10 dolog, amit biztos nem tudtál a Tökös tekésről!

A Farrelly testvérek zaftos vígjátékában eredetileg nem is ezek a színészek játszottak volna, a címmel is csalnak, viszont feltűnik egy magyar név is!

1. A magyar cím, a Tökös tekés csal! Woody Harrelson és Bill Murray nem is tekéznek benne, hanem bowlingoznak – márpedig ezeket összekeverni pont akkora bunkóság, mint rögbinek hívni az amerikai focit! Az eredeti címe a Kingpin volt, ami egy utalás lehetett a Marvel-képregények ikonikus gonoszára, az alvilág nagykutyájára, Wilson Fiskre (itthon Vezér néven ismert). A Farrelly testvérek filmje ugyanis pont a pénzről és hatalomról szól,

2. Akárcsak a legtöbb filmje esetében, Bill Murray szinte minden szövegét improvizálta. Átolvasta a forgatókönyvet, megértette a jelenet lényegét, majd félredobta a megírt dialógust és megcsinálta a saját verzióját. A Farrelly fivérek nagyon örültek ennek, mert ez így viccesebb volt, és logikusan minimálisra csökkent a bakik száma.

Forrás: Tv2

 

3. Peter Farrelly és Bobby Farrelly szerint eleinte nem vették komolyan Lin Shaye-t (a főbérlőnőt), miután a New Line Cinema javaslatára már a Dumb és Dumber - Dilibogyók című filmben (1994) egy kis szerepet játszottak vele. Az illetőt Robert Shaye-nek hívják, aki történetesen Lin bátyja. Amikor azonban Lin bement a Tökös tekés próbafelvételére,

a Farrelly fivérek azt hitték, hogy egy hamutartót kereső hajléktalan.

Udvariasan megpróbálták kitessékelni, amíg rá nem jöttek, hogy kiről van szó, az alakításától pedig el voltak ragadtatva – pedig a film leggusztustalanabb jelenetét bízták rá. Shaye ezt követően több munkájukban is feltűnt.

4. A filmben a Woody Harrelson által játszott Roy, valamint Claudia, akit Vanessa Angel alakít, Randy Quaid Ismaeljére csak „A kölyök”-ként hivatkoznak. Quaid valójában tizenhat, illetve tizenegy évvel idősebb Angelnél és Harrelsonnál.

Forrás: TV2

 

5. Eredetileg Nicolas Cage-nak szánták Roy Munson szerepét, de ő visszautasította a felkérést, akárcsak Michael Keaton. Ernie McCracken szerepére Jim Carrey volt a Farrelly fivérek első választása, ő viszont nem ért rá, a nehézfiú Stanley Osmanski szerepére pedig George Clooney-t nézték ki, de ő is nemet mondott.

6. Ez volt Melinda Farrelly első filmszerepe, akit a filmben még Melinda Kocsisként tüntettek fel – 1996-ban vette feleségül Peter Farrelly, ekkor változtatta meg a nevét – vagyis az egyik Farrelly tesónak magyar felesége van! Igaz, Melinda már az Egyesült Államokban látta meg a napvilágot, de akkor is!

Forrás: TV2

 

7. A renói bowlingstadion szurkolóinak hátsó sorai kartonból készültek, a hangzavarért pedig nem más felelt, mint Will Ferrell, aki egyrészt ordítozott, másrészt az ordítását felvették és lejátszották a jelenet forgatása alatt. Ferrell poénból, ingyen dolgozott Farrellyéknek.

8. A film végső nagy összecsapásukban Murray-nek háromszor kell tarolnia egymás után. Annak ellenére, hogy Farrellyék feltételezték, hogy a színész nem tud ilyen sorozatot gurítani, és a vágással akarták azt az illúziót kelteni, hogy létrejön a mesterhármas,

Murray első három lövése tökéletesre sikerült.

Bobby Farrelly utasította a lelátókon helyet foglaló statisztákat, hogy minden egyes gurításnál tomboljanak, bármi is legyen a végeredmény, de erre nem volt szükség, mert a tömeg minden egyes találattal egyre hangosabb és vadabb lett, a győztes triplánál pedig mindenki teljesen megőrült, maga Murray pedig hasra esett, és 360 fokban megpördült a földön, miközben azt kiabálta: "Én vagyok a legnagyobb!" – ez benne is maradt a filmben!

 

9. Peter Farrelly pályafutásuk legnagyobb csalódásának nevezte a film anyagi bukását – a film hozott pénzt, de nagyon keveset –, és ezt a kudarcot annak tulajdonította, hogy a bemutatót nem sikerült az 1996-os olimpia idejére időzíteni. Szerencsére amikor fél évvel később videón is megjelent, nagy siker lett.

Forrás: TV2

 

10. A már belengetett folytatásról egyelőre csak annyit tudni, hogy a szándék komoly, forgatókönyv még nincs, és a két Farrelly minimum producerként biztosan részt vesz a munkában. Így természetesen még a színészek visszatéréséről is korai lenne bármit spekulálni, ám tekintve Randy Quaid az elmúlt másfél-két évtizedben elkövetett ámokfutását, sorozatos összeütközését a törvénnyel, valószínű, hogy ő nem fog visszatérni.