Hogy fér el ennyi tesztoszteron a vásznon?

A The Expendables - A feláldozhatók nem más, mint izomhegyekre épített adrenalintemplom, a valaha készült összes akciófilm összegzése, amibe Sylvester Stallone elhívott minden élő akciósztárt!

Sok mindent lehet mondani Sylvester Stallonéról, lehet szeretni vagy utálni, de azt senki sem veheti el tőle, hogy ért az üzlethez, mármint a filmkészítéshez. A specialitása pedig az évtizedeket felölelő nagy franchise-ok kiépítése, és ehhez senki sem ért úgy, mint ő. A tavalyi Creed II-vel a még 1976-ban megkezdett Rocky szériát vitte tovább, a nemsokára érkező Rambo V - Utolsó vér pedig az 1982-es Rambot , de vannak kisebb volumenű projektjei is, mint a kevésbé sikerült Szupercella-filmek, és persze a The Expendables sorozat is. Az utóbbi alapötlete is csak az ő fejéből pattanhatott ki: egy akciófilmben összehozni több évtized összes akciósztárját és izomemberét, és ezzel kimaxolni minden valaha készült akciófilm összes fordulatát, kliséjét és adrenalinhullámát.

Mert itt a sztori majdnem mellékes, a lényeg, hogy nagyon izmos férfiak állig fegyverben újra és újra csatába indulnak, ahol aztán lőnek, robbantanak, ütnek és szúrnak. Mindezt a lehető legtöbb kaliberű, formájú és hatótávolságú fegyverrel vagy puszta kézzel, olyan férfiaktól, akiket oly régóta ismerünk hasonló szerepkörben, de egymás mellett még sosem láttuk őket, ilyen tűzerőt és izomtömeget pedig még sosem láthattunk a vásznon. És ez az elképzelés persze egy átlagos Tarr Béla rajongónak valahol a világrengető baromság és a földi pokol között helyezkedik el, azoknak viszont, akik akciófilmeken nőttek fel, ez olyan, mint amikor egy kisgyerek egy olyan boltba szabadul be, ahol egyszerre árulnak édességet, LEGO-t meg tűzijátékot. Valami ilyesmi a The Expendables - A feláldozhatók (2010).

Persze van sztori is, és sorra is vesszük, kik a már emlegetett akciósztárok. A csapatnyi zsoldos vezére maga Stallone férfias szakállal, Barney Ross néven – és a nevet egy II. világháborús hőstől kölcsönözte, a jobbkeze pedig Lee Christmas (Jason Statham), a pengék mestere, társuk Yin Yang (Jet Li), a közelharc szakértője, Gunnar Jensen (Dolph Lundgren), a küldetés pedig egy trópusi sziget diktátorának kiiktatása. A megbízó egy bizonyos Mr. Church (Bruce Willis), a háttérben pedig feltűnik egy dörzsölt egykori CIA-ügynök (Eric Roberts) is. És majd elfelejtettük, kicsi, de fontos szerepet kapott Arnold Schwarzenegger is, de feltűnik a volt pankrátor Randy Couture és Steve Austin , illetve jófejségből beugrott Mickey Rourke is, aki éppen a Vasember 3-at forgatta. És ezek a srácok nyilván remekül mulattak, kivéve az ötletgazda, főszereplő, rendező és forgatókönyvíró Stallonét, aki egyrészt kidolgozta a belét is, másrészt összesen 14 sérülést szedett össze a forgatáson.