Hidegrázós előzetest kapott Helen Mirren háborús filmje

Az Oscar-díjas színésznő Golda Meir izraeli miniszterelnököt játssza egy, a jom kippuri háború idején játszódó életrajzi filmben.

Az „izraeli Vaslady”-nek is nevezett politikus 1948-ban egyike volt Izrael állam megalapítóinak, majd 1949-től 1956-ig az ország munkaügyi, 1956-tól 1965-ig pedig külügyminisztere volt. 1965-ben betegségre és kimerültségre hivatkozva lemondott, 1969-ben azonban Lévi Eskól miniszterelnök váratlan halála után ő lett az új miniszterelnök.

1973 októberében, kormányzása legvégén tört ki az ún. jom kippuri háború, ami Izrael és több, Egyiptom és Szíria vezette arab ország között dúlt. Ezt a mindössze 20 napig tartó eseményt mutatja be a nemes egyszerűséggel Golda címre keresztelt Golda Meir-életrajzi film, ami rendezője, Guy Nattiv szerint Meir életének legnehezebb napjait ábrázolja.


Mindez remekül le is jön a rendkívül feszültre vágott trailerből, ami akkor éri el a csúcspontját, amikor beúszik alá Leonard Cohen Who by Fire című dalának feldolgozása. Ezenkívül az is egészen világos az előzetes nézve, miért mondta egyszer annak idején Dávid Ben-Gúrión miniszterelnök, hogy

„Golda az egyetlen igazi férfi a kormányomban”.

A Goldát levetítették a július 23-án zárult Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon is, ahova a címszerepet alakító Helen Mirren is elkísérte az alkotást (kapott is egy tiszteletbeli díjat Golda Meir megformálásáért). A fesztiválon a 78 éves színésznő a pár nappal azelőtt bemutatott Barbie-filmre célozva azt nyilatkozta, hogy „szükségünk van egy Barbie Golda Meirre”, majd a politikusról mint feminista ikonról beszélt.

Forrás: ADS Service


„Ha a feminizmus és a hatalmon lévő nők történetéről beszélünk, Golda érdekes példa: kormányát ugyan »Golda konyhaszekrényének« hívták, mivel örömmel totyogott a konyhában, mindenkinek kávét főzött, és eljátszotta a nagymama szerepét,

mégis hatalmas befolyása és ereje volt”

– mondta a színésznő.

A filmet valamikor a jövő évben mutatja be Magyarországon az ADS Service.


(via Wikipedia, ADS Service)