Will Smith reagált az Akadémia szankcióira

Nem elég kemény a büntetés, amit Will Smith kapott a pofon miatt, legalábbis így gondolja egy csomó akadémiai tag. A színész elfogadta a rá kiszabott szankciót.

Több cikket is írtunk már róla, hogy az Oscar-gálán utóbb a legjobb férfi főszereplő díjával kitüntetett sztár arcul ütötte a felesége kopaszságán gúnyolódó komikust, Chris Rockot (Rock – aki állítása szerint nem tudta, hogy Jada Pinkett Smith az alopecia areata, azaz foltos hajhullás nevű autoimmun betegségben szenved – azzal viccelődött, hogy ő kaphatná az egy kopasz főhősnőről szóló G.I. Jane folytatásának főszerepét).

A közfelháborodást kiváltó esemény után Smith bocsánatot kért minden érintettől (Chris Rocktól legutoljára), majd magától lemondott az akadémiai tagságáról, az ügy további folyományaként pedig több projektjét is elbukta (például egy Netflix-produkciót és a Bad Boys 4-et). Közben elindítottak ellene egy fegyelmi eljárást az Oscart szervező Filmművészeti és Filmtudományi Akadémián belül, ahol most arra jutottak, hogy további büntetésként tíz évig kitiltják minden eseményükről, beleértve az Oscar-gálát is.

Will Smith a köszönőbeszédekor. Forrás: Neilson Barnard / Getty Images


Az ezt bejelentő közleményben az Akadémia egyúttal elnézést kért amiatt is, amiért a helyszínen olyan inkompetens módon kezelték a dolgot (ennek okairól itt írtunk korábban).

„Elfogadom és tiszteletben tartom az Akadémia döntését”

– reagált szintén egy közleményben az ítéletre Will Smith. Az Akadémia sok tagja ugyanakkor egy cseppet sincs megelégedve a vezetőség által hozott döntéssel.

Az összes reakciót itt olvashatjuk el – a vélemények meglehetősen eltérnek: egy páran túl soknak, mások túl kevésnek tartják a tíz évet (ami egyébként azt is jelenti, hogy a hagyományoktól eltérően jövőre nem Smith fogja átadni a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat), és sokan gondolják azt is, hogy kicsit már elkéstek vele a döntéshozók. A legviccesebb véleményt ugyanakkor Barry Morrow, a forgatókönyvírói szekció tagja fogalmazta meg. „Mivel hiszek a második esélyben, szívesen megnézném Mr. Smitht a jövő évi közvetítés házigazdájaként.

Ez a büntetés lenne egyenrangú ezzel a bűnnel”

– humorizált Morrow.


(via The Guardian, The Hollywood Reporter, Independent)