Fájdalmasan aktuális a Golda Meir izraeli miniszterelnökről szóló film előzetese

A Helen Mirren főszereplésével készült film december 7-től lesz látható.

Az Oscar-díjas Guy Nattiv Golda című filmje az 1973-as jom kippuri háború rendkívül feszült 19 napját meséli el. Golda Meirnek, Izrael első és mindeddig egyetlen női miniszterelnökének (Mirren) szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy országa teljesen megsemmisülhet, amennyiben nem tud kiegyezni Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel (Liev Schreiber), és nem tudja maga mögé állítani Izrael szkeptikus katonai vezetőit.

Miközben milliók élete forog kockán, Meirnek olyan döntéseket kell meghoznia, melyek nemzetének sorsát dönthetik el.

Ahogy arról ebben a cikkünkben már írtunk, a jom kippuri háború Izrael és több, Egyiptom és Szíria vezette arab ország között dúlt, és az „izraeli Vaslady”-nek nevezett Meir kormányzása legvégén tört ki. A különféle fesztiválokon és a világ mozijaiban már a nyáron bemutatott alkotás az eredeti tervek szerint valamikor 2024-ben érkezett volna a magyar vásznakra, de nemrégiben előrehozták a premierjét december 7-re, és időközben elkészült a magyar feliratos és a szinkronos előzetese is (utóbbi ide kattintva nézhető).


A jelenleg is zajló izraeli-palesztin (pontosabban az Izrael és a Hamász között zajló) háború miatt fájdalmasan aktuális trailer eleve hidegrázós, és az egyéb párhuzamok miatt is (a mostani konfliktus is egy zsidó ünnep napján tört ki) nagyon szomorú nézni és hallani például a következő párbeszédet benne:

„Tudja, hány ember halt meg? / Az a sok halott gyermek. A sírig fog kísérteni a bűntudat.”

De az előzetesből nagyon átjön Golda Meir rendkívül erős egyénisége is. A politikus 1948-ban egyike volt Izrael állam megalapítóinak, majd 1949-től 1956-ig az ország munkaügyi, 1956-tól 1965-ig pedig külügyminisztere volt. 1965-ben betegségre és kimerültségre hivatkozva lemondott, 1969-ben azonban Lévi Eskól miniszterelnök váratlan halála után ő lett az új miniszterelnök. Izrael első miniszterelnöke, Dávid Ben-Gurion még Meir minisztersége idején

egyszer azt mondta róla, hogy „Golda az egyetlen igazi férfi a kormányomban” – amit Helen Mirren átütő játéka elképesztő erővel jelenít meg.


(via ADS Service)

 

Ez is érdekelhet

10 nagyszerű film az arab-izraeli konfliktusról

A váratlan hevességgel és brutalitással újra fellángoló arab-izraeli konfliktus kapcsán szedtük össze a témával foglalkozó legkülönbözőbb műfajú és nézőpontú filmeket.

Tovább