Lólábcipeléstől jutott el az Oscar-jelölésig

A Szegény párákkal Oscar-díjra jelölt Mihalek Zsuzsával a Dívány készített interjút. Szemle.

A magyar berendezőt a legjobb látványterv kategóriában jelölték Oscarra, amely elismerésre a film két látványtervezőjével együtt esélyes. A vele készült interjúban Mihalek elmondta, hogy hosszú utat tett meg odáig, hogy március 11-én a filmvilág egyik legrangosabb trófeája miatt izgulhat. Egy Expressz újságban talált hirdetést követően nyert bebocsátást a Mafilmbe berendezőgyakornokként.

Itt először az 1988-ban bemutatott Soha, sehol, senkinek című filmen dolgozott, majd első önálló munkája a Kalózok volt. Legelső munkái közé tartozott az Eldorádó is, amelynek a forgatásáról elmesélt egy vicces, a munkájára jellemző anekdotát is: amikor ugyanis azt a jelenetet vették fel, hogy egy kislány lábára rálép egy ló, nem rögzíthették igazi lóval,

ezért neki kellett szereznie egy lólábat,

amit ő meg is tett: az Állatorvosi Egyetemről cipelte át a Teleki téri forgatásra a bezacskózott, tekintélyes méretű lólábat.

Szegény párák. Forrás: Fórum Hungary


Innen jutott el lépésenként, tehetségének és a kemény, kitartó munkának köszönhetően odáig, hogy ma már a világ legjobbjaival dolgozhat együtt. A Szegény párák előtt ott volt például az Atomszőke, a Suszter, szabó, baka, kém és a Lee forgatásán is. Mihalek ugyanakkor elmondta azt is, hogy az ő munkája háttérmunka, így amikor a nagy sztárokkal leforgatják a jeleneteket, ő már általában valami egészen mást készít elő egy teljesen más helyszínen

– szóval nem találkozott sajnos sem Charlize Theronnal, sem Gary Oldmannel, sem Kate Winslettel, sem pedig Emma Stone-nal és Mark Ruffalóval.

A szakember arról is beszámolt, hogy a filmes munka nem csak a csillogásról szól, hiszen nagyon megerőltető mind fizikailag, mind mentálisan: minimum napi 12 órát dolgoznak megállás nélkül. Az elismerés azonban mindenért kárpótol. Mihalek Zsuzsa végül az Oscar-jelölésről a következőt nyilatkozta a Díványnak: „Amikor megtudtuk, hogy Yorgos Lanthimosszal dolgozhatunk,

akkor már sejtettük, hogy ez valami egészen különleges lesz.”

Majd azt is leszögezte, hogy ha megnyeri a szobrot, „valószínűleg nagyobb lesz rajta a teher, hogy még inkább bizonyítsa, hogy érdemes volt rá”.


(via divany.hu)

 

Olvasd el a filmről írt kritikánkat is!

Sci-fibe oltott szürreális szexkomédiával hirdeti a feminizmust Emma Stone

A Budapesten forgatott, 11 Oscar-jelölést begyűjtő Szegény párák a görög Yorgos Lanthimos eddigi legelborultabb és legviccesebb filmje.

Tovább