém – Sir Austin Powers 2., Domino) és a Broadway deszkáin is szerepelt (olyan nívós produkciókban, mint például a The Rocky Horror Show vagy a Chicago). Szerteágazó érdeklődését bizonyítandó, a színész/talkshowházigazda

a hetvenes években a politikába is belekóstolt:

először városi tanácstagnak választották Cincinnatiben, majd egy botrány miatt le kellett mondania, de visszatért – visszatérése pedig olyan jól sikerült, hogy 1977-től egy évig a város polgármestereként tevékenykedett.

Az ifjú városi tanácsnok. Forrás: Bettmann / Getty Images

 

Kal Penn

Tudtátok, hogy a Kalandférgek Kumarja, a Doktor House Kutner doktora és az Így jártam anyátokkal Kevinje Obama elnöknek dolgozott? 2009-ben azért volt rá szükség, hogy olyan drasztikus módon írják ki a Doktor House-ból, mert – miután végig lelkesen támogatta Barack Obama kampányát – felajánlottak neki egy tanácsadói állást a Fehér Ház előszobájának számító közügyi és államközi ügyek osztályán (ahol az volt a feladata, hogy közvetítsen a kormányzata és az ázsiai származású választópolgárok és művészeti csoportok között), amit örömmel el is vállalt. 2010-ben azonban röviden megszakította friss politikai pályáját (ami a szó szoros értelmében csak 2011-ig tartott, de 2013-ig még különféle pozíciókban Obama körében mozgott), hogy leforgassa a Kalandférgek karácsonyát –

hiszen prioritás is van a világon!
Kal Penn Michelle Obamával. Forrás: Joe Raedle / Getty Images

 

Ez is érdekelhet

10 bizonyíték, hogy Barack Obama a popkultúra részévé vált

Amerika 44. elnöke nagyon értett ahhoz, hogy megnyerje a közönséget, és még a filmes ízlése is jó.

Tovább

 

Melissa Gilbert

Az egykori gyereksztár, A farm, ahol élünk Laurája egész sokáig kibírta politika nélkül: csak 2016-ban, azaz már 52 éves korában jelentette be, hogy a demokrata párt színeiben elindul a michigani választásokon. Gilbert a kampányát a dolgozó családokért való küzdelemként definiálta, és a republikánus Mike Bishop volt az ellenfele. A színésznő azonban végül kiszállt a képviselőségért zajló versenyből, egészségügyi okokra hivatkozva. Mindennek talán ahhoz is volt köze, hogy a republikánus jelölt nyilvánosságra hozta, hogy Gilbert több százezer dollárnyi adóval tartozik mind az Egyesült Államoknak, mind Kalifornia államnak (a sztár végül megegyezést kötött az adóhatósággal).

Ennél sikeresebbnek mondható a színésznő szakszervezeti tevékenysége: 2001-től két cikluson, azaz négy éven át volt a már említett Screen Actors Guild elnöke.

Gilbert a 2004-es Screen Actors Guild Awardson. Forrás: George Pimentel / WireImage for Turner / Getty Images

 

(via Backstage)


Nyitókép (Jesse Ventura a Ragadozóban, Jerry Springer és Kal Penn a Doktor House-ban) forrása: Michael Ochs Archives / Getty Images, Ralf-Finn Hestoft / Corbis via Getty Images és Adam Taylor / NBCU Photo Bank / NBCUniversal via Getty Images.