7 rendező, aki a YouTube-ról tört be a filmiparba

Aki ügyesen zsonglőrködik a vágóprogramokkal és a kamerákkal, még Hollywoodba is eljuthat. Mutatjuk a példákat!

Nemrég egy egész ország csodálkozott rá arra, hogy egy 21 éves srácnak olyan jól sikerült a YouTube-on zenésszé képeznie magát, hogy jövőre háromszor tölti meg a Puskás Stadiont. A zene világában valójában nem olyan ritka, hogy valaki az online szerzett hírnevet világsztárságra váltja, de újabban egyre több példa van arra, hogy ez az ugródeszka a filmrendezéssel kapcsolatban is működik. Az év egyik legjobb horrorját például YouTube-erek készítették. Ők is szerepelnek az alábbi összeállításban.


Dan Trachtenberg (Cloverfield Lane 10)

Forrás: Getty Images ( Alberto E. Rodriguez)

 

Trachtenberg a Cloverfield Lane 10 című horrorthrillerrel tette le a névjegyét, ami a J.J. Abrams-féle Cloverfield folytatásaként indult, mégis valami sokkal több lett belőle – többek szerint még az első részt is sikerült túlszárnyalnia. Rendezett egy Black Mirror-epizódot is, és ő jegyzi a Prime Videón futó, nagysikerű A fiúk pilotját is. A második nagyjátékfilmje, a Predátor-prequel Préda is kiválóan sikerült - több mint 110 millió dollárt hozott a kasszáknál világszerte, és pozitív kritikákat kapott a rajongóktól és a kritikusoktól egyaránt –, úgyhogy Trachtenberg egyelőre nem tud hibázni.

Ehhez képest meglepő lehet, hogy a YouTube-on, a The Totally Rad Show-ban kezdte mint videójáték- és filmkritikus. Persze nem egyből ült át kritikusi székből a rendezőibe, előtte reklámfilmeket készített olyan hatalmas márkáknak, mint a Lexus, a Nike és a Coke, miközben a videós podcastjait is vitte tovább a YouTube-on. A nagy áttörést végül a Portal: No Escape című rajongói filmje hozta el, amely a YouTube-ra feltöltve több mint 25 millió megtekintést ért el. Jelenleg az 1995-ös Waterworld tévésorozat-adaptációján dolgozik.

 

David F. Sandberg (Shazam!)

Forrás: Getty Images (Gareth Cattermole)

 

Az utóbbi idők egyik legsikeresebb DC-filmjét, a Shazam!-ot sem egy filmes iskolából kikerülő rendező készítette. David F. Sandbergre először akkor figyelt fel a szakma, amikor 2006-ban elkezdett animációs filmeket közzétenni a YouTube-on, ami után el tudott helyezkedni főállású animátorként. A szintlépésre 2013-ban került sor, amikor Sandberg a feleségével együtt horror rövidfilmeket kezdett készíteni svédországi lakásában. Rögtön a második rövidfilmje, az Amikor kialszik a fény vírusszenzációként tarolta le az internetet, és ennek köszönhetően meginvitálták Hollywoodba, hogy készítse el a játékfilmes verzióját a horror ikon James Wan produceri felügyelete mellett. A film kasszasikere után Sandberg az Annabelle 2. - A teremtés című horror rendezője lett, és utána jött eddigi karrierje csúcsa, a Shazam! (A folytatás, a Shazam! Az istenek haragja már nem lett akkora siker, de az nem csak az ő hibája.)

Sandberg azt sem felejtette el, hogy honnan jött, még mindig rendszeresen posztol a YouTube-csatornájára. Minden általa rendezett játékfilmhez tölt fel kulisszák mögötti anyagokat, de horror rövidfilmeket is készít.


Bo Burnham (Nyolcadik osztály)

Forrás: A24

 

Bo Burnham 2006-ban, 16 évesen kezdte meg a karrierjét a YouTube-on, saját maga által szerzett vicces dalokkal ért el milliós nézettséget, majd átnyergelt a standupra (ott is használt dalbetéteket), hasonló sikerrel. De miután pánikrohamok kezdtek rátörni a színpadon, úgy döntött, hogy a fellépések helyett újabb karrierváltást hajt végre. Saját szorongására és tapasztalataira alapozva megírta és megrendezte a Nyolcadik osztályt, amelyben a tizenhárom éves Kaylát követhetjük a középiskola utolsó hetében. A filmet mind a nézők, mind a kritikusok pajzsra emelték, összesen 77 különböző díjra jelölték, Burnham pedig a legjobb első forgatókönyvnek járó Independent Spirit Awards díjat és az írószakszervezet (WGA) legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díját is elnyerte.

Burnham a koronavírus-járvány alatti karantén közben sem unatkozott: teljesen egyedül megírt és felvett egy zenés „stand-upot” a saját lakásában, ami Inside címen került fel a Netflixre.


Kogonada (After Yang)

Forrás: Getty Images (Dominik Bindl)

 

Onnan lehet tudni valakiről, hogy biztos az interneten kezdte a karrierjét, hogy csak egy neve van. A dél-koreai születésű amerikai Kogonada máig ezen a néven fut, de nem is csoda, hogy ragaszkodik hozzá: így lett ismert a YouTube cinefil köreiben, ahová magas minőségű videóesszéket töltött fel. A Breaking Bad képi világának elemzésével kezdte, majd olyan rendezőknek szentelt külön videókat, mint Tarantino, Kubrick, Ozu, Hitchcock, Linklater, Malick vagy Wes Anderson.

Rá nem igaz, hogy aki nem tudja, az tanítja, mert első filmjével, a 700 ezer dollárból készített, Sundance Filmfesztiválon debütált Columbussal bebizonyította, hogy nemcsak elméletben, de gyakorlatban is van esztétikai érzéke. Második rendezését, az After Young című szerzői sci-fit már az A24 gyártotta, és Colin Farrell személyében egy világsztárt is sikerült megnyerni a főszerepre. A Cannes-ban debütált film a mozipénztáraknál nem szerepelt jól, de kiváló kritikákat kapott.


Michael és Danny Philippou (Beszélj hozzá)

Forrás: Getty Images (Matt Winkelmeyer)

 

Az év elejei Sundance Filmfesztiválon debütált az ausztrál ikerpár első filmje, a Beszélj hozzá amely akkor is figyelmet érdemelne, ha formális képzésben részesült rendezők készítették volna az A24-nek, de valójában egy mindössze 4 és fél millió dollárból összehozott horrorról van szó, többségében kezdő színészekkel, és olyan író-rendezőkkel, akik filmiskolának közelében sem jártak.

Danny és Michael Philippou 11 éves korukban kezdtek el filmezni, majd a YouTube-on lettek sztárok a teljesen agyament, speciális effektusokkal teli videóiknak hála, amikben akciót, horrort és burleszket kevertek a hol szürreális, hol abszurd, hol sokkolóan gusztustalan humorral. Tehetségesen bohóckodtak a kamera előtt (bevállaltak mindent a kaszkadőrmutatványoktól a bokszmeccsig), és ügyesen zsonglőrködtek a vágóprogramokkal, de arra valószínűleg ők sem számítottak, hogy celebekből két év leforgása alatt rendezők lesznek, a Sundance-en és a Berlinálén mutatják be életük első filmjét, és olyan nagy nevektől kapják sorra a gratulációkat, mint Steven Spielberg, Stephen King, Jordan Peele, Ari Aster vagy George Miller.

Őrült ausztrál YouTube-sztárok rendezték meg az év horrorját

A Beszélj hozzám! fiatal alkotói fillérekből hozzák ránk a frászt.

Kritika

 

Ahogy azt egy interjúban elárulták, azért nem teljesen „szűzen” érkeztek meg a forgatásra, korábban önkéntesként, ingyen dolgoztak más filmeken, hogy tapasztalatot szerezzenek, munkát kaptak például A Babadook forgatásán is.


Joe Penna (Sarkvidék)

Forrás: Getty Images ( Laurent KOFFEL/Gamma-Rapho)

 

A brazil Penna 2006-ban kezdte a YouTube-karrierjét, és ha ez a név nem mond sokat, akkor az azért van, mert Mystery Guitar Man néven gyűjtötte össze a több mint kétmillió feliratkozóját. Zenei témájú videókat és animációkat készített, és első komolyabb munkája egy McDonald's reklámfilm volt, amiben a főszerepet is ő alakította.

A Guitar című stop-motion rövidfilmjét beválogatták a Guggenheim Múzeumba, 2012-ben pedig megírt és megrendezett egy interaktív thrillersorozatot Meridian címmel. 2016-ban a Turning Point című rövidfilmjét beválogatták a Tribeca Film Festival programjába, és az igazán nagy dobás csak ezután jött.

Nem kisebb névvel, mint Mads Mikkelsennel forgathatta le a Sarkvidék című túlélődrámát, ami a 2018-as cannes-i filmfesztiválon debütált. Második filmjében, A potyautas című sci-fiben pedig Anna Kendricket és Toni Collette-t rendezhette.

via: Screenrant / Medium